Friluftsliv - Hantverk - Ledarskap

Ansök nu

Friluftsliv - Hantverk - Ledarskap

Sjöviks folkhögskola

Ansök nu

FHL vänder sig till dig som vill lära mer om traditionellt friluftsliv, fördjupa dina kunskaper om naturen och förmedla det värdefulla i mötet med naturen.

FHL är ett alternativ som fortbildning eller förberedande utbildning för lärare, fritidsledare, specialpedagoger eller liknande yrken.

Kurstyp: Profilkurs

Studietakt: 100%

Längd: 1-2 år

Ansök senast: 15 apr 2022

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Du ska ha fyllt 18 år.

Kostnader: Serviceavgift 200kr/månad. Du betalar själv kostnader i samband med färd samt obligatoriskt material och utrustning. Se kursens webbsida för aktuell prisinformation.

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 22 aug 2022 - 2 jun 2023

Kontakt:
Bo Weslien

Telefon: 0226-678 08
E-post:
fhl@sjovik.eu


OBS!
Ansök senast
15 apr 2022

En kurs för att återskapa bandet mellan människa och natur.

Färder på mellan 3–10 dagar varvas med hantverk, färdighetsträning och teori på och i skolans närområde. Kursen börjar med en färd på 10 dagar och avslutas med en längre färd på knappt 3 veckor i maj.

Hantverket koncentreras mot tillverkning av redskap och utrustning. T.ex. skedar, kåsor, skidor, kanoter i trä och textilt hantverk, t.ex. kläder, packpåsar, vindskydd m.m.

Skogarna runt skolan och nedre Dalälvens vattensystem är hemmamarkerna. Sjöviks fäbodstugor i norra Dalarna är basen för flera färder under året.

Kursens färder görs i olika naturtyper, med olika färdsätt – kanot; vandring; skidor – under alla årstider och i alla väder. Under året är vi på färd mellan 60–70 dygn.

I anslutning till påsklovet har deltagarna möjligheten att själva profilera kursen genom olika tillval eller projektarbeten.

Studiesätten när vi är på skolan varierar; föreläsningar, grupparbeten, enskilda arbeten, projekt och färdighetsträning.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Kursens syfte

  • Utveckla och finslipa deltagarnas färdigheter i friluftsliv genom färder i olika miljöer.
  • Öka deltagarnas färdigheter i att tillverka egen utrustning genom vägledning i hantverk som hör till friluftslivet.
  • Utveckla deltagarnas färdigheter i ledarskap genom vägledarpraktik med olika grupper.
  • Förmedla teorier och idéer som hör till historia och traditioner i friluftslivet; gruppsykologi; ledarskap; naturvetenskap och ekofilosofi.
  • Lära känna naturen; väder; landskap; arter.
  • Inspirera till ett liv i harmoni med människor och med naturen.