Cyanotypi

Ansökan stängd
Skola:
Skurups folkhögskola
Plats:
Skurup - Skåne län
Längd:
5 dagar, måndag kl 12.00 - fredag kl 15.00
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Sommar/helg/veckokurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Studiestödsnivå (CSN): Ej studiestödsberättigad

Internat: Ja

Kurstid: 31 jul 2023 - 4 aug 2023

Kostnader: Från 5365:- (inkl. kost och logi)

Kontakt: Ulla Lannér

Telefon: 0411-558910

E-post:
sommarkurser@skurupsfolkhogskola.se

Cyanotypi är en tidig fotografisk metod som uppfanns för drygt 180 år sedan av den brittiska astronomen Sir John Herschel. 

Genom att använda två järnsalter som tillsammans blir känsliga för uv-ljus, kan man framställa bilder i blåskala som är både arkivbeständiga och unika.Vi exponerar med solljus och största delen av kursen är därför utomhus! Det fungerar att arbeta även i mulet väder och lättare regn.

På kursen lär vi oss grunderna i cyanotypi på färdigbehandlat cyanotypipapper som kursledaren har med sig. Vi arbetar både med så kallat fotogram där vi lägger befintliga föremål direkt på det ljuskänsliga materialet och får röntgenliknande verk samt tillverkar digitala negativ som vi kopierar fotografiska cyanotypier med. 

Du behöver inga direkta förkunskaper. Du kan ta med digitalkamera eller använda dig av mobilen förutsatt att du har en någorlunda ny variant av smartphone. Du behöver ha med en egen dator med någon typ av bildbehandlingsprogram du är bekväm med, tex Photoshop.
Materialkostnad tillkommer med ca 800kr.

 

Kursledare Cecilia Ömalm är fotograf och bildkonstnär verksam i Stockholm. Hon är utbildad på International Center of Photography i New york och arbetar med fotografiska metoder, skulptur och ljusinstallationer.
Läs mer på https://ed-art.se/sv/konstnarer/95__cecilia-omalm/ 
och följ hennes äventyr i cyanotypi på instagram @ironsaltarchives

Läs mer om cyanotypi 
https://publicdomainreview.org/collection/cyanotypes-of-british-algae-by-anna-atkins-1843

https://sites.utexas.edu/ransomcentermagazine/2010/12/07/from-blue-skies-to-blue-print-astronomer-john-herschels-invention-of-the-cyanotype/

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://sommar.skurupsfolkhogskola.se/Kursutbud/2023-Cyanotypi

Skurups folkhögskola

Engagemang, kreativitet och gemenskap genomsyrar skolans utbildningar. Skolan vill med dessa värdeord stärka delaktighet och demokrati, genom att med ett livsvitt lärande inkludera deltagare i samhället samt med bredd och djup ge yrkeskunskap inom journalistik, film, skönlitterärt skrivande och musik. Skolan drivs av en ideell förening som är politiskt och religiöst obunden.

Läs mer om skolan

Postadress:
Skurups folkhögskola
Kyrkogatan 68
274 33 Skurup

Telefon: 0411-558900
E-post: expedition@skurupsfolkhogskola.se
Webbadress: https://www.skurupsfolkhogskola.se/