Allmän kurs distans

Behörighetsgivande kurs, Distanskurs Västerbergs folkhögskola
Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1-3 år
 • Ansök senast:
  15 maj 2024
 • Kurstyp:
  Behörighetsgivande kurs, Distanskurs

Allmän kurs-distans är ett alternativ till gymnasieskola eller komvux. Den är till för dig som vill få behörighet till högre studier.

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Avslutad grundskola. Egen dator med internetuppkoppling samt kunskaper i Word (eller annat textprogram) är ett krav. Du behöver också tillgång till en digitalkamera eller telefon med kamerafunktion, ett headset med mikrofon och webbkamera

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 19 aug 2024 - 3 jun 2025

Träffar:
4 obligatoriska träffar

Kontakt: Lotta Rangdén

Telefon: +46722424998

E-post:
lotta.christina.rangden@regiongavleborg.se

Allmän kurs-distans är ett alternativ till gymnasieskola eller komvux. Den är till för dig som vill få behörighet till högre studier. Du kan läsa motsvarande hela gymnasiet eller komplettera tidigare studier.

Allmän kurs-distans på Västerberg ger dig en kombination av den hjälp och struktur som fjärrlektioner innebär och flexibiliteten med distansstudier.

Fyra gånger i veckan har du lärarledd undervisning tillsammans med din klass. Det hjälper dig att komma igång med dina uppgifter och ger dig mycket kontakt med lärare och klasskamrater. Resten av veckan studerar du på den tid som passar dig och kontaktar läraren vid behov. Två gånger per termin träffas vi också på skolan.

Detta behöver du för att delta i kursen

Undervisningen bedrivs via Office 365. Du får tillgång till alla program du behöver genom skolan men du behöver en egen dator med internetuppkoppling och webbkamera.

Att studera på distans är lika tidskrävande som att studera på plats, skillnaden är att du har större möjlighet att bestämma tidpunkten. 

Kursens innehåll

Du läser de gymnasiegemensamma ämnena svenska, engelska, matematik, samhällskunskap, naturkunskap, historia och religion.

Med stöd av dina lärare kommer du att få arbeta mycket med att utveckla din studieteknik. Att studera på distans kräver god självdisciplin på grund av att det i hög grad är du själv som organiserar dina studier.

Vi vill ge dig en god grund för ett livslångt lärande vare sig dina fortsatta studier sker på gymnasienivå, högskolan eller yrkeshögskolan, som fortbildning i arbetslivet eller som ett eget bildningsprojekt.

Fortsatta studier

Genom att läsa allmän kurs-distans kan du skaffa dig grundläggande behörighet till yrkeshögskola eller högskola.

Grundläggande behörighet till yrkeshögskola innebär kunskaper motsvarande godkänd nivå i följande kurser:

 • Svenska 1, eller Svenska som andraspråk 1
 • Engelska 5
 • Matematik 1 a, b eller c
 • Samhällskunskap 1a1
 • Naturkunskap 1a1
 • Religionskunskap 1
 • Historia 1a1

Grundläggande behörighet till högskola innebär kunskaper motsvarande godkänd nivå i ovanstående kurser samt kurserna:

 • Svenska 2 och 3 eller Svenska som andraspråk 2 och 3
 • Engelska 6

Kursen är studiemedelsberättigad. För mer information kontakta gärna CSN, Centrala studiestödsnämnden. Undervisningen är kostnadsfri men du bekostar själv kurslitteratur, annat studiematerial och studieresor.

Du kan söka till allmän kurs det år du fyller 18. Vi har ingen åldersgräns uppåt utan ser gärna sökande i alla åldrar.

Vi behandlar din ansökan efter sista ansökningsdag. Du kommer att kontaktas via den mejladress du uppgett i ansökan för en intervjutid.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs
Förutom grundläggande behörighet till högskolan eller yrkeshögskolan vill vi ge dig en god grund för ett livslångt lärande, vare sig dina fortsatta studier sker på högskolan, som fortbildning i arbetslivet, eller som ett eget bildningsprojekt.

Västerbergs folkhögskola

 

Studera på Västerbergs folkhögskola

Du hittar Västerbergs folkhögskola i en naturskön miljö strax utanför Storvik i Sandvikens kommun. Här finns ett brett utbud av utbildningar som ger behörighet till högskola eller yrkeshögskola och utbildningar för dig som vill fördjupa dig inom särskilda ämnen. Studerar du på Västerberg kan du även välja att bo på skolans internat.

Läs mer om skolan

Postadress:
Västerbergs folkhögskola
Ovansjövägen 333
812 90 Storvik

Telefon: 0290-340 40
E-post: vasterberg.folkhogskola@regiongavleborg.se
Webbadress: http://www.regiongavleborg.se/vasterberg

Nu kan jag stå och prata inför hela skolan utan att vara nervös

Sage, 22, har läst Allmän kurs för att få behörighet att plugga vidare till lärare. Men det var inte alls självklart att hon skulle våga söka sig till folkhögskolan.

Läs hela artikeln