Allmän kurs - Social

Ansökan stängd
Skola:
Stockholms Stadsmissions folkhögskola
Plats:
Stockholm - Stockholms län
Längd:
1-2 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Behörighetsgivande kurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: För att börja Allmän kurs år 3 krävs två år motsvarande gymnasiestudier (ca 1600 GY-poäng).

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)

Internat: Nej

Kurstid: 19 aug 2024 - 20 dec 2024

Kontakt: Stockholms Stadsmissions folkhögskola

Telefon: 08-684 23 508

E-post:
folkhogskolan@stadsmissionensfhsk.se

Är du nyfiken på människan och hur vi fungerar socialt? Denna kurs passar dig som i framtiden vill arbeta med människor eller studera till tex behandlingspedagog, lärare, socionom, socialpedagog.

På Allmän kurs - Social läggs stort fokus på hur vi människor fungerar i samspel med andra och hur samhället formas. Vi fokuserar på psykologi, sociologi, etik och sociala aspekter på samhälle och historia. Kursen ger en förberedelse inför högre studier inom samhällsvetenskaper och sociala frågor samt en orientering i vad socialt arbete kan innebära i teori och praktik. Kursen vänder sig till dig i första hand till dig som saknar sista året på gymnasiet.

Du arbetar med temastudier som exempelvis rasismens historia, svensk socialhistoria och psykologiska perspektiv.

Vi använder ett aktivt perspektiv som genus och klass och har ett normkritiskt förhållningssätt. Du tränar dig på samarbete och utvecklar förmågan att reflektera kring gruppdynamik och roller. Det ingår även en handledd praktikperiod på Stockholms Stadsmission eller annan verksamhet med social anknytning. 

Läs ämnen i olika temablock 

De flesta ämnen läser du i temablock istället för att läsa exempelvis samhällskunskap eller historia enskilt på schemat. 

Något som är utmärkande för studier på folkhögskola är lärande i mindre grupper och att du bidrar till undervisningen genom att delta i diskussioner och presentationer.

Studiebesök är också en viktig del av allmän kurs. Under det tredje läsåret brukar vi göra en studieresa som delvis bekostas av deltagarna själva.

Presentera med hjälp av olika tekniker

Du lär dig presentera dina kunskaper på flera sätt. Du får till exempel pröva skulptur, foto, film, podcast, färg och form, och att skapa en utställning.

Gemensamma aktiviteter

Under året anordnas också aktiviteter som studie- och teaterbesök, stadsvandringar, friluftsdag och temadagar. 

Du får en studieplan som passar dig

Allmän kurs på folkhögskola är en alternativ väg till behörighet inför fortsatta studier på högskola eller yrkeshögskola. När du börjar utformar du tillsammans med din mentor en studieplan på ett till två år utifrån dina tidigare studier och tidigare arbetslivserfarenhet. 

Vid behov kan du läsa svenska som andraspråk. Du läser även engelska och matematik separat i nivåindelade grupper.

Antagningsvillkor och intyg efter avslutad utbildning 

För att börja Allmän kurs år 3 krävs två år motsvarande gymnasiestudier (ca 1600 GY-poäng). 

Du måste fylla lägst 18 år under 2024. Du måste fylla lägst 18 år under 2024. Är du mellan 16 - 17 år, så kan du studera hos oss med hjälp av din hemkommun. Kontakta gärna vår Specialpedagog Zandra direkt gällande detta, zandra.frendby@stadsmissionensfhsk.se

När du avslutar dina studier får du ett intyg över de behörigheter du tagit samt ett omdöme som är en sammanfattande bedömning av din studieförmåga. Intyget ger dig möjlighet att söka vidare till studier inom högskola, universitet eller yrkeshögskola och studieomdömet har betydelse vid antagningen.

Kostnadsfri utbildning som är studiemedelsberättigad

Studier på folkhögskola är avgiftsfritt, men vi tar ut en materialkostnad varje termin. Avgiften täcker studiematerial, studiebesök, försäkring m.m. 

Alla allmänna kurser på Stockholms Stadsmissions folkhögskola är CSN-berättigade.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://www.stadsmissionen.se/utbildning/folkhogskola/social-allman-kurs

Stockholms Stadsmissions folkhögskola

Vi erbjuder Allmän kurs för dig med ofullständig grundskole- eller gymnasieexamen. Du studerar mellan 1 och 3 år beroende på tidigare studiebakgrund. Vi har också Svenska med inriktning restaurang, du utvecklar språkkunskaper i tal och skrift samt lär dig grunderna i ett yrke.

Läs mer om skolan

Postadress:
Stockholms Stadsmissions folkhögskola
Fleminggatan 113
112 45 Stockholm

Besöksadress: Fleminggatan 113

Telefon: 08-684 23 508
E-post: folkhogskolan@stadsmissionensfhsk.se
Webbadress: https://www.stadsmissionen.se/folkhogskola