Byggnadsvård och hållbart byggande, fortsättningskurs

Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
Skola:
Eskilstuna folkhögskola
Plats:
Eskilstuna - Södermanlands län
Längd:
1 år
Studietakt:
25%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Löpande

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Den sökande har ett genuint intresse för byggnadsvård och hållbart byggande. Den sökande har praktiskt och teoretisk erfarenhet av byggnadsvård och/eller hållbart byggande.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Nej

Kurstid: 4 sep 2023 - 7 jun 2024

Kostnader: 1000:-/läsår för material vid träffarna, studiebesök och andra gemensamma utgifter. Kostnaden kan komma att bli lägre.

Kontakt: Ulf Rehnholm

Telefon: 016 - 10 52 80

E-post:
ulf.rehnholm@regionsörmland.se

Kursen syftar till att ge deltagarna fördjupade praktiska och teoretiska kunskaper i byggnadsvård och hållbart byggande.

Utgångspunkten för kursen är lokal byggnadstradition och vilka material som använts historiskt samt sunda ekologiska alternativ till konventionella moderna byggnadsmaterial.

Kursen vänder sig till dig som har hållit på med byggnadsvård en tid redan och har förkunskaper inom området. Du har gått grundkursen ”Byggnadsvård och hållbart byggande” eller motsvarande. Vi förutsätter att du har en egen byggnad du vårdar. 

Kursen är ett samarbete med Sörmlands museum.

Kursens mål 

Målet är att deltagarna efter avslutad kurs ska kunna ta byggnadsantikvariskt, arkitekturhistoriskt och estetiskt välgrundade beslut om renoveringar och tillbyggnader på äldre bebyggelse, samt själva kunna genomföra många av dessa. 

Kursinnehåll

Genomgångar sker inom nedanstående områden, där varje moment innefattar en fysisk träff med praktiskt arbete och föreläsningar, kurslitteratur samt självstudier. 

Inom varje område har vi gästlärare: lokala byggnadsvårdshantverkare, antikvarier, arkitekter mfl. 

Mellan träffarna håller vi kontakt online via plattformarna Google classroom och Zoom. Kursen avslutas med en uppsamling där deltagarna redovisar ett fördjupningsarbete inom ett valt område. 

 

  • Mineraliska material: fördjupning i lerbruk samt introduktion till kalk. 
  • Takläggning
  • Invändigt och utvändigt träarbete - stolpverk och/eller platsbyggda snickerier
  • Smide och plåt
  • Måleri: schabloner, marmorering och ådringsmålning 
  • Jordkällare 
  • Gärdsgård 
  • Eget fördjupningsarbete

Möjlighet till deltagande på moment om arkitektur, el och VVS kommer att erbjudas. 

 

Datum för träffarna

Träffarna kommer att vara förlagda till torsdagar och fredagar, med några undantag. Räkna med en till två träffar à två dagar per månad. Vi arbetar på att fastställa datumen och kommer att uppdatera dem löpande, detaljerat schema erhålls ca en månad innan kursstart.

Obs! Kursen är på deldistans, med 1-2 obligatoriska (tvådagars)träffar per månad. 

Kursplats/Lokaler

Träffarna kommer att äga rum på olika platser i Sörmland beroende på aktuella samarbetsprojekt. Vissa träffar förläggs hos kursdeltagarna.

Övrigt

Kursen innehåller många praktiska moment som kan vara fysiskt krävande.

Det är en sådan häftig känsla att allt ligger framför fötterna

Att gå en konstkurs på folkhögskola kan vara både ett första steg mot en drömutbildning på konsthögskola och en tid då du växer som människa. Ida och Moa går andra året i bild och konst på Region Uppsalas folkhögskola i Wik. Ida vill söka till bildlärare efter utbildningen, medan Moa drömmer om att satsa på speldesign.

Läs hela artikeln

Eskilstuna folkhögskola

Vi är en skola som spirar av liv. Någon beskrev oss som sitt andra vardagsrum och det är någonstans där vi vill befinna oss  en trygg plats där du kan vara dig själv och där ditt lärande blir en upplevelse.

Läs mer om skolan

Postadress:
Eskilstuna folkhögskola
Gösta Wasastiernas gränd 4
633 42 Eskilstuna

Telefon: 016-10 52 80
E-post: etfhsk@regionsormland.se
Webbadress: http://www.eskilstunafolkhogskola.nu/