Animation

Ansökan stängd
Skola:
Sörängens folkhögskola
Plats:
Nässjö - Jönköpings län
Längd:
1-3 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Läs mer på vår hemsida.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 16 aug 2023 - 31 maj 2024

Kontakt: Pär Berg

Telefon: 070-498 56 23

E-post:
par.berg@sorangen.rjl.se

Hösten 2023 sker något unikt på Sörängens Folkhögskola. En 3-årig utbildning i animation startar. Här får man lära sig animation från grunden med utgångspunkt från traditionell 2D-teknik.

Sörängens NYA Animationsutbildning vänder sig till dig som vill lära dig animation från grunden.

Utbildningen ger verktygskunnande, praktisk övning och erfarenhet att planera och genomföra projekt, ett brett kontaktnät och en inblick i animationsbranschen och dess olika möjligheter. Du bygger en gedigen portfolio sm du kan använda för ansökan till fortsatta studier, arbete eller praktikplats.

Så här söker du

Du hittar information hur du ansöker på vår hemsida: https://rjl.se/Sorangensfolkhogskola/Utbildningar/Animation/

Kort om Kursen

Utbildningen syftar till att ge deltagaren metoder och färdigheter inom animationsområdet utifrån ett personligt, kritiskt och undersökande förhållningssätt. Deltagarna utvecklar kunskap i hela den filmiska processen där både hantverkskunnande, konstnärlig och teoretisk förmåga ingår. Utbildningen är praktisk med möjlighet till fördjupning inom specifikt område utifrån deltagarens önskemål. 

Målet är att den studerande ska få övergripande kunskap om animationens möjligheter samt praktisk erfarenhet av produktionsprocessen. Internationella kontakter, praktik och resor är viktiga delar.

Utbildningens upplägg

År 1

Under det första året ges grundläggande kurser i animation, design och historieberättande. Deltagarna får bekanta sig med olika program och tekniker som orientering i de olika uttryck som står tillbuds (inom 2D animation). 

Gradvis förskjuts fokus från animationens praktiska delar till att mer handla om berättelsen och den visuella helheten. Hela klassen genomför ett filmprojekt under termin 2(våren).

År 2

Under år två ges deltagarna fördjupade kunskaper i animation, filmdesign och historieberättande i form av längre kursmoment. Det ges möjlighet till specialisering utifrån intresse genom valbara delar.  

Deltagarna introduceras för ytterligare mjukvara  för animation. Olika projekt genomförs där eleverna i grupper får arbeta mot en externa beställare.

År 3

Deltagaren får under det tredje året möjlighet att praktiskt arbeta inom sitt specialområde i grupprojekt eller enskilt. Några moment då deltagaren förväntas att deltaga i olika typer produktion förekommer.  

Deltagarens intresse styr innehållet ännu tydligare under år tre, möjlighet till praktik och utbyten kommer att finnas. Med handledares hjälp sätts det samman en portfolio som speglar deltagarens styrkor och inriktning.

Övergripande innehåll

Animation Rörelsens anatomi, 12 principer, besjälning 
Design Karaktärer, bakgrunder, sammantagen visuella gestaltning
Berättande Dramaturgi, struktur, bild- och filmiskt berättande
Teknik Mjukvaror, kombinationer, experiment
Teori Animationshistoria, filmanalys, ämnets filosofiska dimensioner 
Produktion Processen från ide´ till färdig film, grupparbeten, uppdrag
Resor Festivaler, studios, andra skolor, nationella och internationella
Praktik Möjlighet att praktisera finns
Utbyte

Vår ambition är att genom Erasmus+ ska erbjuda deltagarna utbytesstudier i andra länder. Ett påbörjat arbete.  

Undervisningen består av föreläsningar, seminarier, grupp- samt enskilda övningar, handledning, valbara fördjupningskurser, studiebesök och praktik (valbar).

Lärare

Pär Berg

Utbildad på Malmö Högskola, kandidatexamen i materiell och virtuell design samt Konstfack, institutionen för animation och animerad film. Flerårig pedagogisk erfarenhet av undervisning i animation. Ansvarig för Eksjö Animation festival och konstnärlig ledare för Eksjö animation studio under flera års tid. Engagerad även nationellt i animationsfrågor, sitter i juryn för guldbaggenomineringarna bl.a.

Sedan 2012 ansvarig för animationsutbildningen på Sörängens folkhögskola där han även är djupt engagerad i skolans kulturella arbete i form av kulturluncher m.m.

Annika Giannini

Utbildad vid Konstfack i Animation och Bildpedagogik, Konstakademien i Florens, HDK i Göteborg (seriekonst och bilderbok) och Konstvetenskap vid Umeå universitet. Började animera som grafiker vid TV, fortsatte med reklamfilmer och egna kortfilmer. Har jobbat som animatör för Pennfilm (Lilla Anna och långa farbrorn, Emil och Ida i Lönneberga), som serietecknare för Egmont och barnboksförfattare/ tecknare för Opal förlag. Sedan 2012 undervisar hon i animation vid Sörängens folkhögskola.

Gästlärare

Ett urval av gästlärare

  • Mads Peter Brandstrup Jensen - Teckning, kroki
  • Lotta Geffenblad -karaktärsdesign, Cut-out
  • Lasse Persson - storyboard, animation, directing
  • Michael Ekblad - analoga effekter, animation
  • Peter Larsson - experimentell animation
  • Niki Lindroth von Bahr - handledning, puppet animation
  • Anders Waltz - After-effekts, motion graphics
  • Conor McMullin - storyboard
  • Emil Snabb - ljud och komposition
  • Aiïda del Sol - storytelling, worldbuilding
  • Mats Kempe - dramaturgi
  • Ansgar Massman - storyboard

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) http://www.rjl.se/Sorangensfolkhogskola/Utbildningar/Animation/

Planerar att bli slöjdlärare

Amanda och Molly går en profilkurs inriktad på återbruk, design och hållbarhet. - Vi får testa massa olika tekniker. Vi har till exempel jobbat med papper och fått renovera och restaurera gamla möbler, säger Molly.

Läs hela artikeln

Sörängens folkhögskola

Sörängens folkhögskola är en skola med kulturprofil. Skolan grundades av landstinget i Jönköpings län redan 1876 och sedan 1915 ligger den på sin nuvarande plats. "Jönköpings folkhögskola" är vår filial och den ligger granne med högskolan i Jönköping.

Läs mer om skolan

Postadress:
Sörängens folkhögskola
Rågången 4
571 38 Nässjö

Telefon: 010-243 35 00
E-post: sorangens.folkhogskola@rjl.se
Webbadress: http://www.rjl.se/sorangensfolkhogskola