Allmän kurs i Norrtälje – Gymnasienivå

Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
Skola:
Väddö folkhögskola
Plats:
Väddö - Stockholms län
Längd:
1-3 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Behörighetsgivande kurs
Ansök senast:
19 augusti

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Du måste ha fyllt 18 år senast det år du börjar hos oss. I din ansökan ska du berätta kort om dig själv och bifoga personbevis för studier. Du ska också delta på en personlig intervju.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 19 aug 2024 - 10 jun 2025

Plats för kursen: Evert Taubes gata 1, Norrtälje

Kostnader: Undervisningen är kostnadsfri men vi tar ut en avgift på 1200 kr per termin för studielitteratur, licenser, försäkring, inträden, utflykter, fika samt lån av dator.

Kontakt: Maria Whinberg

Telefon: 070-241 28 11

E-post:
maria.whinberg@vaddo.fhsk.se

Allmän kurs i Norrtälje är till för dig som vill läsa in motsvarande gymnasiekurser för att bli behörig till högre studier. Du som vill kan välja inriktningen Egen beredskap.

Bli behörig på Allmän kurs i Norrtälje

Hos oss studerar du i en lugn och kreativ miljö med din framtid i fokus. Vi lägger upp en personlig kursplan som är anpassad efter dina behov. Efter avslutad kurs får du ett omdöme som ger dig behörighet att söka vidare till högskolan, andra utbildningar eller komma ut i arbetslivet. Om du vill öva för högskoleprovet hjälper vi dig med det också.

Det här kommer du att studera:

 • Matematik
 • Svenska
 • Engelska
 • Historia
 • Samhällskunskap
 • Religion
 • Naturkunskap

Kombinera behörighet med beredskap

När du studerar på Allmän kurs i Norrtälje kan du välja den frivilliga inriktningen Egen beredskap. Egen beredskap handlar om hur du kan förbereda dig för ovanliga situationer, till exempel långa strömavbrott, oväder eller andra saker som stör hur samhället fungerar. Det är kunskap och färdighet som du kommer ha nytta av vad du än väljer att studera eller arbeta med i framtiden.

Följande delkurser/moment ingår i inriktningen:

 • Sätta samman en krislåda
 • Planera för det oväntade
 • Kris och stresshantering
 • Hålla värmen
 • Elda på olika sätt
 • Livsmedelshantering och matlagning
 • Sanitet
 • Förbandslådans innehåll

Läs mer om inriktningen på Väddö folkhögskolas hemsida.

Upplägg

Allmän kurs i Norrtälje ges på heltid, på plats i Norrtälje och pågår mellan 1–3 år. Utbildningens längd beror på vad du har för tidigare erfarenhet. Har du till exempel läst ett år på gymnasiet behöver du bara läsa två år på folkhögskola för att få din högskolebehörighet.

Du som deltagare förväntas lägga ner i genomsnitt 40 h per vecka på studierna, varav hälften av tiden är schemalagt lärarlett studiearbete.

Så här studerar vi

På Allmän kurs i Norrtälje arbetar vi med varierande undervisningsmetoder. Enskilda arbeten varvas med projektarbeten och grupparbeten. Vi har inlämningsuppgifter och muntliga redovisningar och gör studiebesök, teater- och museibesök. En stor del av undervisningen bygger på diskussioner och delaktighet. Vår filosofi är att alla deltagare har värdefulla kunskaper och erfarenheter, något som är viktigt att ta till vara på.

Att studera på folkhögskola är inte som att studera på grundskola, gymnasium eller Komvux. Folkhögskolan är en helt egen studieform – här utgår lärandet från dina och dina kurskamraters behov, erfarenheter och förkunskaper. Med gemenskap och struktur vill vi inspirera dig till att växa tillsammans med andra.

Om du vill veta mer om hur det är att studera på Allmän kurs i Norrtälje, kan du läsa vår deltagarintervju.

Studieomdöme i stället för betyg

När du läser på allmän kurs får du inte betyg i varje enskilt ämne. I stället får du efter varje fullföljt studieår ett så kallat studieomdöme – gemensamt för alla ämnen du har läst – som skolans lärare tillsammans sätter vid slutet av varje läsår.

Det här omdöme ger en bild av dina förutsättningar att klara fortsatta studier. Tillsammans med grundläggande behörighet för högskolestudier ger studieomdömet dig möjlighet att söka högskoleplats i folkhögskolans egen kvotgrupp. De faktorer som dina lärare tittar på när studieomdömet sätts är:

 • Dina kunskaper, färdigheter och utveckling av dessa.
 • Din förmåga till analys, bearbetning och överblick.
 • Dina ambitioner, din uthållighet och din förmåga att organisera studier.
 • Din sociala förmåga.

En förutsättning för att du ska få ditt studieomdöme är att du har minst 80% närvaro på lektionerna.

Plats

Utbildningslokalen ligger i Norrtälje på Evert Taubes gata 1, med närhet till kollektivtrafik, restauranger och butiker.

Ekonomi och CSN

Undervisningen är kostnadsfri men vi tar ut en avgift på 1200 kr per termin för studielitteratur, licenser, försäkring, inträden, utflykter, fika samt lån av dator.

Studier på Allmän kurs i Norrtälje berättigar till studiemedel via CSN (Centrala studiestödsnämnden). Om du vill söka studiemedel måste du själv fylla i en ansökan om det på CSN:s hemsida.

Så här går ansökningsprocessen till

1. Fyll i och skicka in din ansökan

När du klickar på ansökningslänken skickas du till vårt administrativa system, Schoolsoft. Där loggar du in (eller skapar ett eget konto om du inte redan har ett), fyller i och skickar in det digitala formuläret.

2. Personlig intervju med information

Efter att vi har hanterat din ansökan kallas du till en intervju. Vi har enskilda intervjuer med alla som vi antar till utbildningen.

Under intervjun pratar vi om vem du är, din studiebakgrund och vilka mål du har med dina studier. Vi berättar också mer om utbildningen, vår arbetsform och vilka lärarna är. Intervjuerna genomförs i våra lokaler i Norrtälje.

3. Urval

Utifrån den intervjun gör skolan en samlad bedömning om du som söker kan tillgodogöra dig utbildningen.

4. Antagningsbesked

Antagningsbesked skickas ut till din registrerade e-postadress.

Varmt välkommen med din ansökan!

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Du har motsvarande högskolebehörighet och kan fortsätta med högre studier eller komma ut i arbetslivet.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) http://www.vaddo.fhsk.se/kurser/allman-kurs-norrtalje/

Här kan man känna att det går att lyckas. Här kan man briljera!

Både Indra och Anya ska efter tre år vardera lämna Östra Grevie folkhögskola för att ge sig ut på nya äventyr. Båda hade testat komvux och gymnasiet, men hittade rätt först när de kom till Allmän kurs på folkhögskola.

Läs hela artikeln

Väddö folkhögskola

Väddö folkhögskola är Stockholms läns äldsta folkhögskola och har sedan starten 1879 varit en mötesplats för utbildning och personlig utveckling, samarbeten och gemenskap. Skolan finns på tre platser i Stockholms län: på Väddö, i Norrtälje och i Kista. De flesta utbildningar ges på Väddö, här hittar du även skolans internat.

Läs mer om skolan

Postadress:
Väddö folkhögskola
Grisslehamnsvägen 28
764 31 Väddö

Besöksadress: Grisslehamnsvägen 28, 764 31 Väddö

Telefon: 0176-528 00
E-post: info@vaddo.fhsk.se
Webbadress: http://www.vaddo.fhsk.se/