Behörighet:
Kursen är utformad för er som arbetar inom storkök, catering, upphandling, skola, butik eller konsumentupplysning. Kursen välkomnar olika yrkesroller, såväl praktiska som administrativa och chefer.
Om kursen:
Diet for a Green Planet är ett vedertaget måltidskoncept som med stor framgång bygger ett hållbart livsmedelssystem från bord till jord. Kursen syftar till att ge varje deltagare kunskaper om vilken mat som gynnar utvecklingen av hållbara jordbruk, hav och hälsa i Sverige. Innehåll och utformning är praktiskt planerade och kursmomenten utgår från den egna verksamheten. Allt ifrån val av råvaror till organisatoriska förändringar och ledarskapsutmaningar behandlas i kursen. Ett stort utbyte mellan deltagarna i kursen - i form av synergier och samarbeten - medför också ett stort mervärde. Vi rekommenderar varmt att två eller fler medarbetare från varje verksamhet deltar för att förankra förändringsarbetet.
Kursen är ett samarbete mellan Stensunds folkhögskola och Stiftelsen BERAS International. Kursmomenten är utformade för att integreras i den verksamhet du representerar. Kursen innebär att ni kan komma igång med förändringsarbete - eller få en rejäl skjuts framåt i det förändringsarbete ni redan bedriver.
Välkomna till kursen Diet for a Green Planet - tillsammans bygger vi bit för bit ett hållbart livsmedelssystem.
Litteratur/film: Diet for a Green Planet, Östersjövänlig mat i praktiken, Vi delar ett hav, Morgondagens Jordbruk, dokumentärfilmer på olika teman för hållbar mat, m.m.
Tid
Distansstudier på deltid 50%
(motsvarar ca. 8 timmars studietid/vecka)
Träffarna är inte obligatoriska, men närträffarna är starkt rekommenderade.
- Uppstartsmöte 10-11 maj 2023
- Studieresa 14-15 september 2023
- Förändringsdagar 16-17 november 2023
- Examensdagar 11-12 april 2024
- Träffar på Zoom 1-2 tim per tillfälle - cirka 17 gånger, ej obligatoriska
Om Beras
BERAS, Building Ecological Recycling Agriculture and Societies, var ursprungligen ett omfattande forskningsprojekt om kretsloppsjordbruk som resulterade i måltidskonceptet Diet for a Green Planet, vilken la grunden för Södertälje kommuns prisbelönade arbete med hållbar mat – ett arbete som uppmärksammades internationellt och ledde till att Diet for a Green Planet blev antagen som en modell i FN:s tioåriga program Sustainable Food Systems Programme.