Behzad ville kombinera sina erfarenheter som journalist med nya kunskaper och sökte en kurs om migration och social hållbarhet. Nu driver han en podcast som riktar sig till persisktalande och sänder ett program i lokalradio. Han vill underlätta för människor att kunna delta i samhället på ett aktivt sätt.
Den här kursen är i första hand riktad till dig som har studerat minst ett år på folkhögskola/gymnasienivå. Läsåret är indelat i olika fördjupande teman som t.ex. Afrika, Latinamerika, Kambodja och Bangladesh. För att få en större och bättre förståelse av världen studerar vi tematiskt där ämnena historia, religion och samhällskunskap vävs samman med svenska/svenska som andraspråk. Till vår hjälp läser vi även skönlitteratur som utspelar sig på olika platser runt om i världen. Kursen varvar självständigt arbete och genomgångar med grupparbeten, diskussioner och studiebesök. I slutet av året genomförs även ett projektarbete.
Under vårterminen genomförs vanligtvis en unik studieresa som tar klassen ut i världen. Vi besöker platser, organisationer och människor som inga vanliga turister får chansen att möta. Karlskoga folkhögskola har sedan länge goda kontakter med skolor och organisationer i Gambia, Indien och Kambodja. Tidigare studieresor har under flera år gjorts till ett självkostnadspris för den studerande. Om tillräckligt stort intresse finns bland kursdeltagarna är målet att erbjuda en ny resa under vårterminen 2022.
Allmänna kurser innehåller ämnes- och temastudier på olika nivåer i:
- Svenska
- Svenska som andraspråk
- Engelska
- Matematik
- Naturkunskap
- Religion
- Samhällskunskap
- Historia
Under vissa dagar eller perioder förekommer det flexibla inslag där vi kommunicerar via nätbaserad lärplattform. Du behöver ha tillgång till en bärbar dator under studietiden. Vi vet att motion är bra för inlärning och vi vill vara en hälsofrämjande folkhögskola och därför ingår motion varje vecka på allmän kurs.
Att studera allmän kurs på folkhögskola innebär mer än att studera ämnen. Vi vill att du ska vara väl förberedd för livet efter folkhögskolan i ett vidare perspektiv, vara delaktig, se dina möjligheter, rättigheter och skyldigheter, och därför förekommer även en del gemensamma aktiviteter som gästföreläsningar, temadagar med mera. Skapande verksamhet, där man kan välja exempelvis bild eller annat praktiskt ingår i kursen för alla studerande.
Vi erbjuder stöd för att du ska ha möjlighet att uppnå dina mål med studierna. Ange i din ansökan om du önskar stöd som beror på läs- och skrivsvårigheter, matematiksvårigheter, funktionsvariation eller annat.