KHD/KHD Y - konsthantverk/design

Ansökan stängd
Skola:
Grimslövs folkhögskola
Plats:
Grimslöv - Kronobergs län
Längd:
1-2 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs, Yrkesutbildning
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Personligt brev, inga arbetsprover, löpande intervjuer under våren och sommaren.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 21 aug 2023 - 7 jun 2024

Kostnader: Internatboende 4 veckor: • Logi internat 2 500 kr. • Kost 3 380 kr. • Hyra i ett djurrum 2 600 kr. • Hyra för hundgård 50 kr. Externat: 4 veckor: 1 860 kr. Materialkostnad tillkommer.

Kontakt: Petter Thörne

Telefon: 070 499 27 76

E-post:
petter.thorne@kronoberg.se

En bred konstnärlig utbildning inom konsthantverk och formgivning. Utbildningen är för dig som vill prova på olika material, tekniker och uttryckssätt. 

KHD är en grundläggande utbildning inom konst, konsthantverk och formgivning med inriktningar bild/form, design/form, trä/metall och väv/textil.

Utbildning har ett högt tempo. Du kommer att arbeta både med formgivning och med tillverkning av dina egna produkter.

Du får möjligheten att bredda och fördjupa dina kunskaper, hitta dig själv och växa i ditt konstnärliga och personliga uttrycksätt.

Ett utmärkt år för dig som är nyfiken på och vill prova många olika material, tekniker och uttryckssätt. Kursen har mycket gott anseende och utvecklas ständigt.

KHD/KHD-Y vilar på en hantverksmässig och konstnärlig grund.

Vår målsättning är att:

 • ge praktiska och teoretiska kunskaper inom området konsthantverk/design
 • ge en inblick i olika material, hantverkstekniker och uttryckssätt
 • utveckla känslan för god form
 • stimulera till kreativt tänkande och god problemlösningsförmåga
 • ta del av vårt rika kulturarv och inspirera till ett nytänkande anpassat till framtidens behov
 • se till varje individs unika egenskaper och bidra till en personlig utveckling
 • på bästa sätt förbereda deltagare för fortsatta studier inom området

Innehåll

Speciellt för KHD är att alla provar allt och att man arbetar med hela processen från idé, formgivning och egen tillverkning av olika produkter. Stor vikt läggs vid den kreativa processen, tankar och idéer. Centrala inslag i utbildningen är bild/form och design/form, samt viktiga arbetsmoment och teoristudier som ligger till grund för allt praktiskt arbete i verkstäderna.

 • I ämnet bild/form presenteras en mängd olika material, tekniker och uttryckssätt inom teckning och målning.
 • Ämnet design/form består av formövningar, idé- och formdiskussioner, presentationer, presentationsteknik mm.
 • I textilämnet får man arbeta med formgivning och tillverkning av textila produkter i olika material och tekniker.
 • Kursmomentet trä består av egen formgivning och tillverkning av olika träprodukter.
 • Ämnet metall består av egen formgivning och tillverkning av olika föremål i metall.
 • Kännetecknande för kursen är att flera material ofta ingår i samma uppgift.
 • Utöver det tre ovan nämnda huvudmaterialen ingå även material som betong, planglas, m.m.
 • På höstterminen har du även ett tillvalsämne där du träffar deltagare från andra kurser.

 Arbetsformer och pedagogik

Stor kreativitet, högt tempo och många möjligheter kännetecknar utbildningen där hantverket står i centrum. Alla får prova på allt och utrymme ges för fria experiment i en mängd olika material och tekniker, främst textil, trä och metall, men även betong, glas, m.m. Du kommer att få arbeta med både givna och friare projekt, ofta temabaserade. Det finns också utrymme för egna fördjupningar.

Vi följer upp dina arbeten och din personliga utveckling regelbundet genom workbooks, gemensamma genomgångar och individuell handledning. Kursen vilar på en hantverksmässig och en konstnärlig grund kopplat till dagens behov av hantverkskunnande och design samt framtidens utmaningar.

Genomgång av varje teknik följs av en temabaserad uppgift och deadline för skiss och färdig produkt.  Stor vikt läggs vid tankar och idéer samt processen från skiss till färdig produkt. Höstterminen består av koncentrerade teknikgenomgångar med ”teknikkörkort” så att du känner dig trygg med maskinerna. Du startar också en utveckling av ditt färg/formseende och personliga uttryck som du sedan har användning för i de olika verkstäderna. Vårterminen består till stor del av fördjupning inom olika områden, större projekt, praktik och arbete med arbetsprover.

Närheten till en spännande design- och inredningsbransch skapar förutsättningar för intressanta kontakter och studiebesök. Vi gör också längre studieresor i Sverige och utomlands. Alla studieresor är obligatoriska och en viktig del i kursen. I utbildningen ingår även två till tre veckors praktik. Här får du möjlighet att möta verkligheten och knyta kontakter inom ett brett område av de konstnärliga uttrycks­formerna. Praktiken kan göras i Sverige eller utomlands. På KHD arbetar vi mycket utåtriktat, vi syns och hörs mycket i media, deltar ofta i mässor, tävlingar m.m. Vi genomför under året flera stora externa utställningar med utvecklande arbete kring informationsmaterial, utställnings­teknik, presentation, samarbete m.m.

KHD-Y är en eftergymansialutbildning som bygger på de kunskaper och färdigheter du fått genom KHD eller en annan likvärdig utbildning.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Kursen KHD ger dig en mycket bra grund för vidare studier. Stort utrymme ges för information kring olika utbildningar, arbete med arbetsprover och presentationer. De flesta av deltagare fortsätter på högre utbildningar. Deltagare som genomgått utbildningen på KHD finns på de flesta konst/designutbildningarna i Sverige. Allt fler väljer också att studera utomlands. För många av våra deltagare har drömmen blivit verklighet: Att få arbeta som formgivare, inredare, arkitekt, konstnär, möbelsnickare, textilformgivare, pedagog m.m. eller att bara få utvecklas som människa, det är gott nog!

Efter avslutat första år på KHD har du möjlighet att söka vidare till ett andra fördjupnings år på KHD/KHD-Y vid Grimslövs folkhögskola.

Välkommen till ett spännande och utvecklande år!

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) http://grimslovsfolkhogskola.se/konsthantverk-design/khd

Grimslövs folkhögskola

Vår inriktning är friskvård, hälsa och kultur i ett brett och spännande perspektiv. Vi ger dig kunskap genom studier och upplevelser. Din personliga utveckling står i centrum, oavsett om du väljer oss för att förbereda dig inför vidare studier eller för att gå direkt ut i arbetslivet.

Läs mer om skolan

Postadress:
Grimslövs folkhögskola
Huvudbyggnaden
342 55 Grimslöv

Telefon: 0470-76 37 00
E-post: fh-grimslov@kronoberg.se
Webbadress: https://www.grimslovsfolkhogskola.se/