Skola:
Stensunds folkhögskola
Plats:
Trosa - Södermanlands län
Längd:
5 dagar
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Sommar/helg/veckokurs
Ansök senast:
Löpande

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Du behöver vara simkunnig. Man behöver inte ha särskilt många förkunskaper för att kunna segla allmogebåtar, det är klart bra om man har i alla fall har varit på båtar nån gång och ännu bättre om man vet lite om segling, men det är inget krav.

Studiestödsnivå (CSN): Ej studiestödsberättigad

Internat: Ja

Kurstid: 5 aug 2024 - 9 aug 2024

Kostnader: Helpension med boende, lakan och badlakan 6500 kr.

Kontakt: Stensunds folkhögskola

Telefon: 0156-532 00

E-post:
stensund@stensund.se

Du kommer få lära dig om öppna allmogebåtar i trä. Hur man hanterar dem, seglar dem och ror dem. Du får en liten inblick i skärgårdsbornas liv som behövde hantera sina båtar varje dag hela sina liv.

Vi kommer att lära oss om segling naturligtvis, men för att kunna segla en båt måste man också kunna navigera och lära sig knopar. Bland annat det kommer du att få lära dig under kursen. Det hjälper inte att man kan segla om man inte ens kan knyta loss sig från kajen eller hittar rätt. Den viktigaste delen att. Det viktigaste att lära sig innan man ger sig ut och seglar är säkerhet. Vi kommer att gå igenom grundläggande säkerhet och kapsejsning.

I kursen kommer vi mest fokusera på att lära oss att segla allmoge träbåtar. Dessa båtar är utrustade med spririgg vilket skiljer sig i utseende och hantering från den klassiska bermudariggen, som är den allra vanligaste. Detta kommer bli en spännande upplevelse för både helt nya seglare, men också för erfarna bermudarigg seglare.

För att kunna segla allmogebåtar behöver man inte bara vara personligt skicklig, utan man måste framför allt ha bra samarbete med sina skeppskamrater. Vi kommer främst att segla i båtar som är ungefär 5 meter långa och som är utrustade med en mast och två segel. Det kommer att vara 2 - 3 personer i varje båt och då måste alla hjälpas åt i båten för seglingen ska bli trevlig. Man kommer även få möjlighet att testa segla en långbåt som är 10 meter lång och utrustad med två master. Då kommer hela gruppen få samarbeta tillsammans i en båt.

Rodd är viktigt att kunna för att hantera allmogebåtar. Framförallt eftesom våra båtar saknar motorer. Då har man bara segel eller åror att välja på. När skärgårdsbor inte hade vind eller segel fick de ta till åror som det mest pålitliga färdmedlet. Vi kommer både lära oss att ro i småbåtar, och hantera roddbåtar själv. Men vi kommer även lära oss att ro i takt i större båtar och då kommer man att bli utmanad i sin arbetsrytm och samarbetsförmåga.

Ta med till kursen:
- Ombyte av kläder
- Regnkläder (helst ett helt regnställ om möjligt)
- Flytväst (även om det går att låna så är det bättre att man har sin egen som man vet
orkar ens vikt och som passar)
- Vattentät väska (för ombyte, regnkläder mm.)
- Vattentät mobil eller fodral för mobilen
- Varma kläder (även om det är sommar blir det ofta kallt ute till havs, speciellt om man är lättfrusen runt händer och fötter)
- Handduk
- Badkläder & gott humör

Kursledaren
Stig Liess som håller i kursen är tidigare deltagare på Stensunds Folkhögskolas Båtbyggarlinje. Han har byggt liknande båtar som de ni kommer att segla i. Han har erfarenhet av att instruera andra deltagare på skolan att segla och har sommarjobbat som segelinstruktör i Halmstad. Han har så långt han kan minnas hållit på med båtar och älskar att segla mer än allt annat.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

När man är klar med kursen ska man ha lärt sig de grundläggande principerna för hur man seglar och hanterar en båt, och hur man behärskar vinden för transport. Man ska känna sig tryggare men både havet och utrustningen som man har använt, och lärt sig ett par knopar. En inblick i hur skärgårdsbor tog sig fram, transporterade gods och fiskade i århundraden. Men framförallt goda minnen från en rolig vecka fylld med skratt och upplevelser.

Fler kurser inom: Segling Uteliv

Jag drömmer om att göra skillnad

Markus tycker att det behövs fler vuxna som kan hjälpa unga till en meningsfull fritid. Och han vet redan vad han själv vill göra efter fritidsledarutbildningen.

Läs hela artikeln

Stensunds folkhögskola

Stensund är inte bara en skola - det är ett sätt att leva. Alldeles vid havet, på pendlingsavstånd från storstaden (50 min söder om Stockholm), ligger Stensund. Vi är ett "växthus för människor" där funderande, tjärdoftande, debatterande, sprattlande, skrattande människor möts och hjälper varandra att växa.

Läs mer om skolan

Postadress:
Stensunds folkhögskola
Stensund
619 91 Trosa

Besöksadress: Stensund

Telefon: 0156-532 00
E-post: stensund@stensund.se
Webbadress: http://www.stensund.se/