Basal Kroppskännedom

Ansökan stängd
Skola:
Skurups folkhögskola
Plats:
Skurup - Skåne län
Längd:
5 dagar, måndag kl 12.00 - fredag kl 15.00
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Sommar/helg/veckokurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Studiestödsnivå (CSN): Ej studiestödsberättigad

Internat: Ja

Kurstid: 10 jul 2023 - 14 jul 2023

Kostnader: Från 5365:- (inkl. kost och logi)

Kontakt: Ulla Lannér

Telefon: 0411 55 89 10

E-post:
sommarkurser@skurupsfolkhogskola.se

Basal Kroppskännedom är en metod som ger oss en grund för vår kroppshållning och rörelsemönster. 

Metoden innebär att lära sig sitta lätt, stå lätt, gå lätt, löpa lätt, träna lätt samt t.o.m. att gräva lätt. På den här kursen behövs inga förkunskaper, välkommen precis som du är! Ett lätt rörelsemönster fokuserar på funktionalitet, och innebär att kraft och styrka därför bara används när det verkligen behövs. Metoden kan vara en hjälp vid bl.a. smärta, sömnstörningar, stress/utmattning, oro/ångest/nedstämdhet och huvudvärk.

Kursen innehåller en kortare teoretisk presentation av rörelseapparatens uppbyggnad och dess relation till hjärna/nervsystem och psyke. Vi diskuterar sambandet mellan rörelsemönster och nervsystem, hur ett dysfunktionellt rörelsemönster kan vara tidigt inlärt av livets påfrestningar och hur kroppen kan vara en resurs när det gäller hantering av stressymtom.

Huvuddelen av kursen innebär praktiska övningar där vi fokuserar på att träna mjuka rörelser där ett samspel mellan muskulatur, andning och hållningslinje eftersträvas. Vi övar på att avlasta överaktiva muskler och istället rekrytera inaktiva muskelgrupper. Detta åstadkommes genom neuromuskulär träning där hjärnans uppgift är att samordna muskulatur, andning och hållningslinje.

En friare andning och ett lättare rörelsemönster kan frigöra frusna känslor från tidigare påfrestningar i livet för att lättare kunna bära sin livshistoria. För att betona och förstärka rytmen i rörelsen övar vi ibland också till musik med ”kroppskännedomsdans”.
Förutom Basal Kroppskännedom har kursens också mindre inslag av yoga, tai chi, Feldenkraismetoden samt Jems/Stability of Sports.


Kursledare Carin Gullberg  är fysioterapeut med mottagning i sin praktik Rörelsens Hus - Neuromuskulär rehabilitering, Södra Sandby. I sin utbildning har Carin utökad kompetens i rörelse/stödjeorgan, neurologisk fysioterapi samt fysioterapi vid psykisk ohälsa.
Carin har terapeutisk kompetens och privatistexamen i Basal Kroppskännedom och utbildning i tai chi, Jems/stability of Sports, yoga samt feldenkraismetoden.
Förutom individuell behandling har hon gruppverksamhet med tema dans och föreläsningsverksamhet.
Carin har ett brett intresse för fysisk aktivitet och är bl.a. medlem i en lokal löpargrupp.

Läs mer om Carin
 www.rorelsenshus.weebly.com

Läs mer om Basal kroppskännedom 
www.ibk.nu
www.basalkroppskannedom.se

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://sommar.skurupsfolkhogskola.se/Kursutbud/2023-Basal-kroppskännedom

En bra ledare lyssnar på alla

Simmaren Gustav Ljungberg har tagit hem medaljer i Special Olympics. Nu har han flyttat 90 mil för att gå på folkis och bli ledare inom idrott för barn och unga med funktionsnedsättningar.

Läs hela artikeln

Skurups folkhögskola

Engagemang, kreativitet och gemenskap genomsyrar skolans utbildningar. Skolan vill med dessa värdeord stärka delaktighet och demokrati, genom att med ett livsvitt lärande inkludera deltagare i samhället samt med bredd och djup ge yrkeskunskap inom journalistik, film, skönlitterärt skrivande och musik. Skolan drivs av en ideell förening som är politiskt och religiöst obunden.

Läs mer om skolan

Postadress:
Skurups folkhögskola
Kyrkogatan 68
274 33 Skurup

Telefon: 0411-558900
E-post: expedition@skurupsfolkhogskola.se
Webbadress: https://www.skurupsfolkhogskola.se/