Sashiko - japansk sömnadsteknik Fåtal platser kvar. Först till kvarn...!

Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
Skola:
Skurups folkhögskola
Plats:
Skurup - Skåne län
Längd:
5 dagar, måndag kl 12.00 - fredag kl 15.00
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Sommar/helg/veckokurs
Ansök senast:
Löpande

Lediga platser: Ja

Studiestödsnivå (CSN): Ej studiestödsberättigad

Internat: Ja

Kurstid: 8 jul 2024 - 12 jul 2024

Kostnader: Från 5635:- (inkl. kost och logi)

Kontakt: Ulla Lannér

Telefon: 0411 55 89 10

E-post:
sommarkurser@skurupsfolkhogskola.se

Laga dina vardagstextilier, kläder och gör fria kompositioner med sashikosömnad. Under veckan bekantar ni er med sashikons historik, mönstertradition, teknik och material.

"Det finns något i sashiko som inte går att skönja med blotta ögat, säger lagningsmästaren Takao Momiyama. Ett värde som inte handlar om pengar och inte heller om miljön. Efter ett långt liv med nål och tråd börjar han äntligen förstå vad det är."

Sashiko är en traditionell lagningsteknik som bygger på förstygn. Den tidiga användningen av tekniken utvecklades för att förstärka och laga brukstextilier i en tid när ingenting fick gå till spillo. Med tiden har sashiko utvecklats i friare former och även blivit en stark estetisk uttrycksform. Sashiko är en japansk benämning men metoden återfinns i alla delar av världen. Sashiko är på så sätt ett textilt förhållningssätt som tillhör inte bara ett japanskt kulturarv utan är en global företeelse.

Under kursen introduceras deltagarna till den japanska sömnadstekniken sashiko med dess historik, material, teknik och mönstertradition. Under kursen får deltagarna lära hur man kan laga sina kläder och vardagstextilier och att göra fria kompositioner genom sashiko. Det blir övningar med provexempel och att färdigställa eget projekt.

Kursledare Takao Momiyama är utbildad i textil på Konstfack 1994 -1999. Han har alltsedan dess arbetat med textila material och olika textila tekniker. Från att huvudsakligen ha arbetat med textiltryck och produkter har hans fokus nu flyttats till friare arbeten.

För mer än tio år sedan började han arbeta med den japanska sömnadstekniken sashiko. Återbruk och det långsamma i sömnadsprocessen är en tematik som hänger samman med tekniken. Att arbeta tillsammans och att sprida kunskapen har blivit viktigare och viktigare.
2016 erhöll han ett 2-årigt konstnärsstipendium från Konstnärsnämnden.

Takao har varit utställd på en rad museer och gallerier:
Österlens museum, Galleri 21 Malmö, Kalmar konstmuseum, Nordiska museet, Västerbottens musem, Textilmuseet i Borås , Hemslöjden i Skåne i Landskrona m fl.
Sommaren 2020 är Takao aktuell med en utställning på Österlens museum.
Läs mer om Takao
 https://www.instagram.com/vintage__momiyama/

 

 

Material:
Materiallista kommer tillsammans med välkomstbrev efter anmälan.
Kursledaren kommer även ha en del material till försäljning.

 

 

Planerar att bli slöjdlärare

Amanda och Molly går en profilkurs inriktad på återbruk, design och hållbarhet. - Vi får testa massa olika tekniker. Vi har till exempel jobbat med papper och fått renovera och restaurera gamla möbler, säger Molly.

Läs hela artikeln

Skurups folkhögskola

Engagemang, kreativitet och gemenskap genomsyrar skolans utbildningar. Skolan vill med dessa värdeord stärka delaktighet och demokrati, genom att med ett livsvitt lärande inkludera deltagare i samhället samt med bredd och djup ge yrkeskunskap inom journalistik, film, skönlitterärt skrivande och musik. Skolan drivs av en ideell förening som är politiskt och religiöst obunden.

Läs mer om skolan

Postadress:
Skurups folkhögskola
Kyrkogatan 68
274 33 Skurup

Telefon: 0411-558900
E-post: expedition@skurupsfolkhogskola.se
Webbadress: https://www.skurupsfolkhogskola.se/