Allmän kurs i Mariestad

Behörighetsgivande kurs Vara folkhögskola, filial Mariestad
Ansökan stängd
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1-3 år
 • Ansök senast:
  Ansökan är stängd
 • Kurstyp:
  Behörighetsgivande kurs

Stärk ditt självförtroende och utveckla din personlighet . På Allmän kurs har du möjlighet att göra allt detta samtidigt som du läser in gymnasiebehörighet och/eller kompletterar tidigare studier.

Lediga platser: Nej

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)

Internat: Nej

Kurstid: 9 jan 2023 - 9 jun 2023

Plats för kursen: Du hittar oss i Maria Nova (gamla Mariaskolan), på Blombackagatan 16, där även Arbetsmarknadsenheten med flera har sin verksamhet.

Kostnader: Serviceavgift på 1700:- per termin för förmiddagskaffe, kopiering, försäkringar och vissa gemensamma studieresor. En avgift på 600 kronor/läsår som täcker ett antal studieresor som ingår i utbildningen tillkommer. Litteratur bekostas av deltagaren.

Kontakt: Sofia Ekholm

Telefon: 072-2174786

E-post:
sofia.ekholm@vgregion.se

Folkhögskolans filial i Mariestad
Vara folkhögskola har sedan ett par år tillbaka en filial i Mariestad. Du hittar oss i Maria Nova (gamla Mariaskolan), på Blombackagatan 16, där även Arbetsmarknadsenheten med flera har sin verksamhet. Vi har följande utbildningar på skolan. Allmän kurs, allmän kurs med profil Vård och omsorg, Svenska från dag ett, Studiemotiverande folkhögskolekurs, och Etableringskurs

Allmän kurs
Allmän kurs består av människor med olika bakgrund och förkunskaper. Detta ger en möjlighet för dig att få en ökad förståelse för dig själv och andra. Tiden på Allmän kurs ägnas åt tematiska studier, grundläggande behörighet, tillvalsämnen och särskilda behörigheter, där du har möjlighet att själv påverka ditt schema. Alla studier utgår ifrån förmågan att samarbeta, vilket gör att du kommer att arbeta nära lärarna och tillsammans med dina kurskamrater. Detta skapar en trygg atmosfär där alla har möjlighet att utvecklas efter sina egna förutsättningar.

På folkhögskolan i Mariestad kan du också läsa Allmän kurs med profil "Vård och omsorg". På inriktningen för Vård och Omsorg är målet att du ska vara bättre förberedd för sommarjobb inom vården, och att läsa yrkesutbildning inom vård och omsorg. Kursen bedrivs delvis i samarbete med Vård och Omsorgsutbildningen på KomVux i Mariestad.

 

Grundläggande behörighet och omdöme
Allmän kurs ger behörighet till högskola och yrkeshögskola. Intyg till grundläggande behörighet för högskola/yrkeshögskola och ett studie omdöme erhåller den som fått behörighet i de gymnasiegemensamma ämnena och fullgjort minst ett år. Hur länge du går på Allmän kurs beror på vad du har gjort innan och kan variera från ett till tre år. Du gör en ny ansökan varje år.

Ansökan
Du måste minst fylla 18 år under året du påbörjar dina studier. Någon övre åldersgräns finns inte. Ansök innan 30 november. Söker du efter detta datum behandlas du i mån av plats. Här hittar du den digitala adressen till ansökan till Allmän kurs.

 

https://sms.schoolsoft.se/fhsk/jsp/LoginApplicant.jsp?application_education_id=17782

 

Vill du ansöka till Allmän kurs med profil "Vård och omsorg" gäller samma förutsättningar, ansök innan 1 december och att du vara minst 18 år.

Den digitala adressen till Allmän kurs med profil "Vård och omsorg hittar du här, 

 

 

https://sms.schoolsoft.se/fhsk/jsp/LoginApplicant.jsp?application_education_id=17782

 

 

Du kan även söka med ansökningsblankett som finns på vår hemsida. Vill du ha kontakt med oss i Mariestad kan du nå oss på 0700-206094. Du kan även ringa expeditionen i Vara: 0512-579 70, så skickar vi en blankett till dig. Söker du efter 1december hamnar du automatiskt i en reservgrupp där vi tillämpar löpande antagning.

 

Antagningsprocessen
Vi som arbetar på Allmän kurs läser igenom ansökningarna och kallar till intervju. Vårt urval bygger på att vi vill skapa en så väl fungerande grupp som möjligt, där varje deltagare ska kunna utvecklas och nå sina mål. Efter intervjuerna blir du antagen till Allmän kurs eller placerad i reservgrupp.

För mer information
www.vara.fhsk.se
vara.folkhogskola@vgregion.se
Tel 0700-206094 eller 0512-579 70

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://www.vara.fhsk.se/vara-folkhogskola-i-mariestad/kurser/allman-kurs/

Fler kurser inom: Allmän kurs Gymnasienivå

Vara folkhögskola, filial Mariestad

Vara Folkhögskola i Mariestad är en filial till Vara Folkhögskola. Skolans huvudman är Västra Götalandsregionen. 

Läs mer om skolan

Postadress:
Vara folkhögskola, filial Mariestad
Blombackagatan 16
542 33 Mariestad

Besöksadress: Blombackagatan 16 i Mariestad

Telefon: 070-0206094
Webbadress: https://www.vara.fhsk.se/kurser-mariestad/

Nu kan jag stå och prata inför hela skolan utan att vara nervös

Sage Norrström, 22 år, går sitt tredje år på Allmän kurs på Region Uppsala folkhögskola. Men det var inte alls självklart att hon skulle söka sig till folkhögskolan. – I början satt jag ensam i ett grupprum under lunchen för jag vågade inte vara bland människor. Nu kan jag liksom stå och prata inför hela skolan. Alla stöttar varandra vilket jag tycker är jättehärligt.

Läs hela artikeln