Journalistlinjen – yrkesutbildning

Ansökan stängd
Skola:
Ljungskile folkhögskola
Plats:
Ljungskile - Västra Götalands län
Längd:
2 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs, Yrkesutbildning
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: 3-årigt gymnasium eller motsvarande, t. ex. allmän kurs på folkhögskola.

Studiestödsnivå (CSN): Eftergymnasial nivå (B1)

Internat: Ja

Kurstid: 22 aug 2022 - 2 jun 2023

Kostnader: Se information på skolans egen hemsida

Kontakt: Stefan Johansson

Telefon: 0522-68 69 48

E-post:
stefan.johansson@ljungskile.org

Praktiskt inriktad yrkesutbildning för dig som vill arbeta som journalist. Ger dig verktyg att börja jobba direkt på radio eller tidning. De flesta får jobb direkt efter utbildningen.

OBS! Löpande antagning i mån av plats.

• Vill du berätta historier ur verkligheten, stora som små?

• Är du trött på grundlöst tyckande och falska budskap i sociala medier?

• Vill du granska samhället och värna om demokratin?

Då är journalistyrket något för dig!

Vi erbjuder en journalistutbildning med flera praktikperioder och nära samarbete med olika redaktioner. De flesta av våra kursdeltagare får jobb direkt efter utbildningen, som är värdefull även i andra sammanhang. Du kan till exempel jobba som kommunikatör inom olika typer av organisationer.

Målgrupp
Utbildningen vänder sig till dig som vill arbeta som journalist och söker en grundutbildning. Den vänder sig också till dig som vill komplettera en tidigare utbildning eller arbetslivserfarenhet med en yrkesinriktad påbyggnad i journalistik.

En journalistutbildning är också lämplig för dig som vill jobba som kommunikatör. Det journalistiska hantverket – att med ett kritiskt öga samla och sålla bland information samt presentera den på ett lättillgängligt sätt – är precis vad som ofta efterfrågas inom kommunikatörsbranschen.

 

Våra tidigare kursdeltagare jobbar idag som journalister inom dags- och fackpress, radio och tv. Till exempel på Sveriges Radio, Bohusläningen, Göteborgs-Posten,  Aftonbladet och Sveriges Television. Flera jobbar också som kommunikatörer inom privat och offentlig sektor.

Under utbildningen får du lära dig att hantera viktiga verktyg för olika former av publicering: på papper, webb och i radio. Radioutbildningen sker i nära samarbete med Sveriges Radio P4 Väst.

Varför folkhögskola?
Journalister försöker beskriva verkligheten så objektivt som möjligt. Men vi färgas alltid av våra erfarenheter. Därför är det viktigt att journalister har olika bakgrund, och att det finns olika vägar till journalistyrket.

Den akademiska vägen via universitet och högskola passar inte alla, och för andra är den helt stängd. Att läsa journalistik på folkhögskola är ett etablerat alternativ. Ljungskile folkhögskola har utbildat journalister i mer än 30 år och utbildningen har mycket gott renommé i branschen. Undervisningen är mycket praktiskt inriktad, med folkbildningens metod av teori och praktik som grund.

Kursinnehåll
Första året är en bred grundkurs där du får lära dig att skriva och tänka som en journalist, producera tidningar och radioprogram, publicera på webben samt lära dig om viktiga samhällsfunktioner som journalister måste känna till. Vi arbetar mycket med textseminarier där ni ger varandra respons.
• Journalistiska genrer
• Radiojournalistik
• Tidningsjournalistik
• Bildjournalistik
• Webbjournalistik
• Journalistisk metod: demokrati, politiska ideologier och folkrörelser; kriminaljournalistik; kommunal politik och förvaltning
• Statskunskap
• Praktik (3–5 veckor)
• Reportageresa (5–7 dagar)

Andra året innebär en fördjupning i yrkesrollen samt träning i redaktionens olika arbetsuppgifter. Du väljer inriktning mot tidning eller radio, men webben är hela tiden ett gemensamt fokus. Radioutbildningen sker i nära samarbete med Sveriges Radio P4 Väst.
• Journalistisk metod: yrkesroll och arbetsmetoder, redaktionellt ledarskap, publicistisk etik
• Praktiska redaktionsövningar
• Kreativt skrivande
• Statskunskap: regering, riksdag och regional förvaltning, migrations- och integrationsfrågor
• Kommunikatörsrollen
• Praktik (8–10 veckor)
• Examensarbete

 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Efter utbildningen har du de kunskaper som krävs för att direkt börja arbeta på en radio- eller tidningsredaktion.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://www.ljungskile.org/utbildningar/journalistlinjen/

Jag vill bli en del av lokalsamhället och göra skillnad

Maryan Bouraleh gick en kvällskurs i lokaljournalistik på Kista folkhögskola. Kursen gav henne enkla verktyg att börja skriva, intervjua och förmedla berättelser.

Läs hela artikeln

Ljungskile folkhögskola

Ljungskile folkhögskola är en plats att växa på. Här kan du skaffa dig en yrkesutbildning, utveckla ett intresse eller läsa in gymnasiekompetens. Vi vill ge utrymme för funderingar över livet och samhället. Respekt för andras åsikter är viktigt. Skolans profil är kultur, livsåskådning och globala frågor.

Läs mer om skolan

Postadress:
Ljungskile folkhögskola

459 80 Ljungskile

Besöksadress: Valdemar Svenssons väg 11

Telefon: 0522-68 69 00
E-post: folkhogskola@ljungskile.org
Webbadress: http://www.ljungskile.org/