• Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1-3 år
 • Ansök senast:
  Löpande
 • Kurstyp:
  Behörighetsgivande kurs
Kursen är främst uppbyggd kring allmänna ämnen och vänder sig till den som vill utveckla sig själv, få behörighet till högskolan eller bättra på gamla kunskaper.

Lediga platser: Ja

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)

Internat: Nej

Kurstid: 21 aug 2023 - 31 maj 2024

Kostnader: 400:- per läsår. Kopiering, viss mtrl, kostnader för fika o.dy vid start, jul och skolavslutning

Kontakt: Johny Löhbern

Telefon: 036-16 83 20

E-post:
johny.lohbern@rjl.se

På Allmän kurs kan du läsa in grundskolans eller gymnasieskolans kurser för att få behörighet till högskola.

Kursen vänder sig till dig som vill läsa in behörighet och samtidigt arbeta med en inriktning som intresserar dig.  Studierna leder till grundläggande behörighet för högskolestudier. Du kan även läsa in särskilda behörigheter i flera ämnen. 

Allmän kurs - kursinnehåll
 • Svenska
 • Svenska som andraspråk
 • Engelska
 • Matematik
 • Samhällskunskap
 • Naturkunskap
 • Livsåskådning (Religionskunskap)
 • Historia

Ämnena är i allmänhet nivågrupperade och du kan studera från grundskolenivå upp till grundläggande behörighet för högskolestudier. 

Du kan välja att studera hel- eller halvtid och i undantagsfall enstaka kurser. När läsåret börjar gör vi en studieplanering tillsammans med varje deltagare. Studieplaneringen är ett avtal mellan deltagaren och skolan och är till för att tydligt och klart beskriva vilka kurser deltagaren behöver studera och studiernas längd. Naturligtvis kan planen ändras - i samråd med deltagaren!

 

Övriga ämnen

Under läsåret 2022/23 kommer alla deltagare som studerar heltid att ha Forum en gång per vecka. Dit bjuder vi in intressant föreläsare och följer upp med reflektioner, frågor och diskussioner. Vi kommer också att erbjuda Mattestuga, Foto, Hälsa, Lärarledd studiehjälp, Tyska, Bild och form, Brädspel och Kreativt skrivande.

 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs
Behörighet att söka till högskolan.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
http://www.jfh.se

Fler kurser inom: Allmän kurs Gymnasienivå

Sörängens folkhögskola, filial Jönköping

Jönköpings Folkhögskola är filial till Ädelfors Folkhögskola samt Sörängens Folkhögskola. Vi ligger granne med Jönköpings Högskola, mitt inne i Jönköping. I mötet mellan den genuina bygdefolkhögskolan och den radikala folkrörelsetraditionen utvecklas vår moderna folkbildning som betonar de viktiga frågorna: miljö, demokrati, solidaritet och kultur.

Läs mer om skolan

Postadress:
Sörängens folkhögskola, filial Jönköping
Box 127
55113 Jönköping

Besöksadress: Gjuterigatan 7

Telefon: 036-16 83 20
E-post: johny.lohbern@rjl.se
Webbadress: http://www.jfh.se/

Nu kan jag stå och prata inför hela skolan utan att vara nervös

Sage Norrström, 22 år, går sitt tredje år på Allmän kurs på Region Uppsala folkhögskola. Men det var inte alls självklart att hon skulle söka sig till folkhögskolan. – I början satt jag ensam i ett grupprum under lunchen för jag vågade inte vara bland människor. Nu kan jag liksom stå och prata inför hela skolan. Alla stöttar varandra vilket jag tycker är jättehärligt.

Läs hela artikeln