Fotolinjen

Ansökan stängd
Skola:
Gotlands folkhögskola, Hemse
Plats:
Hemse - Gotlands län
Längd:
1 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Personligt brev, arbetsprover, deltagande i antagningsdag. Läs mer på gotlandsfolkhogskola.se

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 26 aug 2024 - 4 jun 2025

Kostnader: Läs mer om material- och boendekostnader samt deltagaravgift på gotlandsfolkhogskola.se

Kontakt: Tove Sjögren

Telefon: 070-788 78 94

E-post:
tove.sjogren@gotland.se

En 1-årig yrkesförberedande fotografisk utbildning. Utbildningen är en bra start för dig som vill bli fotograf eller för dig som vill fördjupa dig i fotografins magiska värld.

Att jobba med bilder innebär så mycket mer än att bara kunna ställa in kameran rätt för exponering. Hur gör du för att med dina bilder förmedla det du vill säga?

Vi hjälper dig att utveckla ditt bildspråk, att hitta uttryck, stämning och känsla. Du lär dig analysera, hittar lösningar och verktyg för just det du vill uttrycka och kommunicera.

Utbildningen ger dig möjlighet att lära dig hantera fotografisk utrustning både digitalt och analogt.

På fotolinjen står ditt arbete med framställan av bilder i fokus. Målet är att du ska bli så trygg med tekniken att du kan hitta din egen fotografiska identitet. Vi lägger stor vikt vid att uppmuntra din kreativitet och ditt egna uttryck.

För att du ska bli säker i ditt fotograferande krävs både kamerateknik och kunskaper om hur bilden kommunicerar. Undervisningen sker i form av teoretiska och praktiska genomgångar samt individuell handledning.

I utbildningen ingår gemensamma redovisningar där du analyserar egna och andras bilder för att utveckla bildskapandet.

Moment som ingår

  • Analog och digital kamerateknik
  • Digital bildhantering
  • Avancerad retusch
  • Ljussättning i studio och på location
  • Arbeta med blixt
  • Utskriftshantering och utställningsteknik
  • Bildkommunikation och bildanalys
  • Fotografins historia
  • Filma med systemkamera
  • Postproduktion

Upplägg

Du får 20 timmar lärarledd planerad undervisning i veckan. Lektionerna är fördelade på teknikgenomgångar, mörkrumsarbete, digital bildbehandling/retusch, arbete i studion, bildredovisningar samt teoripass med konsthistoria och fotografins historia och samtid.

Du får utveckla ditt bildberättande och vi pratar mycket bild, både enskilt och i grupp. Du får också fördjupa dig i bildanalys, bildkomposition och fotohistoria. Vi vill stimulera din kreativitet och ditt egna uttryck.

Gotlands natur och kultur är en integrerad del i utbildningen. Vi brukar även resa till Stockholm för att besöka fotografiskt inriktade yrkeshögskolor, gå på utställningar eller arbetsplatsbesök och träffa någon spännande fotograf.

På höstterminen studerar du grunderna för fotografisk kommunikation. Du lär dig hantera din kamera och att exponera under olika ljusförhållanden. Du lär dig också framkallning och kopiering av svartvita bilder, digital bildhantering och avancerad ljussättning i studio och på location.

Vårterminen ägnas inledningsvis åt fördjupat arbete i studio, retusch och montage. Därefter flyttas tyngdpunkten över till gestaltande fotografi och att utveckla ditt eget bildskapande. Några veckor ägnas åt rörlig bild; redigering och efterbehandling av bild och ljud samt planering och genomförande av övningsuppgift.

Vårterminen avslutas med en slututställning . Utställningen brukar vara mycket välbesökt och uppskattad.

Om ansökningsperioder

Under 2024 har kursen fler ansökningsperioder. Du som söker i period 1 har förtur. Period 2 respektive 3 öppnar endast om det finns platser kvar på kursen.

Fotolinjen kommer att ha en ansökningsperiod 2. 

Ansökningsperiod 1: 15 januari–30 april 2024
Ansökningsperiod 2: 30 maj–30 juni 2024
Ansökningsperiod 3: ca 5 augusti–26 augusti 2024

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Målet med fotolinjen är att du som deltagare efter fullgången utbildning ska vara förberedd för studier i fotografi på yrkeshögskola/högskola, samt att kunna arbeta som fotografassistent.

Målsättningen är att du som deltagare ska få möjlighet att lära dig grundläggande färdigheter både inom det tekniska och det bildteoretiska området.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://gotlandsfolkhogskola.se/kurser/profilkurser/fotolinjen

Gotlands folkhögskola, Hemse

Välkommen till Gotlands folkhögskola – en plats för utveckling, lärande och skapande. På folkhögskolan får du lära dig mycket. Inte bara om det du lär dig på kursen – utan även en hel del om dig själv. Du arbetar tillsammans med andra men får ta mycket eget ansvar för ditt eget lärande. 

Läs mer om skolan

Postadress:
Gotlands folkhögskola, Hemse
Storgatan 11
623 50 Hemse

Telefon: 0498-20 36 50
E-post: folkhogskolan@gotland.se
Webbadress: http://www.gotlandsfolkhogskola.se/