Textillinjen

Ansökan stängd
Skola:
Marieborgs folkhögskola
Plats:
Norrköping - Östergötlands län
Längd:
2 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs, Yrkesutbildning
Ansök senast:
26 sept 2022

Lediga platser: Nej

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 18 aug 2022

Kostnader: Studierna på folkhögskola är kostnadsfria. Du har tillgång till läromedel, kopior och datorer. För detta betalas en serviceavgift om 1000 kr per termin. Detta gäller samtliga långa kurser.

Kontakt: Annika Glimrén & Karin Pettersson

Telefon: 011-219600

E-post:
textil@marieborg.org

 

Utbildningen erbjuder ett basår och ett påbyggnadsår. 

Basår

Basåret ger dig grundläggande kunskaper inom textil och konfektion. Du får lära dig om olika textila inriktningar, så som materiallära, manuell mönsterkonstruktion, sömnad, konfektionsteknik, färg och form samt fack- och modeteckning. Fackteckningen utförs både manuellt och digitalt i Adobe Illustrator. Inom de två huvudområdena, mönsterkonstruktion och sömnad jobbar du i projektform. Teoretiska och praktiska kunskaper varvas och anpassas efter det aktuella arbetet. Efter valda projekt kommer du presentera din produkt.

Du kommer att få kännedom om rationell tillverkning av kläder där du får skapa personliga plagg från skiss till färdig produkt där du tränar upp dig genom detaljsömnad och även sömnad av toiler (provplagg). Du jobbar i 1/4-skala, 1/2-skala samt efter din storlek.

Du kommer också lära dig om olika maskiners funktion och arbetssätt. Vi vill att grundåret skall väcka din nyfikenhet med ett miljömedvetet förhållningssätt inom hållbar utveckling samt återbruk. Vi diskuterar mode och konsumtion och hur detta har förändrats på senare år. Du får utveckla din skapande förmåga, sinne för färg och form samt modeteckning. Du kommer också få prova på hur du gör mönsterrapporter, moodboards och layouter både manuellt och ditigalt. Under basåret får du sy kjol, trikå, blus/skjorta, byxor och klänning.

Kurserna

Mönsterkonstruktion - Grundläggande mönsterkonstruktion som sker manuellt där du får lära dig att konstruera mönster från grunden. 

Konfektion - I de olika konfektionskurserna lär du dig grunderna för att kunna sy på ett konfektionsmässigt och rationellt sätt. 

Materiallära - Här får du inblick i hela fiber-produktionsprocessen, utvinning och förädling av fibrerna, fibrers och tygers egenskaper, vilka användningsområden som är lämpliga för olika fibrer. Du får också lära dig om efterbehandling, skötsel och historik. 

Fackteckning, färg och form - Du får möjlighet att utveckla dina färdigheter och få en inblick i designprocessen. Du får grunder i modeteckning och färglära. 

För mer detaljerad information om varje del-kurs, besök oss på www.marieborg.org

Påbyggnadsår

Påbyggnadsåret ger dig möjlighet att fördjupa dig i mer avancerad och experimentell mönsterkonstruktion, både mauellt och digitalt inom datoriserad mönsterhantering i Lectrasystemet och konfektionsteknik. Du får också fördjupa dig i materiallära med fokus på hållbarhet, kvalité och konsumtion samt en fördjupning i fackteckning. Detta ger dig möjlighet att studera på högre nivå inom det textila området.

Kravet är att du gått basåret på Marieborgs Folkhögskola/Lennings textil eller liknande och är till för dig som vill utvecklas ytterligare inom texitl- och konfektionsområdet. Du får möjlighet att fördjupa dig inom mönsterkonstruktion, passform, klädsömnad, formgivning samt et projekt i Re-design. Du förväntas arbeta självständigt, oftast i projektform där du kommer ges möjlighet att utvecklas när det gäller val av modell, konstruktion, material och sömnadsteknik inom det konfektionstekniska området. Du arbetar från idé till färdig produkt, du dokumenterar sömnadsprocessen och dessutom visualiserar du planskissen i Adobe Illustrator. Under påbyggnadsutbildningen ligger fokus på mer avancerad damkonfektion, exempelvis jacka/kavaj, underkläder och festklänning. Vi jobbar också med barnkonfektion. Valbar del i kursen är grund för herrkläder.

Du får möjlighet att planera och genomföra en presentation på skolan där du presenterar ditt arbete. Tillsammans planerar vi upplägget för presentationen.

Kurser

Mönsterkonstruktion - Manuell mönsterkonstruktion där du fortsätter utvecklas i att konstruera mönster för unika plagg i 1/4-skala, 1/2-skal och efter personlig storlek. Du får också utveckla kunskaper i datoriserad mönsterhantering där du konstruerar mönster i Lectrasystemet. 

Konfektion - I påbyggnadskurserna i konfektion fördjupar du dig och använder de teoretiska grunderna som du fick under basåret. 

Materiallära - Här får du möjlighet att födjupa dig i hela fiberproduktionsprocessen.

Fackteckning, färg och form - Målet är att du ska få fördjupade kunskaper, färdigheter och en bredare förståelse för designprocessen.

För mer detaljerad information om varje del-kurs, besök oss på www.marieborg.org

 

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://www.marieborg.org/kurser/textil/

Planerar att bli slöjdlärare

Amanda och Molly går en profilkurs inriktad på återbruk, design och hållbarhet. - Vi får testa massa olika tekniker. Vi har till exempel jobbat med papper och fått renovera och restaurera gamla möbler, säger Molly.

Läs hela artikeln

Marieborgs folkhögskola

Marieborgs folkhögskola är en mötesplats för människor i alla åldrar och från många kulturer. Vi utgår från deltagarnas erfarenheter och ger utrymme för reflektion, inspiration och personlig utveckling. Marieborg har tre kursplatser: Herrgården, Fröbel och Hageby.

Läs mer om skolan

Postadress:
Marieborgs folkhögskola
Box 724
601 16 Norrköping

Besöksadress: Marieborgsvägen 15

Telefon: 011-21 96 00
E-post: info@marieborg.org
Webbadress: http://www.marieborg.org/