Allmän kurs – naturvetenskaplig bas

Ansökan stängd
Skola:
Jakobsbergs folkhögskola
Plats:
Järfälla - Stockholms län
Längd:
1-2 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Behörighetsgivande kurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)

Internat: Nej

Kurstid: 24 aug 2023 - 20 dec 2024

Kostnader: Se utbildningens hemsida

Kontakt: Keyvan Ahsant

E-post:
keyvan.ahsant@jakobsbergsfolkhogskola.se

Sugen på fördjupning inom naturvetenskap eller teknik? Söker du särskild behörighet i de naturvetenskapliga ämnena? 

Är du redo för slutspurten mot grundläggande gymnasiebehörighet och beredd på stort eget ansvar? Då tror vi att allmän kurs – naturvetenskaplig bas är något för dig. Kursen är ett bra alternativ till naturvetenskapligt basår på högskola - hos oss får du mer lärartid på dig att bli färdig.

Allmän kurs - naturvetenskaplig bas är för dig som vill studera världen ur ett naturvetenskapligt perspektiv och som vill ha särskild behörighet som motsvarar gymnasiets naturvetenskapliga program för högskolestudier i biologi, fysik, kemi och matematik.

Kursen är förlagd över tre terminer och kan därför innebära en mindre stressfylld komplettering än det kortare basåret, men mer tid med lärare i klassrummet. Kursen riktar sig till dig som har kommit en bit i dina gymnasiestudier och motsvarar i regel de sista tre terminerna på gymnasienivå. Beroende på förkunskaper kan du behöva läsa fler terminer för att kunna avsluta dina studier. Under kursen har du möjlighet att läsa vissa grundläggande behörigheter som du inte har med dig sedan tidigare, t.ex. Engelska 6, Svenska 3 och Religionskunskap. 

Vår kurs riktar sig i första hand till dig som har en liten bit kvar av gymnasiet för att få grundläggande behörighet, och som drömmer om att plugga vidare inom de naturvetenskapliga ämnena, i andra hand till dig som är klar med gymnasiet men vill komplettera med naturvetenskaplig bas.  

Kursinnehåll och arbetsformer

Efter Allmän kurs - naturvetenskaplig bas är du väl förberedd för högskolestudier och har de behörigheter som krävs för att kunna läsa naturvetenskapliga och tekniska utbildningar på högskola och universitet. I kursen ingår även förberedelse inför högskoleprovet för att stärka dina möjligheter att komma in på din drömutbildning via urvalsgrupp HP. Våra lärare har forskat och undervisat på universitetsnivå.

Kursen ger en bred allmän bildning, möjlighet att läsa in grundläggande behörighetsgivande ämnen och tar upp områden som exempelvis demokrati och hållbar utveckling. De särskilda behörigheter som ingår utgörs av biologi 1 och 2, fysik 1a och 2, kemi 1 och 2 samt matematik 3c och 4.

Inom kemin analyserar vi de processer som formar och organiserar materia. I gränslandet mellan kemi och biologi undersöker vi de biokemiska och molekylärbiologiska förutsättningarna för liv. Hållbar utveckling är ett tema som vi återkommer till under hela naturbasåret. 

Matematik studerar vi i direkt anslutning till naturvetenskapliga tillämpningar. Detta för att motivera nya begrepp och få träning i att bygga abstrakta modeller i fysik. 

Under de tre terminerna varvas teoretiska studier och genomgångar med praktiskt laborationsarbete, exkursioner, studiebesök, handledning, grupparbeten och diskussioner. Studierna bedrivs på heltid, fem dagar i veckan med minst 20 timmar schemalagda och lärarledda lektioner i skolan. Hos oss utgör samtalet och det aktiva deltagandet viktiga hörnstenar i vår pedagogik.

När du studerar på Jakobsbergs folkhögskola kommer du också att delta i schemalagda föreläsningar och gemensamma aktiviteter där du tillsammans med deltagare från andra kurser tar del av olika kulturarrangemang och lär dig om aktuella samhällsfrågor. Ibland ordnas även kvällsföreläsningar med aktuella författare, samhällsdebattörer eller journalister. På allmän kurs - naturvetenskaplig bas läser du ett helt ”paket” och kan till skillnad från Komvux inte själv plocka ihop dina kurser.

 Målgrupp 

Allmän kurs – naturvetenskaplig bas passar dig som: 

  • Vill få särskild behörighet som motsvarar gymnasiets naturvetenskapliga program för högskolestudier i biologi, fysik, kemi och matematik.
  • Är intresserad av folkhögskolans arbetssätt och metoder.
  • Har studerat ungefär två år på gymnasienivå och är klar med de flesta grundläggande behörigheterna eller
  • Har studerat två år på folkhögskola och är klar med de flesta grundläggande behörigheterna.
  • Har arbetat i flera år och dessutom är klar med de flesta grundläggande behörigheterna på gymnasienivå.
  • Är intresserad av folkbildning, hållbar utveckling och demokrati.
  • Är beredd på stort personligt ansvar och mycket studier i grupp.
  • Vill ha mer lärarstöd än vad som erbjuds inom andra skolformer.
  • Vill förbereda dig för högre studier på universitet, högskola eller yrkeshögskola.

För att kunna söka till kursen måste du sända in tidigare betyg/intyg som styrker tidigare skolgång (behörigheter) samt personbevis. Du ska också skriva ett personligt brev och berätta  varför du vill studera på folkhögskola och om dina arbetslivserfarenheter. Vi vill vara säkra på att du förstår vad det innebär att studera på folkhögskola och att du är beredd att ta det personliga ansvar som krävs för att utvecklas och studera tillsammans med andra. 

Vi ser gärna att deltagare med olika erfarenhet och bakgrund söker utbildningen.

Alla får möjlighet att visa att de kan

Stephanie Säterbring, 26 år, drömde om att bli läkare men trodde att det var omöjligt – tills hon fick reda på att hon kunde läsa naturvetenskapligt basår på folkhögskola. I höstas gick hon sin tredje och sista termin på Röda Korsets folkhögskola och nu är drömmen närmare än någonsin.

Läs hela artikeln

Jakobsbergs folkhögskola

I en vacker herrgård i Jakobsberg, 20 minuter med pendeltåg från centrala Stockholm, ligger Jakobsbergs folkhögskola. I över 100 år har skolan stått för en solidarisk och humanistisk samhällssyn. Vår religiöst och partipolitiskt obundna ställning ger utrymme för engagemang, kritiskt tänkande och radikal debatt. 

Läs mer om skolan

Postadress:
Jakobsbergs folkhögskola
Folkhögskolevägen 1
177 40 Järfälla

Besöksadress: Folkhögskolevägen 1

Telefon: 08-120 28 180
E-post: info@jakobsbergsfolkhogskola.se
Webbadress: http://www.jakobsbergsfolkhogskola.se/