Textil påbyggnadsår

Ansökan stängd
Skola:
Marieborgs folkhögskola
Plats:
Norrköping - Östergötlands län
Längd:
1 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Studiestödsnivå (CSN): Ej studiestödsberättigad

Internat: Nej

Kurstid: 19 aug 2024 - 9 jun 2025

Kostnader: Ekonomi Undervisningen på Marieborgs folkhögskola är avgiftsfri. Dock betalar alla deltagare en serviceavgift på 1000 kr per termin avsett för försäkringar med mera. En avgift för arbetsverktyg på ca 1300 kr tillkommer som en engångskostnad vid hösttermin

Kontakt: Annika Glimrén, Frieda Söderblom Karin Pettersson och Malin Follin

Telefon: 011-21 96 00

E-post:
textil@marieborg.org

Lennings textilutbildning – Påbyggnadsår

Påbyggnadsåret ger dig möjlighet att fördjupa dig i mer avancerad och experimentell mönsterkonstruktion, både manuellt och digitalt inom datoriserad mönsterhantering i Lectra-systemet och i konfektionsteknik. Du får också fördjupa dig i materiallära med fokus på hållbarhet, kvalité och konsumtion. Detta ger dig möjlighet att läsa på högre nivå inom det textila området.

 

Påbyggnadsår

Kravet är att du gått basåret på Marieborgs Folkhögskola/Lennings textil eller liknande och är till för dig som vill utvecklas ytterligare inom textil- och konfektionsområdet. Du får möjlighet att fördjupa dig inom mönsterkonstruktion, passform, klädsömnad och formgivning. Du förväntas arbeta självständigt, oftast i projektform där du kommer ges möjlighet att utvecklas när det gäller val av modell, konstruktion, material och sömnadsteknik inom det konfektionstekniska området. Vi uppmuntrar till återbruk av textila material. Du arbetar från idé till färdig produkt, du dokumenterar sömnadsprocessen och dessutom visualiserar du planskissen i Adobe Illustrator. Under påbyggnadsutbildningen ligger fokus på mer avancerad damkonfektion, exempelvis jacka/kavaj, underkläder och festklänning. Deltagarna får prova på att konstruera och sy upp ett valt barnplagg. Valbar del i kursen är grund för herrkläder.

Under läsåret gör vi ett samarbetsprojekt med teater- och musiklinjen.

Du får möjlighet att planera och genomföra en presentation på skolan där du presenterar ditt arbete. Tillsammans planerar vi upplägget för presentationen.

Kurserna

Mönsterkonstruktion

Manuell mönsterkonstruktion där du fortsätter utvecklas i att konstruera mönster för unika plagg i ¼-skala, ½-skala och efter personlig storlek. Du får också utveckla kunskaper i datoriserad mönsterhantering där du konstruerar mönster i Lectra-systemet. Du ges möjlighet att utveckla färdigheter i att skapa mönster till plagg som uppfyller krav på passform och funktion.  Genom praktiska övningar och användning av manualer ges möjlighet att utveckla förmågan att konstruera och förändra mönster efter konfektionsmåttlistor. Du arbetar med att konstruera mönster utifrån tekniska skisser och plaggmåttlistor. Du fördjupar dig också i toile-provning och hur du förändrar mönstren för en god passform.

Konfektion

I påbyggnadskurserna i konfektion fördjupar du dig och använder de teoretiska grunderna som du fick under basåret. Du förväntas jobba mer på egen hand med viss handledning och fortsätter utveckla din sömnadsteknik, du löser designidéer på ett konfektionstekniskt och ett rationellt arbetssätt. Du får öva mer på avancerad sömnadsteknik genom detaljsömnad, toile-sömnad och plaggsömnad efter egen idé och konstruktion.

Materiallära

Här får du möjlighet att fördjupa dig i hela fiberproduktionsprocessen, utvinning och förädling av fibrerna, fibrers och tygers egenskaper, vilka användningsområden som är lämpliga för olika fibrer. Du får också lära dig om nya tekniker vid framställning av material. Målet är att öka kunskapen om olika materials miljöpåverkan och öka medvetenheten kring kvalité ur ett hållbarhetsperspektiv.

Fackteckning och modeillustration

Målet är att du, på egen hand och med viss handledning, fördjupar dina kunskaper, färdigheter och en bredare förståelse för designprocessen. Du fortsätter träna på olika skisstekniker, arbetsritning och mood boards med olika teman som grund. Olika former av presentationer och redovisningar genomförs under kursens gång i samråd med kursdeltagarna.

Utställningsprojekt och modevisning

Under vårterminen ska du också vara delaktig i ett utställningsprojekt och en modevisning.

Efter utbildningen har du goda kunskaper i sömnad, mönsterkonstruktion, konfektionering av plagg, materialens betydelse för plaggen, formgivning och design på ett hållbart sätt. Du är väl förberedd att söka vidare till högre utbildningar inom konfektionsområdet.

 

Antagningskrav

Du som söker till Marieborgs Folkhögskolas textila kurser bör kunna beskriva hur utbildningen kan bidra till din personliga utveckling och skapa möjligheter för ett framtida yrkesliv inom den textila sektorn. Vi vill därför träffa dig vid en intervju hos oss på Lennings Textil. Vi ber dig fundera över kursinnehållet och hur det överensstämmer med vad som är viktigt för dig. Om du har tidigare vana av sömnad, tag gärna med dig bilder eller plagg och visa upp detta för oss vid intervjun. Du som har svenska som andraspråk ska ha kunskaper motsvarande svenska grund.

Det viktigaste, oavsett om du söker basåret eller påbyggnadsåret, är att du är genuint intresserad av att lära dig mer, därför är engagemang, nyfikenhet och lust mycket viktigt.

Sista ansökningsdag

14:e april 2024

 

Fler kurser inom: Textil / Vävning

Marieborgs folkhögskola

Marieborgs folkhögskola är en mötesplats för människor i alla åldrar och från många kulturer. Vi utgår från deltagarnas erfarenheter och ger utrymme för reflektion, inspiration och personlig utveckling. Marieborg har tre kursplatser: Herrgården, Fröbel och Hageby.

Läs mer om skolan

Postadress:
Marieborgs folkhögskola
Box 724
601 16 Norrköping

Besöksadress: Marieborgsvägen 15

Telefon: 011-21 96 00
E-post: info@marieborg.org
Webbadress: http://www.marieborg.org/