Skola:
Gotlands folkhögskola, Hemse
Plats:
Hemse - Gotlands län
Längd:
1-2 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
30 apr 2024

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Provspelning och intervju. Läs mer om hur du provspelar live eller med inskickat material på gotlandsfolkhogskola.se Observera: Fri ansökan fram till 17 mars 2024. Efter det behandlas ansökningarna kontinuerligt i mån av plats fram till 30 april.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 26 aug 2024 - 4 jun 2025

Kostnader: Läs mer om material- och boendekostnader samt deltagaravgift på gotlandsfolkhogskola.se

Kontakt: Mats Hallberg

Telefon: 070-548 43 26

E-post:
mats.hallberg@gotland.se

För dig som är sugen på att förbereda dig för att i framtiden jobba som musiker, förbereda dig för musikhögskolestudier eller fördjupa ditt stora fritidsintresse.

Musiklinjen riktar sig till dig som spelar och/eller sjunger och vill satsa 1–2 år på heltidsstudier i musik.

Du får praktisk undervisning både individuellt och i grupp, spela i ensemble och undervisning i instrumentspel/sång, musikproduktion, musikteori, kör samt workshops i låtskrivande.

På musiklinjen har du möjlighet att utveckla din musikaliska personlighet både individuellt och som ensemblemusiker i olika stilar som pop, blues, american folk, rock, soul och jazz. Du utvecklar ditt scenspråk i de olika projekten genom att arbeta med scennärvaro och hur du kan hantera din nervositet. På scen lär du dig sjunga, spela och tala med mening och inlevelse inför en publik och det kommer finnas många tillfällen att stå på scen. Under läsåret utvecklar du även ditt låtskrivande samt dina kunskaper i musikproduktion.

På musiklinjen får du:

  • utveckla dig själv och din musikaliska personlighet
  • utvecklas som ensemblemusiker
  • fördjupa ditt låtskrivande
  • massor av tid för övning på ditt instrument/din sång
  • träffa nya vänner för livet
  • vässa dina färdigheter i studion genom undervisning i musikproduktion och tillgång till en välutrustad studio dygnet runt

Undervisning

På musiklinjen arbetar ett gäng passionerade musiker/lärare för att ge dig de bästa förutsättningarna att lyckas nå fram till dina musikaliska mål, oavsett om det handlar om vidare studier eller helt enkelt att bli en bättre musikant. 

Undervisningen sker mest i grupp, ibland i helklass och ibland i mindre ensembler.   

Gruppen är viktig för er gemensamma utveckling och vi arbetar därför mycket för att få en grupp som fungerar ihop och samarbetar. Det är för att du som människa ska utvecklas och känna trygghet.  

Det huvudinstrument du söker in på får du enskild undervisning i. Utöver det har du möjlighet att spela ett andra instrument som du också får individuell undervisning i.   

Vissa veckor bryts undervisningen för repetitioner inför konsert. En del dagar har hela skolan schemabrytande aktiviteter.  

Musiklinjen ger regelbundet konserter, dels på skolan och även för allmänheten på andra ställen.   

Det är viktigt att du som deltagare är delaktig och tar ansvar för ditt år på musiklinjen. Vår ambition är att du ska utveckla dina musikaliska färdigheter så att du känner dig styrkt att gå vidare.  

Du får undervisning i:  

  • Ensemblespel i olika genrer  
  • Huvud- och biinstrument enskilt och i grupp  
  • Skriva låtar  
  • Musikproduktion och inspelning  
  • Musikteori och gehörsträning  
  • Scenisk träning  
  • Kör 
  • Branschkunskap 

Vad du lär dig

Lyssna: Du lär dig om olika musikstilar och vad som kännetecknar dem. Du lär dig lyssna aktivt på dina kurskamraters spel och sång, och hur man kan stötta varandra till musikalisk utveckling. 

Spela: Du får undervisning både enskilt och i grupp på ditt huvudinstrument. I våra ensembler spelar du i första hand på ditt huvudinstrument, men du har också möjlighet att utveckla spel på andra instrument. 

Skriva: Att förstå vad som händer i musiken är ett sätt att kunna kommunicera med andra musikanter, ett gemensamt språk. Musikteori är en viktig del av utbildningen. Du får coachning av lärare i att skriva egna låtar vilket ger dig möjlighet att fokusera på ditt egna skapande. 

Öva: Att lära sig ackord, en melodi, en text, en svår melodislinga, en rytmiskt avancerad passage; allt detta behöver du som musikstuderande stöta och blöta på egen hand. I musiklinjens lokaler finns många övningsrum där du har möjlighet att öva när du vill. 

Framföra: Du får många tillfällen att framträda inför publik. I skolans konsertlokal anordnas konserter och musikcaféer flera gånger per termin. Vi ger också konserter runt om på Gotland, ibland i någon av de medeltida kyrkorna med fantastisk akustik.

Lokaler

På musiklinjen har du fri tillgång till skolans lokaler, vilket ger dig unika möjligheter till att spela ihop med andra och att öva själv.

Du har tillgång till vår konsertlokal, Gullinsalen, med scen och plats för cirka 150 personer.

Våra övningsrum är utrustade för musikproduktion (ljudkort och dator) och med piano/gitarr.

I vår studio kan du välja att spela in från skolans konsertsal eller från studions inspelningsrum. Här har du tillgång till ett stort urval av mikrofoner och modern utrustning.

Om ansökan

Fri ansökan fram till 17 mars 2024. Efter det behandlas ansökningarna kontinuerligt i mån av plats fram till 30 april.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Efter avslutad utbildning ska du ha fått:

Stor vana av spel i ensemble i olika genrer
Professionell undervisning på ditt huvudinstrument
Utvecklat ditt låtskrivande
Större konsertvana och scenisk färdighet
Fördjupad kunskap i musikproduktion
Fördjupad förståelse för musikteori
Utvecklat ditt sjungande i kör

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://gotlandsfolkhogskola.se/kurser/profilkurser/musiklinjen

Jag blev omfamnad och pushad att bli mitt bästa jag

För Julia blev musikalutbildningen på Vimmerby folkhögskola en väg tillbaka efter en längre tids sjukskrivning på grund av psykisk ohälsa.

Läs hela artikeln

Gotlands folkhögskola, Hemse

Välkommen till Gotlands folkhögskola – en plats för utveckling, lärande och skapande. På folkhögskolan får du lära dig mycket. Inte bara om det du lär dig på kursen – utan även en hel del om dig själv. Du arbetar tillsammans med andra men får ta mycket eget ansvar för ditt eget lärande. 

Läs mer om skolan

Postadress:
Gotlands folkhögskola, Hemse
Storgatan 11
623 50 Hemse

Telefon: 0498-20 36 50
E-post: folkhogskolan@gotland.se
Webbadress: http://www.gotlandsfolkhogskola.se/