Konsten att skriva kulturkritik

Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
Skola:
Fridhems folkhögskola
Plats:
Svalöv - Skåne län
Längd:
5 dagar
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Sommar/helg/veckokurs
Ansök senast:
Löpande

Lediga platser: Ja

Studiestödsnivå (CSN): Ej studiestödsberättigad

Internat: Ja

Kurstid: 1 jul 2024 - 5 jul 2024

Kostnader: Se hemsidan för information om kostnader för kost och logi https://fridhemsfolkhogskola.se/sommarkurser/faq-sommar-kurser/

Kontakt: Fridhems Folkhögskola

Telefon: 0418-446000

E-post:
sommar@fridhemsfolkhogskola.se

Är du en van skribent som vill utveckla din förmåga att analysera konst och kultur? Är du kunnig inom ett eller flera konstområden och vill utveckla ditt kritiska skrivande? 

Är du en van skribent som vill utveckla din förmåga att analysera konst och kultur? Är du kunnig inom ett eller flera konstområden och vill utveckla ditt kritiska skrivande? Eller är du bara nyfiken på kritiken som skrivform? Välkommen till en kurs i konsten att skriva kulturkritik. Under kursen kommer du att få öva på att reflektera kring konst och kultur – och utveckla din förmåga att sätta tankarna på pränt. 

Med avstamp i klassiska och nya texter om kritik går vi igenom olika definitioner av kritik och frågeställningar kring begreppet. Vad är kritik? Vad utmärker en kritisk text i förhållande till andra slags (journalistiska, skönlitterära) texter? Vad är kritikens uppgift? Kräver olika konstformer – litteratur, musik, bildkonst, teater – olika sorters kritik? Och hur ska man förhålla sig till frågan om upphovsperson och verk? 

De teoretiska diskussionerna fungerar som bollplank för kursens praktiska delar. Hur skriver man kritik? Vad får en text att flyta? Hur når man läsaren? Vi går igenom olika skrivmetoder och berör aspekter som form och stil. Dessutom diskuterar vi de praktiska förutsättningarna för att skriva kulturkritik i dag, och pratar om hur man kan orientera sig i tidnings- och mediebranschen. 

Under kursen får du prova att skriva kritik i olika genrer, från dagstidningens kortare recension till den längre essän. Övningarna varvas med handledda textsamtal i grupp och individuell textrespons.

Kursen leds av Hedvig Ljungar, kritiker i Svenska Dagbladet och Sveriges Radio, och Erik Lindman Mata, författare och kritiker i Expressen. Hans senaste bok är Svenska äpplen och äventyr (2023). Erik är lärare vid Skrivarakademin i Stockholm, och Hedvig har undervisat i skrivande vid bland annat Sveriges Radios internutbildning. Tillsammans har de hållit uppskattade kurser i att skriva kritik på uppdrag av Region Gotland. 

Sagt av tidigare kursdeltagare:

”En oerhört berikande kurs, jätteintressant att få delta.”

”Tack för en fantastiskt fin, lärorik och inspirerande kurs ni höll för oss. Lärde mig massor under de två dagarna, har nu med mig verktyg jag kommer ha god användning för i alla typer av skrivande framöver. Även i mitt sätt att betrakta och ta till mig konst och kultur.”

”Givande kurs!”

 
Det vi lär oss rotar sig djupare än bara i närminnet

Det var en kurs på Kalix folkhögskola som gav Sandra Brunnström modet att våga satsa på en karriär som illustratör. Senare i höst debuterar hon med sin första barnbok.

Läs hela artikeln

Fridhems folkhögskola

Välkommen till Fridhems folkhögskola i Svalöv, en av landets äldsta folkhögskolor! Här studerar ca 250 deltagare varav 190 bor på skolans internat. Skolan är politiskt, ideologiskt och religiöst oberoende vilket innebär att skolan står fri att forma verksamheten utan inblandning av externa intressenter. Kultur och kreativitet är perspektiv som genomsyrar verksamheten vilket märks på hela skolan.

Läs mer om skolan

Postadress:
Fridhems folkhögskola
Box 123
268 22 Svalöv

Besöksadress: Rönnebergsvägen 10

Telefon: 0418-44 60 00
E-post: info@fridhemsfolkhogskola.se
Webbadress: http://www.fridhemsfolkhogskola.se/