Teaterpedagogutbildningen

Ansökan stängd
Skola:
Marieborgs folkhögskola
Plats:
Norrköping - Östergötlands län
Längd:
2 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs, Yrkesutbildning
Ansök senast:
28 sept 2022

Lediga platser: Nej

Studiestödsnivå (CSN): Eftergymnasial nivå (B1)

Internat: Ja

Kurstid: 18 aug 2022

Kostnader: Studierna på folkhögskola är kostnadsfria. Du har tillgång till kurslitteratur och datorer. För detta betalas en serviceavgift om 1000 kr per termin.

Kontakt: Marie Mattsson

Telefon: 0702-45 65 82

E-post:
teater@marieborg.org

Tvåårig utbildning i teaterpedagogik och regi

Det som gör Teaterpedagogutbildningen på Marieborg unik är blandningen av teori och praktisk utbildning på golvet.

Utbildningen sträcker sig över två år och består till stor del av praktiska moment, vilket innebär att du utöver en bred teaterteoretisk bas också får med dig många konkreta redskap inom regi, pedagogik och såväl klassisk som episk dramaturgi.

En stor del av utbildningen handlar om att lära sig förstå, utmana och leda grupper och grupprocesser. Du får med dig konstruktiva metoder för scenisk feedback och för att skapa genuin tillit och sammanhållning i en deltagargrupp. Samtidigt tränas du i din förmåga att analysera och göra medvetna konstnärliga val, så att du med teatern som verktyg och kreativiteten som drivkraft utvecklas som ledare och regissör, och - vågar vi påstå - som människa.

Det är viktigt för oss att du som elev får ut så mycket som möjligt av din utbildning och därför förväntar vi oss totalt engagemang från såväl lärare som elever. Våra klasser består av ungefär 10 elever, vilket betyder att ni blir en sammansvetsad grupp dom får mycket individuell handledning.

I vacker herrgårdsmiljö intill Bråviken i utkanten av Norrköping finns vårt internat, där du och dina klasskamrater har många kreativa och lärorika kvällar framför er. Hos oss kommer du att få minnen för livet samtidigt som du skapar din nya karriär!

Kursinnehåll

Tillsammans med Teaterlinjen undersöker vi den politiska kraften i scenkonstnärligt arbete och över oss i att vila i publikkontakt och fysisk improvisation. Vi utforskar teaterns många uttryck genom diverse olika devisingmetoder och arbetar med clown, mask, röst och rörelse.

Under utbildningen övar du ledarskap och regimetodik och utöver den träning du får på skolan genomför du också praktikperioder, där du får chansen att prova på olika uppgifter inom det teaterpedagogiska fältet, för att se vad som passar dig bäst. Det finns även möjlighet att göra en del av praktiken utomlands. Väljer du att göra den på vår systerskola i Tanzania hjälper vi till med en viss del av kostnaden.

Utbildningen innefattar också grundläggande undervisning i ljussättning, scenografi, mask, kostym och produktionsarbete och avslutas med en två veckor lång teaterfestival på "Teater Bråddgatan 34" i centrala Norrköping där du tillsammans med Teaterlinjen får pröva dina kunskaper i skarpt läge.

Teaterpedagogutbildningen har ca 10 platser, vilket betyder att ni blir en sammansvetsad grupp som får mycket individuell handledning. På vår herrgård strax norr om Norrköping finns vårt internat, där du och dina klasskamrater har många kreativa och minnesvärda kvällar framför er.

Antagningskrav

Vi ser gärna att du fyllt 20 år. Du ska ha gymnasiekompetens och grundläggande teaterkunskaper eller erfarenheter, motsvarande Teaterlinjen.

Kravet på gymnasiekompetens innebär: gymnasieexamen, d.v.s. en yrkesexamen, en högskoleförberedande examen eller motsvarande.

Vi kallar till intervjuer och antagningsworkshop. Vi vill att du till din ansökan bifogar en motivering till varför du vill gå vår teaterkurs. Skriv minst en sida och berätta om dig själv, din bakgrund och varför du vill gå utbildningen.

Teaterpedagogutbildningen bedrivs på eftergymnasial nivå.

Antagningsintervju

Tillit behövs om du ska funka som skådespelare

Karin och Jennifer trivs i bubblan på skådespelarutbildningen. – Det har varit mycket fokus från lärarna på att vi ska funka som grupp. Vi ska trivas tillsammans, vara schyssta mot varandra och ha kul ihop, säger Karin.

Läs hela artikeln

Marieborgs folkhögskola

Marieborgs folkhögskola är en mötesplats för människor i alla åldrar och från många kulturer. Vi utgår från deltagarnas erfarenheter och ger utrymme för reflektion, inspiration och personlig utveckling. Marieborg har tre kursplatser: Herrgården, Fröbel och Hageby.

Läs mer om skolan

Postadress:
Marieborgs folkhögskola
Box 724
601 16 Norrköping

Besöksadress: Marieborgsvägen 15

Telefon: 011-21 96 00
E-post: info@marieborg.org
Webbadress: http://www.marieborg.org/