Spanien - distans

Ansök nu

I juli 1936 kuppade Francisco Franco och andra generaler mot den spanska republiken. Spanska inbördeskriget tog sin början. Det blodiga inbördeskriget blev ett förspel till Andra världskriget. Francos regim överlevde nazismens fall i Europa och fick styra Spanien i över 40 år. Francodiktaturen påverkar ända till idag den spanska politiken. 

Kurstyp: Profilkurs, Distanskurs

Träffar:
Inga obligatoriska träffar

Studietakt: 50%

Längd: 1 termin

Ansök senast: 31 jan 2022

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Kunskaper i engelska, eftersom delar av kurslitteraturen är engelskspråkiga.

Kostnader: Du betalar ingen kursavgift.

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A2)

Internat: Nej

Kurstid: 7 feb 2022 - 3 jun 2022

Kontakt:
Henning Süssner Rubin

Telefon:
E-post:
info@kvarnby.se


OBS!
Ansök senast
31 jan 2022

Kriget i Spanien framställs ofta som en strid mellan fascister och antifascister. På republikens sida stod anarkister, socialister och kommunister samt många internationella frivilliga. Franco hade med sig kyrkan, storgodsägarna samt de fascistiska staterna Italien och Tyskland. 

Men kriget var också en konflikt mellan de regionala nationalistiska rörelserna i bl a Baskien och Katalonien och storspanska nationalister. Mellan internationellt storkapital och en spansk republik som värnade om sitt oberoende. Under kriget eskalerade också konflikten inom den republikanska sidan mellan de borgerliga och prosovjetiska krafterna och de vänsterkrafter som försökte förvandla kriget till en revolution. 

Under distanskursen kommer vi att studera spanska inbördeskrigets förhistoria och bakgrund sam den militära konflikten i sig. Särskilt uppmärksamhet ägnas åt de internationella frivilliga och relationen mellan Sverige och Spanien. Hur fortsatte och fortsätter kriget att påverka Spaniens historia och samhälle? Vad hände efter Francodiktaturens avveckling? Hur minns man kriget i dagens Spanien?

Kursen ges helt på distans och förutsätter regelbunden tillgång till internet. Våra distanskurser är interaktiva. Alla deltagare förväntas aktivt delta i diskussioner och ingår dessutom i studiegrupper, som lätt ska kunna träffas ”irl” om möjligt. Studierna sker med hjälp av Kvarnby folkhögskolas distanskursplattform. 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Dina kunskaper om Spaniens samtidshistoria och samhälle har förbättrats avsevärt.

Länk till kursen på skolans webbplats
https://www.kvarnby.se/kurser/vansterns-akademi/