Författarskola - en ettårig Skrivarkurs

Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
Skola:
Solviks folkhögskola
Plats:
Kåge - Västerbottens län
Längd:
1 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
2024-05-15

Lediga platser: Ja

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 20 aug 2024 - 5 jun 2025

Kontakt: Nils Lundkvist

E-post:
nils.lundkvist@solviksfolkhogskola.se

För dig med författardrömmar. Här kan du under ett läsår fokusera på ditt skrivande och ta det till nästa nivå.

Om utbildningen

Solviks författarskola är en ettårig kurs för dig som vill ta ditt skrivande till nästa nivå. Fokus ligger på det skönlitterära berättandet och här är du välkommen oavsett vilken genre eller målgrupp du skriver för. Hos oss har du yrkesverksamma författare som lärare. Tillsammans med dem, och dina kurskamrater, övar vi skrivandets hantverk och du får hjälp att utveckla ditt manus och växa mot ett framtida författarskap.

Upplägg

En vanlig vecka kommer du att ha föreläsningar varvat med kortare eller längre skrivövningar utifrån en frågeställning –  Hur man skapar man spänning i en berättelse? Hur får en karaktär liv på boksidan? Vad är egentligen det där med gestaltning? Du kommer även att ha tid för att utveckla ditt eget manusprojekt i nära samarbete med en trygg responsgrupp, där ni läser och stöttar varandra på vägen mot en färdig bok. Förutom texterna vi själva skriver gör vi också nedslag i världslitteraturen och kommer alltid att ha en bok på gång, att samtala kring och inspireras av.  Slutligen så är Solvik en kreativ miljö där många kreatörer samlas och lär av varandra. Det kommer du att få vara en del av genom kortare projekt tillsammans med andra konst- och kulturlinjer på skolan – som att skriva låttexter till musikproducenternas låtar eller samarbeten ihop med illustratörerna på konstlinjen.  Sammanlagt en frisk blandning av tid tillsammans och egen tid för dig och din penna!

Kursinnehåll

  • Skrivandets grunder
  • Handledning i skrivprocessen
  • Besök på litteraturfestivaler
  • Samarbeten med andra konstlinjer
  • Utflykter för research och nya perspektiv
  • Branschkunskap

 Gemensamma aktiviteter

Att studera på folkhögskola innebär att du förutom din egen utbildning även deltar i skolans gemensamma aktiviteter som temadagar, idrottsdagar, föreläsningar och samtalsgrupper.

Internatet

Alla elever på Solviks författarskola erbjuds ett boende på skolans internat. Förutom fräscha rum så erbjuds också god mat i vår restaurang. I internathyran ingår frukost, lunch och middag alla vardagar.

Ansökan

I din ansökan ska du skicka med ett personligt brev där du berättar om dig och ditt skrivande. Har du ett pågående skrivprojekt som du vill utveckla ser vi gärna att du berättar även om det, och var i den skrivprocessen du befinner dig.

Du ska också skicka in exempeltexter, kortare texter eller utsnitt ur ett längre projekt, av sådant som du har skrivit. Ca 2-4 A4-sidor.

Intervju

Efter att vi läst ditt brev och dina texter så kan du bli kallad till intervju. Den genomförs via Zoom. Om det är fler sökande än vad det finns platser så görs en gallring utifrån inskickat material.

Kursansvarig

Kursansvarig för Solviks författarskola är Nils Lundkvist. Nils varvar arbetet som lärare med det egna skrivandet. För sin debutbok ”Kuben” tilldelades han Barnradions Bokpris 2023.

 

 

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://solvik.fhsk.se/forfattarskola/

Fler kurser inom: Skriva Poesi Dramatik Kåseri Biografi

Det vi lär oss rotar sig djupare än bara i närminnet

Det var en kurs på Kalix folkhögskola som gav Sandra Brunnström modet att våga satsa på en karriär som illustratör. Senare i höst debuterar hon med sin första barnbok.

Läs hela artikeln

Solviks folkhögskola

Solviks Folkhögskola erbjuder studier i allmänna teoretiska ämnen, konst, musik, datorgrafik, kultur och kurser för seniorer. Skolan arbetar aktivt med att ge vuxna med funktionsnedsättning möjlighet till en förbättrad livssituation.
Skolan drivs som en stiftelse (med anknytning till EFS som är en missionsrörelse inom Sv. kyrkan). Vår verksamhet bygger på kristen grund med människan i centrum.

Läs mer om skolan

Postadress:
Solviks folkhögskola
Frostkåge 105
934 92 Kåge

Telefon: 0910-73 20 00
E-post: info@solviksfolkhogskola.se
Webbadress: http://www.solviksfolkhogskola.se/