Filmlinjen (projektår)

Profilkurs Glokala folkhögskolan
Ansökan öppnar snart
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1 år
 • Ansök senast:
  22 maj 2024
 • Kurstyp:
  Profilkurs

Ett år av fritt filmskapande! Förverkliga dina projekt och fördjupa dig i ditt filmskapande på Glokala Folkhögskolans ettåriga projektår inom film.

Lediga platser: Ja

Ansökan öppnar: 1 feb 2024

Antagningsvillkor: Tidigare utbildning inom film (minst ett år på heltid) eller motsvarande arbetslivserfarenhet. Förmåga att arbeta självständigt samt att engagerat delta under våra gemensamma träffar är en förutsättning.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Nej

Kurstid: 19 aug 2024 - 5 jun 2025

Kontakt: Filmlinjen

Telefon: 0765-42 47 27

E-post:
filmlinjen@glokala.se

Filmlinjen Projektår i Malmö passar dig som kan arbeta självständigt och under ett år vill förverkliga dina filmidéer. Du har tidigare utbildning inom film (minst ett år på heltid) eller motsvarande arbetslivserfarenhet från filmbranschen.

Detta ingår:

 • Kontorsplats
 • Mötesrum
 • Redigeringsstationer
 • Tillgång till Inspelningsteknik
 • Blackbox
 • Nätverk av filmskapare
 • Handledning
 • Stöttande träffar

En stor del av tiden arbetar du självständigt, syftet med de fria arbetsformerna är att kursen ska göra dig förberedd på livet som filmskapare eller frilans efter skolans slut. Projektåret kan ses som ett mellanting mellan en filmutbildning och ett konstnärligt residens. Du som söker vill bli tryggare i din skapandeprocess och bredda ditt nätverk. Du bör ha ett intresse för att utbyta tankar och idéer med andra eftersom det är vår fulla övertygelse att bra projekt och filmskapare växer i utbytet med andra. I kursen ingår det att stötta, hjälpa och samarbeta med de andra i klassen. Vi utmanar idén om det ensamma geniet och undersöker alternativa vägar in i branschen.

Kursens upplägg ger dig tid för att slutföra minst ett men gärna fler filmprojekt under läsåret. Varje deltagare erbjuds individuell handledning av kursens pedagoger där fokus snarare ligger på processen än resultat. Varje månad har vi en gemensam träff där klassen tillsammans ger feedback och stöd i projekten. Under träffarna får vi även besök av yrkesverksamma filmskapare och tillsammans fördjupar vi oss inom hållbara arbetsmetoder, finansiering, distribution, företagande med mera. Det är även möjligt att förlägga delar av läsåret som arbetsplatsförlagd praktik.

Under året erbjuds alla deltagare medlemskap i Filmcentrum Syd och vi deltar i lokala nätverksträffar och besöker filmfestivaler i regionen. Inspelningsteknik kan vid behov lånas av skolan under kortare perioder och har du inte tillgång till egen redigering kan detta ske i skolans lokaler.

Vi arbetar aktivt för mångfald och en jämlik filmbransch där fler ska ha möjlighet att få göra sin röst hörd. Utbildningen är helt kostnadsfri och berättigar till studiemedel från CSN.

VID KURSENS SLUT FÖRVÄNTAS DU

 • kunna synliggöra din process för såväl dig själv som andra och kunna reflektera kring denna
 • ha verktyg för att kunna planera ditt arbete på ett hållbart sätt för att förebygga stress och ohälsa
 • ha en bättre förståelse för filmbranschens utmaningar vad gäller mångfald och jämställdhet
 • veta hur en startar upp ett eget företag och ha strategier för hur en kan överleva som frilansare i dagens filmbransch
 • ha erfarenhet av att presentera och pitcha ett projekt för tilltänkta finansiärer
 • veta hur en kan nå ut till sin publik även utanför de traditionella distributionsleden
 • ha fördjupad erfarenhet av att driva ett filmprojekt på ett professionellt sätt

Antagningsprocess

Du ansöker senast den 22 maj 2023 via SchoolSoft där du först skapar en användare och sedan fyller i ansökningsblanketten. Där ska du också bifoga följande:

1. en videohälsning på max 10 minuter. I videohälsningen är det viktigt att du berätta om följande: Din erfarenhet av filmproduktion. Vad som intresserar och engagerar dig som person. Vad du vill använda året till samt hur du ser på samverkan och utbyte med resten av klassen.


2. ett konstnärligt arbetsprov i form av en tidigare genomförd film (ej showreel).


3. en projektbeskrivning (pdf) för ett projekt du ska kunna genomföras under höstterminen. Längd: ca två sidor med synopsis, bakgrund & syfte samt moodboard.

Sagt om kursen

Att gå projektåret känns som att få ta ett djupt andetag, förstå vad jag vill göra och varför. Jag har fått tid att tänka, läsa, skriva, tänka om och tänka nytt. Tack för det!

Fantastiskt att denna utbildning finns och att vi får utrymme, tid och ekonomisk möjlighet att kunna utvecklas till kreatörer.

Utbildningen har puttat mig att ta större steg än jag någonsin gjort i min filmkarriär.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://www.glokala.se/vara-kurser/filmlinjen-projektar/

Fler kurser inom: Filmkurser / TV-kurser

Glokala folkhögskolan

Mitt i Malmö ligger Glokala Folkhögskolan, en skola full av värme och gemenskap. Här får du allt du behöver för att kunna ta nästa steg i livet. Glokala Folkhögskolans blandade kursutbud kännetecknas av folkbildning, kreativitet och samhällsengagemang. Vi tänker globalt och agerar lokalt. Välkommen till Glokala!

Läs mer om skolan

Postadress:
Glokala folkhögskolan
Lantmannagatan 34
214 48 Malmö

Telefon: 040-88 225 (mån–fre 10–12)
E-post: info@glokala.se
Webbadress: https://glokala.se/

Det har varit mycket eget ansvar och man har kunnat välja själv hur mycket man vill få ut av utbildningen

Matilda Hjerpe har gått en ettårig dokumentärfilmslinje på folkhögskola.

Läs hela artikeln