Collegeåret - Folkhögskola/universitet

Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
Skola:
Karlskoga folkhögskola
Plats:
Karlskoga - Örebro län
Längd:
1 år
Studietakt:
50%
Kurstyp:
Behörighetsgivande kurs
Ansök senast:
12 juni 2024

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: För antagning till collegeåret krävs att man har högst ett års studier kvar på folkhögskolan innan man uppnår grundläggande behörighet. För att bli berättigad till studieomdöme krävs att man har minst en termins heltidsstudier på Karlskoga folkhögskola.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 26 aug 2024 - 5 jun 2025

Plats för kursen: En dag per vecka på Karlstad Universitet. 50% Universitetsstudier. 50% folkhögskolestudier

Kostnader: 900 kr per termin för eftermiddagskaffe, festmiddagar, kopiering, Internet, olycksfallsförsäkring, visst undervisningsmaterial med mera. Omkostnader som studiematerial och resor till Karlstad Universitet och för eventuell studieresa tillkommer.

Kontakt: Carl-Johan Stenlund

Telefon: 0586-646 21

E-post:
carl-johan.stenlund@karlskogafhs.se

Vill du studera vidare på universitet i framtiden är collegeåret en utmärkt bro mellan gymnasiestudier och universitetet.

Kursen erbjuder en möjlighet att kombinera studier på allmän kurs på Karlskoga folkhögskola med studier på Karlstads universitet för att få en inblick i vad universitetsstudier innebär. Du läser på halvfart på båda ställena, med universitetsundervisning en dag per vecka. Universitetsstudierna består av fyra delkurser; ”Akademiskt textarbete”, ”Vetenskapsteori”, ”Kulturstudier” och ”Självständigt arbete”.

https://www.kau.se/utbildning/program-och-kurser/kurser/COGA30

För att bli antagen till collegeåret krävs att man har högst ett års studier kvar på folkhögskolan innan man uppnår grundläggande behörighet. För att bli berättigad till ett studieomdöme från folkhögskolan krävs dessutom att man har minst en termins heltidsstudier med sig innan man börjar collegeåret.

Allmänna kurser innehåller ämnes- och temastudier på olika nivåer i:

  • Svenska
  • Svenska som andraspråk
  • Engelska
  • Matematik
  • Naturkunskap
  • Religion
  • Samhällskunskap
  • Historia

Du behöver ha tillgång till en bärbar dator under studietiden.

Vi erbjuder stöd för att du ska ha möjlighet att uppnå dina mål med studierna. Ange i din ansökan om du önskar stöd som beror på läs- och skrivsvårigheter, matematiksvårigheter,  funktionsvariation eller annat. 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Att du fått förståelse för hur det är att studera på universitet, har ökat din bildning och då är mer förberedd för livet efter folkhögskolan och är medveten om din betydelse i samhällsgemenskapen och dina möjligheter, ansvar och skyldigheter. Efter avslutade studier på allmän kurs (1 till 3 år beroende på tidigare studier) har möjlighet getts till grundläggande behörighet på motsvarande gymnasienivå så att du kan söka till yrkeshögskola, högskola och universitet.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://karlskogafolkhogskola.se/utbildning/collegearet/

Fler kurser inom: Allmän kurs Gymnasienivå

Nu kan jag stå och prata inför hela skolan utan att vara nervös

Sage, 22, har läst Allmän kurs för att få behörighet att plugga vidare till lärare. Men det var inte alls självklart att hon skulle våga söka sig till folkhögskolan.

Läs hela artikeln

Karlskoga folkhögskola

Karlskoga folkhögskola har en spännande mix av kurser som tillsammans skapar en kreativ studiemiljö för vuxna. Vi börjar där du är och bygger på dina förutsättningar och lust att lära. Vi är en interkulturell mötesplats där trygghet och tolerans är ledord, och där människan är i centrum. 

Läs mer om skolan

Postadress:
Karlskoga folkhögskola
Rektor Lindholms väg 23
691 44 Karlskoga

Telefon: 0586-646 00
E-post: info@karlskogafhs.se
Webbadress: http://www.karlskogafolkhogskola.se/