Foto distans - påbyggnadsutbildning

Ansökan stängd
Skola:
Sigtuna folkhögskola
Plats:
Sigtuna - Stockholms län
Längd:
1 år
Studietakt:
50%
Kurstyp:
Profilkurs, Distanskurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: För att bli antagen ska du ha gått Foto distans – grundutbildning eller ha en likvärdig utbildning.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 21 aug 2023 - 2 jun 2024

Träffar:
3 obligatoriska träffar

Kostnader: Kostnader för internat, material- och schablonavgift. Läs mer: https://sigtunafolkhogskola.se/utbildningar-och-kurser/langa-utbildningar/foto-distans-pabyggnadsutbildning/

Kontakt: Jesper Jäger-Ärlestad

Telefon: 072-165 70 29

E-post:
jesper.jager@sigtunafolkhogskola.se

Påbyggnadsutbildningen i foto är en 1-årig utbildning på distans på halvfart där du som deltagare får fördjupa dig inom bildberättande och göra två stycken projekt under läsåret.

PÅBYGGNADSUTBILDNING I FOTO 

OM DINA PROJEKT

Du söker till kursen genom att ladda upp två projektplaner. I projektplanen ska du konkretisera vad du vill jobba med under ett års tid. Det kan exempelvis vara ett dokumentärt projekt, landskapsfotografi eller porträtt på människor. Du väljer själv vad du vill göra. Tänk på att de två projekt du söker med är något som du verkligen känner att du kan arbeta med ett helt läsår och att det du vill fotografera inte är starkt säsongsanknutet.

Det ena projektet utförs på höstterminen och är ett så kallat “multimediaprojekt”, där du som deltagare gör ett bildspel som involverar bild, ljud och text. Vi samarbetar med musikutbildningen på skolan under projektets gång.

Det andra projektet fortgår under vårterminen och resulterar i en fysisk utställning. Tidigare år har vi ställt ut tillsammans med projekteleverna i konst i centrala Sigtuna.

UPPLÄGG

Vi ses på digitala träffar varannan tisdag. På träffarna tittar vi på varandras bilder och ger konstruktiv feedback. Ni kommer att få fördjupa er i bildbehandling och får tillgång till Moderskeppet som har flera hundra videokurser för fotografer och kreatörer. På träffarna kommer ni också att få kortare uppgifter löpande under läsåret.

Utbildningen ställer höga krav på att du själv fotograferar och kan ”driva” ditt projekt framåt. Du förväntas lägga ner 20 timmar i veckan på foto.

I utbildningen ingår tre obligatoriska internathelger där vi jobbar med projekten på plats på Sigtuna folkhögskola. Dessa internathelger är mycket viktiga för utbildningen och en förutsättning för att kunna fullfölja utbildningen.

  • 20-22 oktober 2023 (internathelg 1)

  • 2-4 februari 2024 (internathelg 2)

  • 10-12 maj 2024 (internathelg 3)

LÄRARE PÅ UTBILDNINGEN

Jesper Jäger-Ärlestad är utbildad i bildjournalistik vid Mittuniversitetet och har under lång tid arbetat som fotograf och journalist inom tidningsvärlden. Tidigare har han undervisat på bland annat Arbetarnas bildningsförbund (ABF). Vid sidan av sitt undervisande ägnar sig Jesper åt egna fotografiska projekt, som har ställts ut på bland annat Arbetets museum i Norrköping, galleri Kontrast i Stockholm och Kulturhuset i Stockholm.

Jonas Bredenfeldt har fotograferat sedan 1980-talet och arbetat med fotografi och/eller video i flera av sina yrken, samt som frilansande fotograf. Han är utbildad bland annat här på Sigtuna folkhögskola, dåvarande medieutbildningen med foto (på den analoga tiden), och på den utbildningens fördjupning. Han har också mångårig erfarenhet som lärare och kursledare.

Sigtuna folkhögskola

I en vacker miljö med utsikt över Mälaren och närhet till Stockholm och Uppsala kan du ta ditt nästa steg. Här finns utbildningar för dig som är nyfiken på en framtid inom konst, teater eller filmbranschen. Här kan du utbilda dig till fritidsledare med sikte på arbete inom kommunal eller kyrklig verksamhet. Du kan läsa in gymnasiekompetens och förbereda dig för vidare studier. Sammantaget är skolan en mötesplats för människor med olika erfarenheter och drivkrafter, en fantastisk möjlighet att testa, lära och utvecklas. Vår bildningsidé är att du ska få pröva, ompröva, upptäcka och erövra kunskap och livsvärden.

Läs mer om skolan

Postadress:
Sigtuna folkhögskola
Manfred Björkquists allé 20
193 22 Sigtuna

Telefon: 08-592 583 00, växel 8.30-15.30 vardagar
E-post: info@sigtunafolkhogskola.se
Webbadress: http://www.sigtunafolkhogskola.se/