Träslöjd - Smide, grundår

Ansökan stängd
Skola:
Västerbergs folkhögskola
Plats:
Storvik - Gävleborgs län
Längd:
1 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: personligt brev, intervju

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 16 aug 2023 - 31 maj 2024

Kontakt: Tore Qvarfordt

Telefon: 0290-340 54

E-post:
tore.qvarfordt@regiongavleborg.se

Slöjda i traditionella tekniker med handverktyg. Med kniv, yxa och andra handverktyg lär du dig olika slöjdtekniker/metoder. I smedjan får du lära dig forma det glödande järnet.

Det här är en kurs för dig som vill lära dig slöjda i traditionella tekniker med handverktyg. Med kniv, yxa och andra verktyg lär du dig olika slöjdtekniker och metoder. I smedjan får du lära dig att forma det glödande järnet.

Du får kunskap om traditioner, material, tillverkningstekniker, funktionell form och kan låta det komma till uttryck i ditt eget skapande.

För träslöjden hämtar vi materialet från skogen. Genom detta får du kunskap om slöjden från växtplats till färdigt föremål. I smidesdelen arbetar du från ämne till färdig form eller produkt.

Inspiration får du genom studier av
bruksföremål från då och nu, tillsammans med besök hos aktiva slöjdare och på museer.

Utbildningen ger dig goda kunskaper i slöjdens material, form, funktion, historia och verktyg. Du får en grund till ditt eget formarbete och en bra bas till fortsatta studie, eget skapande eller arbete.

Du kan kombinera denna kurs med att läsa in enstaka ämnen på allmän kurs för att komplettera din behörighet till högskola.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Efter avslutad kurs har du förvärvat dig goda kunskaper i de material och verktyg som används inom träslöjden och smidet. Du kan sköta eggverktygen så att dom fungerar på rätt sätt. Du har övat dig i formgivning och färgsättning och du har fått en inblick i den nordiska kulturhistorien så att du kan sätta in det hantverksmässiga kulturarvet i sitt sammanhang. Du har en god grund för fortsatta studier exempelvis till träslöjdslärare, möbelsnickare eller inom formgivning.
Jag tröttnade på att allt skulle gå så snabbt

Efter 14 år i byggbranschen sökte Hjalmar till en båtbyggarkurs. Här arbetar han utan el-verktyg och lär sig ett hantverk som får lov att ta tid.

Läs hela artikeln

Västerbergs folkhögskola

 

Studera på Västerbergs folkhögskola

Du hittar Västerbergs folkhögskola i en naturskön miljö strax utanför Storvik i Sandvikens kommun. Här finns ett brett utbud av utbildningar som ger behörighet till högskola eller yrkeshögskola och utbildningar för dig som vill fördjupa dig inom särskilda ämnen. Studerar du på Västerberg kan du även välja att bo på skolans internat.

Läs mer om skolan

Postadress:
Västerbergs folkhögskola
Ovansjövägen 333
812 90 Storvik

Telefon: 0290-340 40
E-post: vasterberg.folkhogskola@regiongavleborg.se
Webbadress: http://www.regiongavleborg.se/vasterberg