Shiatsu grundkurs - Distans

Ansökan stängd
Skola:
Karlskoga folkhögskola
Plats:
Karlskoga - Örebro län
Längd:
1 år
Studietakt:
50%
Kurstyp:
Profilkurs, Distanskurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Nej

Kurstid: 26 aug 2024 - 5 jun 2025

Träffar:
6 obligatoriska träffar

Kostnader: Serviceavgift (skolan) – Ingår i bekräftelseavgift. Bekräftelseavgift – 250kr Mat, boende debiteras med 950 kr per kursträff. Lör-sön

Kontakt: Eva Torsteinsrud, Christian Hoffstedt

Telefon: 0586-646 00

E-post:
eva.torsteinsrud@karlskogafhs.se, christian.hoffstedt@karlskogafhs.se

Hälsa i en holistisk medveten närvaro i kropp och sinne. Är du intresserad av akupressur, friskvård, massage, psykologi, filosofi, meditation och stresshantering - för självkännedom, balans & styrka?

Vill du lära dig grunderna av ett hantverk för att hjälpa andra att göra detsamma?

Livet är rörelse! Vårt liv består av en mängd naturliga cykler och rytmer. Det är likt en pendel, där en energirörelse ger upphov till en annan energirörelse. Att följa föränderligheten ger balans. Samspelet mellan dessa energirörelser grundlägger vår tillvaro. Obalans i deras inbördes relationer uttrycker sig som fysiska och emotionella obehag, vilka kan manifesteras som sjukdomar. Shiatsu är att studera rörelse mot balans. 

“Om vi kunde tillräckligt förstå universums ordning, så skulle vi finna att den överträffar allt vad de visaste kunde önska sig och att det är omöjligt att göra den bättre än den är”

GW Leibniz (1646-1769)

Vad är Shiatsu?

Shiatsu är en behandlingsterapi med ursprung från Japan och har rötter i österländsk medicin. Inom shiatsu ser man till Hela människan där kropp och sinne ses som en helhet.

Shiatsu syftar till att stärka och stödja människans naturliga förmåga att balansera och läka sig själv. Självläkning finns naturligt hos alla biologiska varelser och innebär att kroppen reparerar sig själv - om man ger den rätt förutsättningar. En shiatsubehandling syftar till att stimulera de egna självläkande processerna och den verkar på många plan samtidigt - fysiskt, psykiskt och emotionellt.

Shiatsu betyder “tum tryck”. Behandling äger rum på en tatami, en madrass på golvet. Klienten har mjuka kläder på sig. Genom lugna, djupa tryck, sträckningar och rotationer, kan stagnationer och blockeringar lösas upp och ge möjlighet till självläkning. Shiatsu upplevs ofta som mycket avstressande, den ger ökad kroppsmedvetenhet, mental harmoni och stabilitet. Den har gynnsamma effekter vid många symtom, som oro, sömnproblem, astma, migrän, mag- tarmproblem, muskelspänningar etc. Shiatsu har en starkt lugnande effekt och ger ro att sortera i tankar och känslor. Många upplever att de blir skarpare, mer fokuserade och fyllda med ny energi och livsglädje efter en behandling. 

Shiatsu kan även ge många ovärderliga verktyg för den som utövar hantverket. Shiatsu är ett perspektiv och en metod som kan främja vårt sätt att bemöta andra människor. Vi lär oss att se och bekräfta, utan att döma. Det handlar om att få kontakt med sin kropp, det handlar om att bli medveten om det avstängda, det tysta och frånkopplade. Shiatsu handlar i grunden om balans och vår relation till oss själva och våra medmänniskor.

Shiatsu har sedan flera år ingått i vår Budoinriktning på Allmän kurs samt på vår Budokurs, och det är nu tredje året som den ges som fristående grundkurs på distans. Kursen hålls under Shi Sei Kan Dojo och i samarbete med Svenska Shiatsu Akademien.

Träffar
Möten, diskussion och reflektion, gemenskap och process av kunskap mellan deltagare och lärare, utgör kärnan i  folkhögskolans verksamhet. Kursen består av närträffar, digitala träffar och gruppdiskussioner/arbeten.

Närträffar och digitalt klassrum
Den praktiska delen av utbildningen sker under 6 helger på Karlskoga Folkhögskola. Där får du instruktion, guidning och övar tillsammans med övriga deltagare på det som beskrivits ovan. I vårt gemensamma digitala klassrum ses vi på meet både i helklass och i grupp och det är även där vi emellan närträffar fortsätter  dela material, reflektioner och diskuterar litteratur och teori tillsammans.

Kursinnehåll  

 • Grundläggande shiatsu-tekniker
 • Kruppskultur och kroppsmekanik 
 • Do in (praktiska egenvårdsövningar)
 • Introduktion till Shiatsu som livsfilosofi
  - Rörelse och balans (Yin/Yang-teorin)
  - Livsenergi (Ki)
  - Fem elements teori
 • Utförandet av ett helkroppsbehandlingsprogram enligt Shiatsu-teori       

Mer om kursledare

Eva Torsteinsrud är huvudinstruktör under utbildningen. Hon är diplomerad shiatsuterapeut genom Svenska Shiatsuakademien, legitimerad sjuksköterska och undervisar i Shiatsu och jujutsu på skolans Budoutbildning.

Per Eriksson undervisar i Budo på skolans Budoutbildning och har en lärarlicens i Shiatsu från Svenska Shiatsu Akademien.

Läs mer om kursen på vår hemsida.
Välkommen med din ansökan!

 

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://karlskogafolkhogskola.se/utbildning/shiatsu-grundkurs-distans/

En bra ledare lyssnar på alla

Simmaren Gustav Ljungberg har tagit hem medaljer i Special Olympics. Nu har han flyttat 90 mil för att gå på folkis och bli ledare inom idrott för barn och unga med funktionsnedsättningar.

Läs hela artikeln

Karlskoga folkhögskola

Karlskoga folkhögskola har en spännande mix av kurser som tillsammans skapar en kreativ studiemiljö för vuxna. Vi börjar där du är och bygger på dina förutsättningar och lust att lära. Vi är en interkulturell mötesplats där trygghet och tolerans är ledord, och där människan är i centrum. 

Läs mer om skolan

Postadress:
Karlskoga folkhögskola
Rektor Lindholms väg 23
691 44 Karlskoga

Telefon: 0586-646 00
E-post: info@karlskogafhs.se
Webbadress: http://www.karlskogafolkhogskola.se/