• Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1 år
 • Ansök senast:
  17 april 2023
 • Kurstyp:
  Profilkurs

Utveckla ditt filmskapande på Glokala Folkhögskolans ettåriga, praktiska filmlinje – mitt i Malmö.

Lediga platser: Ja

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Nej

Kurstid: 21 aug 2023 - 7 jun 2024

Kontakt: Filmlinjen

Telefon: 0765-42 47 27

E-post:
filmlinjen@glokala.se

Filmlinjen på Glokala Folkhögskolan är en ettårig utbildning för dig som är intresserad av film och som vill lära dig att skapa film. Kursen erbjuder grundläggande utbildning inom flera olika delar av filmskapandets process, såsom manus, regi, foto, ljud, klippning och producentskap.

Under läsåret får du tillsammans med dina klasskamrater skapa kortfilmer och dokumentärer utifrån egna manuskript och idéer. Varje år producerar vi även musikvideor i samarbete med deltagarna på Spinneriet: Urban musik.

Under kursen kommer du att lära dig att

 • skriva manus och regissera efter egna idéer
 • fotografera, ta ljud och redigera film
 • planera, finansiera och distribuera ett filmprojekt
 • arbeta såväl självständigt som i team

I början av utbildningen tar vi oss an ett moment i taget genom flera korta praktiska övningar och efter bara några veckor gör vi en första kortfilm tillsammans. Under resten av hösten djupdyker vi i manus och regi för spelfilm tillsammans med yrkesverksamma och inspirerande gästlärare. Terminen avslutas med en längre kortfilmsproduktion.

Under vårterminen ägnar vi en längre period åt det dokumentära berättandet och skapar kreativa dokumentärer. Vi fördjupar oss även i projektplanering och projektpresentation och lär oss mer om hur filmbranschen fungerar. Terminen avslutas med att varje deltagare får möjlighet att skapa en slutproduktion i valfri form. Under året finns kursens pedagoger alltid till hands för att vara ett stöd i arbetet.

Det finns inga krav på förkunskaper inom filmproduktion, men ett stort intresse för rörlig bild ses som en förutsättning. Vi arbetar aktivt för mångfald och en jämlik filmbransch där fler ska ha möjlighet att få göra sin röst hörd. Utbildningen är helt kostnadsfri och berättigar till studiemedel från CSN. Du hittar våra lokaler i centrala Malmö i ett dynamiskt kvarter fullt av kreativa verksamheter. Välkommen till oss!

Efter kursen har du

 • erfarenhet av att göra egna korta dokumentär- och spelfilmer
 • erfarenhet av att skriva manus, regissera, fota, ta ljud och redigera film
 • goda kunskaper kring filmprocessen från idé till färdig film
 • fått en ökad insikt om normer och maktstrukturer som präglar såväl vår samtid som filmbranschen

Antagningsprocess

Ansök senast 17 april 2023 via SchoolSoft där du först skapar en användare och sedan fyller i ansökningsblanketten. Där ska du också bifoga ett personligt brev ELLER en videohälsning. I det personliga brevet/videohälsningen vill vi att du berättar om dig själv, vad som intresserar och engagerar dig, vad det är du gillar med film och varför du vill gå utbildningen. Baserat på de personliga breven/hälsningarna gör vi sedan ett urval och kallar till intervju. Intervjuer kommer att hållas online 10-12 maj.

Antagningsvillkor

Videohälsning, arbetsprov samt projektbeskrivning (se instruktioner). Förmåga att arbeta självständigt samt att engagerat delta under våra gemensamma träffar är en förutsättning.

Fler kurser inom: Filmkurser / TV-kurser

Glokala folkhögskolan

Mitt i Malmö ligger Glokala Folkhögskolan, en skola full av värme och gemenskap. Här får du allt du behöver för att kunna ta nästa steg i livet. Glokala Folkhögskolans blandade kursutbud kännetecknas av folkbildning, kreativitet och samhällsengagemang. Vi tänker globalt och agerar lokalt. Välkommen till Glokala!

Läs mer om skolan

Postadress:
Glokala folkhögskolan
Lantmannagatan 34
214 48 Malmö

Telefon: 040-88 225 (mån–fre 10–12)
E-post: info@glokala.se
Webbadress: https://glokala.se/

Det har varit mycket eget ansvar och man har kunnat välja själv hur mycket man vill få ut av utbildningen

Matilda Hjerpe har gått en ettårig dokumentärfilmslinje på folkhögskola.

Läs hela artikeln