Keramik

Ansökan stängd
Skola:
Sörängens folkhögskola
Plats:
Nässjö - Jönköpings län
Längd:
1 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Du behöver inga förkunskaper för att gå kursen.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 16 aug 2023 - 31 maj 2024

Kostnader: Läs mer på vår hemsida.

Kontakt: Gunilla Olsson

Telefon: 010-243 35 00

E-post:
gunilla.olsson@sorangen.rjl.se

För dig som vill få grundläggande keramisk utbildning i olika tekniker och samtidigt utveckla ditt formspråk. Drejning, glasyrteknik, olika bränntekniker, skulptur, foto, glasfusing och slumping.

I utbildningen får du förutom materialkännedom kunskaper i drejning och andra sätt att formge leran. Du får lära dig olika typer av bränningar samt glasyr- och dekortekniker. Utbildningen ger dig även möjlighet att prova på att fusa och slumpa glas. Vi bjuder även in till kortkurser i foto, akvarell och skulptur.

Välutrustad keramikverkstad

Utbildningen på keramik hålls till största delen i skolans välutrustade keramikverkstad. Verkstaden är en ljus och behaglig miljö som blir kursdeltagarnas andra hem, och en fristad för experiment och kunskapsutveckling. Elektriska drejskivor och generöst med arbetsyta och hyllplats finns till alla, liksom tillgång till två elektriska ugnar, en gasugn och utomhus finns två vedugnar (itagama) samt en rakuugn.

Verkstaden med sina golvbrunnar är lätt att hålla ren. Glasyrer och råvaror förvaras i särskilda rum för kursdeltagarnas hälsa och säkerhet. Skåp med utsug finns för att spruta glasyr. Keramikutbildningens deltagare har också tillgång till skolans övriga lokaler.

Skolans verkstäder är tillgängliga dygnet runt, vardagar och helger, vilket ger dig stora möjligheter att själv utforska kursens innehåll utanför lektionstid. Du är välkommen att besöka oss och bekanta dig med skolan, lokaler, personal och elever.

 

Exempel på kursmoment

 • Materiallära
 • Traditionella keramiska tekniker – ringla, tumma, kavla
 • Drejning
 • Gips
 • Glas
 • Skulptur efter levande modell
 • Glasyrlära och utveckling av glasyrer
 • Kunskap i bränningsförfaranden
 • Dekorationstekniker
 • Screentryck
 • Utställningsproduktion
 • Konst- och designhistoria
 • Studieresor

En mångfald av kunskap och erfarenheter

Med god guidning och inspiration från dina lärare tas du från den första tummade lilla skål, till det mest fantastiska glasyrexperiment. Undervisningen utgår från individen och en god gemenskap och samhörighet växer fram när vi tillsammans eldar, städar, fikar och samtalar. Som elev på Sörängens keramikutbildning ges det för dig möjlighet att lekfullt utforska keramikens mångfacetterade värld.

Ansökan och antagning

Sista ansökan är 1 maj. Senare inkommen ansökan beaktas i mån av ledig plats.

Du måste bifoga kopior på tidigare genomförda studier och eventuella arbetsintyg. Skriv gärna ett kort personligt brev om dig själv och varför du vill bli antagen till keramik.

Maila eller ring gärna om du har några funderingar om keramik.

Välkommen med din ansökan! 

Lärare

Gunilla Olsson

Gunilla började år 2001 sina keramikstudier här på Sörängens folkhögskola. Fick därefter möjlighet att undervisa i ämnet några timmar i veckan som hon parallellt arbetade på förskola. Sedan 2007 har hon undervisat på heltid och är kursledare.

Hennes nyfikenhet och kärlek till keramiken inspirerar och entusiasmerar. Hon besitter en bredd och en mångsidighet i ämnet som hon glatt delar med sig av.

Ester Svensson

Ester började jobba på Sörängen 2018. Hon har studerat keramik på Glasgow School of Art och Royal College of Art i Storbritannien. Tidigare har hon varit verksam som konstnär, och bidrar med dessa erfarenheter till utbildningen.

Hon har arbetat med keramik i Afghanistan och när hon bodde i London undervisade hon både barn och vuxna i keramik.

Ester älskar att dra igång olika projekt och backar aldrig för att ta i.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Tillräckliga kunskaper för att kunna starta upp egen keramikverkstad.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) http://www.rjl.se/Sorangensfolkhogskola/Utbildningar/Keramik/

Fler kurser inom: Drejning Raku Drejning Glasyr Lera

Sörängens folkhögskola

Sörängens folkhögskola är en skola med kulturprofil. Skolan grundades av landstinget i Jönköpings län redan 1876 och sedan 1915 ligger den på sin nuvarande plats. "Jönköpings folkhögskola" är vår filial och den ligger granne med högskolan i Jönköping.

Läs mer om skolan

Postadress:
Sörängens folkhögskola
Rågången 4
571 38 Nässjö

Telefon: 010-243 35 00
E-post: sorangens.folkhogskola@rjl.se
Webbadress: http://www.rjl.se/sorangensfolkhogskola