Collegeåret

Behörighetsgivande kurs Karlskoga folkhögskola
Ansökan stängd
  • Studietakt:
    50%
  • Längd:
    1 år
  • Ansök senast:
    Ansökan är stängd
  • Kurstyp:
    Behörighetsgivande kurs

Collegeåret är ett förberedande år innan du börjar studera på högskolenivå. Kombinera universitetsstudier på Karlstad Universitet med studier på allmän kurs på Karlskoga folkhögskola.

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: För antagning till collegeåret krävs att man har högst ett års studier kvar på folkhögskolan innan man uppnår grundläggande behörighet. För att bli berättigad till studieomdöme krävs att man har minst en termins heltidsstudier på Karlskoga folkhögskola.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 21 aug 2023 - 5 jun 2024

Plats för kursen: En dag per vecka på Karlstad Universitet. 50% Universitetsstudier. 50% folkhögskolestudier

Kostnader: 825 kr per termin för eftermiddagskaffe, festmiddagar, kopiering, Internet, olycksfallsförsäkring, visst undervisningsmaterial med mera. Omkostnader som studiematerial och resor till Karlstad Universitet och för eventuell studieresa tillkommer.

Kontakt: Mattias Kindberg, Carl-Johan Stenlund

Telefon: 0586-646 00

E-post:
mattias.kindberg@karlskogafhs.se carl-johan.stenlund@karlskogafhs.se

För dig som vill studera vidare finns här en möjlighet att kombinera studier på allmän kurs på Karlskoga folkhögskola med studier på Karlstad Universitet för att känna dig för vad universitetsstudier innebär. Du läser på halvfart på båda ställena, varav universitetsundervisning en dag per vecka. Universitetsstudierna består av fyra delkurser; "Akademiskt skrivande”, ”Vetenskapsteori”, ”Kulturstudier" och Självständigt arbete". 

För att bli antagen till collegeåret krävs att man har högst ett års studier kvar på folkhögskolan innan man uppnår grundläggande behörighet. För att bli berättigad till omdöme från folkhögskolan krävs dessutom att man har minst en termins heltidsstudier med sig innan man börjar collegeåret.

Allmänna kurser innehåller ämnes- och temastudier på olika nivåer i:

  • Svenska
  • Svenska som andraspråk
  • Engelska
  • Matematik
  • Naturkunskap
  • Religion
  • Samhällskunskap
  • Historia

Under vissa dagar eller perioder förekommer det flexibla inslag där vi kommunicerar via nätbaserad lärplattform. Du behöver ha tillgång till en bärbar dator under studietiden.

Vi erbjuder stöd för att du ska ha möjlighet att uppnå dina mål med studierna. Ange i din ansökan om du önskar stöd som beror på läs- och skrivsvårigheter, matematiksvårigheter,  funktionsvariation eller annat. 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs
Att du fått förståelse för hur det är att studera på universitet, har ökat din bildning och då är mer förberedd för livet efter folkhögskolan och är medveten om din betydelse i samhällsgemenskapen och dina möjligheter, ansvar och skyldigheter. Efter avslutade studier på allmän kurs (1 till 3 år beroende på tidigare studier) har möjlighet getts till grundläggande behörighet på motsvarande gymnasienivå så att du kan söka till yrkeshögskola, högskola och universitet.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://karlskogafolkhogskola.se/utbildning/collegearet/

Fler kurser inom: Allmän kurs Gymnasienivå

Karlskoga folkhögskola

Karlskoga folkhögskola har en spännande mix av kurser som tillsammans skapar en kreativ studiemiljö för vuxna. Vi börjar där du är och bygger på dina förutsättningar och lust att lära. Vi är en interkulturell mötesplats där trygghet och tolerans är ledord, och där människan är i centrum. 

Läs mer om skolan

Postadress:
Karlskoga folkhögskola
Rektor Lindholms väg 23
691 44 Karlskoga

Telefon: 0586-646 00
E-post: info@karlskogafhs.se
Webbadress: http://www.karlskogafolkhogskola.se/

Nu kan jag stå och prata inför hela skolan utan att vara nervös

Sage Norrström, 22 år, går sitt tredje år på Allmän kurs på Region Uppsala folkhögskola. Men det var inte alls självklart att hon skulle söka sig till folkhögskolan. – I början satt jag ensam i ett grupprum under lunchen för jag vågade inte vara bland människor. Nu kan jag liksom stå och prata inför hela skolan. Alla stöttar varandra vilket jag tycker är jättehärligt.

Läs hela artikeln