Allmän kurs – Distans – Gymnasienivå

Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
Skola:
Väddö folkhögskola
Plats:
Väddö - Stockholms län
Längd:
Kurslängd beror på din tidigare erfarenhet.
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Behörighetsgivande kurs, Distanskurs
Ansök senast:
9 juni

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Personligt brev, kopior på intyg, personbevis för studier samt intervju. Du måste ha fyllt 18 år senast det år du börjar hos oss. Intervjun genomförs digitalt via Microsoft Teams.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)

Internat: Nej

Kurstid: 19 aug 2024 - 10 jun 2025

Träffar:
6 obligatoriska nätträffar

Kostnader: Undervisningen kostar inget men vi tar ut en avgift på 800 kr per termin för digital studielitteratur och licenser.

Kontakt: Susanne Hult

Telefon: 070-303 48 12

E-post:
susanne.hult@allmankurs.se

Allmän kurs Distans vänder sig till dig som är studiemotiverad och som vill läsa in gymnasiekurser med målet att bli behörig till högre studier.

Vi möter dig där du är!

Under utbildningen har vi ett stort fokus på högre studier och självständigt arbete, vilket betyder att du som söker bör vara studiemotiverad. Det är en fördel om du har studievana samt goda kunskaper i det svenska språket.

Utbildningsinnehåll

Syftet med Allmän kurs Distans är att ge dig som deltagare möjlighet att bli behörig till högre studier på ett flexibelt sätt. Under utbildningens gång får du en personlig kursplan som anpassas efter dina behov. I utbildningen ingår följande ämnen:

 • Matematik
 • Svenska
 • Engelska
 • Historia
 • Samhällskunskap
 • Religion
 • Naturkunskap

Om du vill öva för högskoleprovet hjälper vi dig med det. Vidare gör vi flera obligatoriska studiebesök, bland annat till muséer, teatrar, kyrkor, etc.

Under hela utbildningen har du en coach som följer dina studier. Ni har löpande kontakt och diskuterar sådant som studieteknik, mål och utmaningar. Du uppmuntras även att reflektera över din personliga utveckling och vad som har hänt under utbildningens gång.

Som en ytterligare hjälp i din personliga utveckling jobbar vi med grupparbeten, så att du kan växa i olika roller och utvecklas, både för att ta mer plats och för att bli en ännu bättre lyssnare under våra obligatoriska videosamtal.

Deltagarinflytande

Ännu en viktig del av utbildningen är deltagarinflytande. Vi arbetar hela tiden med att utveckla och förbättra undervisningen, det betyder att vi vill att du som deltagare tar plats och berättar vad som fungerar och vad som kan förbättras på utbildningen. Du har till exempel möjlighet att påverka på ett demokratiskt sätt via skolrådet.

Är du nyfiken på vad andra studerande tycker om Allmän kurs Distans? Här kan du läsa några citat från våra deltagare.

Upplägg

Allmän kurs Distans ges på gymnasial nivå och på heltid (100%). Utbildningslängden varierar mellan 1–3 år, beroende på vad du har för förkunskaper. Utbildningen ges via distansstudier kombinerade med fjärrundervisning, digitala kursträffar och studiebesök.

Vi har lärarledda, digitala lektioner enligt ett rullande veckoschema. Utöver detta har vi sex digitala kursträffar per läsår, där varje kursträff består av flera dagar i följd. De digitala träffarna är obligatoriska och då har vi examinationer, redovisningar och diskussioner. Träffarna sker via videosamtal. Det är viktigt att du har en fungerande kamera och att den är på vid de digitala kursträffarna.

Vidare använder vi olika digitala forum så att du ska kunna möta andra deltagare för att diskutera och växa tillsammans. Under utbildningens gång får du även möjlighet att träffa tidigare deltagare för att få inspiration och tips på hur du bäst kan lyckas med dina studier.

Du som deltagare förväntas lägga ner i genomsnitt 40 h per vecka på studierna, varav minst hälften av tiden är schemalagd lärarledd undervisning.

Det här behöver du

För att kunna studera på den här distansutbildningen behöver du ha tillgång till en dator med internetuppkoppling, en fungerande kamera och en mikrofon.

Du behöver även ett Microsoft Teams-konto, eftersom vi använder Teams som plattform. Skolan skapar ett Teams-konto till dig inför kursstarten.

Studieomdöme istället för betyg

När du läser på allmän kurs får du inte betyg i varje enskilt ämne. I stället får du efter varje fullföljt studieår ett så kallat studieomdöme – gemensamt för alla ämnen du har läst – som skolans lärare tillsammans sätter vid slutet av varje läsår.

Det här omdöme ger en bild av dina förutsättningar att klara fortsatta studier. Tillsammans med grundläggande behörighet för högskolestudier ger studieomdömet dig möjlighet att söka högskoleplats i folkhögskolans egen kvotgrupp. De faktorer som dina lärare tittar på när studieomdömet sätts är:

 • Dina kunskaper, färdigheter och utveckling av dessa.
 • Din förmåga till analys, bearbetning och överblick.
 • Dina ambitioner, din uthållighet och din förmåga att organisera studier.
 • Din sociala förmåga.

Att närvara på minst 80% av de digitala kursträffarna är en förutsättning för att få ut ditt omdöme.

Folkhögskoleutbildning på distans

Att studera på en folkhögskola är inte som att studera på gymnasiet eller på Komvux. Folkhögskolan är en egen studieform som bland annat baseras på frihet under ansvar. Detta är särskilt viktigt på våra distansutbildningar. Det är viktigt att du lämnar in dina uppgifter i tid.

Utbildningen bottnar i att lärandet utgår från dina och dina kurskamraters behov, erfarenheter och förkunskaper.

Ansökan och antagning

Du ansöker till utbildningen digitalt via vår administrativa plattform Schoolsoft. Där loggar du in (eller skapar ett konto om du inte redan har ett) och följer sedan instruktionerna på skärmen för att skicka in din ansökan.

Efter att vi har hanterat din ansökan kallas du till en personlig intervju som genomförs digitalt.

Urval

Det är skolan som bedömer dina förutsättningar för att kunna tillgodogöra dig utbildningen. Bedömningen baseras på det personliga brevet och intervjun.

Varmt välkommen med din ansökan!

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://www.vaddo.fhsk.se/kurser/allman-kurs-distans

Här kan man känna att det går att lyckas. Här kan man briljera!

Både Indra och Anya ska efter tre år vardera lämna Östra Grevie folkhögskola för att ge sig ut på nya äventyr. Båda hade testat komvux och gymnasiet, men hittade rätt först när de kom till Allmän kurs på folkhögskola.

Läs hela artikeln

Väddö folkhögskola

Väddö folkhögskola är Stockholms läns äldsta folkhögskola och har sedan starten 1879 varit en mötesplats för utbildning och personlig utveckling, samarbeten och gemenskap. 

Skolan profilerar sig mot utbildningar inom hållbar utveckling, socialt entreprenörskap och samhällsförändring samt kultur och personlig utveckling. Skolans allmänna kurs hittar du i centrala Norrtälje.

Läs mer om skolan

Postadress:
Väddö folkhögskola
Grisslehamnsvägen 28
764 31 Väddö

Besöksadress: Grisslehamnsvägen 28, 764 31 Väddö

Telefon: 0176-528 00
E-post: info@vaddo.fhsk.se
Webbadress: http://www.vaddo.fhsk.se/