Allmän kurs Konst & Hantverk

Behörighetsgivande kurs Vårdinge folkhögskola
Ansökan stängd
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1-3 år
 • Ansök senast:
  Ansökan är stängd
 • Kurstyp:
  Behörighetsgivande kurs

Utbildningen riktar sig till dig som söker en unik och kreativ väg för att uppnå din behörighet till högskolan eller yrkeshögskolan.

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Fullständig ansökan

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 28 aug 2023 - 7 jun 2024

Kostnader: Material 1200 kr/månad. Lunch 90 kr per skoldag. Internat: rumskostnad 2100 - 3100 kr/månad beroende på rumsstorlek. Administrativ avgift på 500 kr/läsår

Kontakt: Åsa Molin

Telefon: 0158-23058

E-post:
kontakt@vardinge.fhsk.se

Här ges du möjlighet att utveckla din kreativa förmåga samtidigt som du studerar de nödvändiga ämnena för grundläggande behörighet. Praktiska studier inom konst och konsthantverk kombineras med teoretiska och tematiska studier i de gymnasiegemensamma ämnena.

UPPLÄGG

Allmän kurs på Vårdinge folkhögskola är en heltidsutbildning där du spenderar hälften av din studietid i en ateljé. Den återstående delen av studietiden spenderar du i särskilda undervisningslokaler som är utformade för teoretiska studier. Här delar du utbildningsmiljö med andra deltagare på skolan som också studerar Allmän kurs på andra estetiska inriktningar.

På Allmän kurs utforskar vi kopplingen mellan kulturhistoria, samtida idéer och samhällsförändringar genom tematiska studier som sträcker sig över olika kulturepoker. Detta ämnesöverskridande lärande utgör ungefär en tredjedel av din studietid och bidrar till en fördjupad förståelse inom din konstnärliga och hantverksmässiga praktik. Därtill innehåller utbildningen spännande föreläsningar och intressanta studiebesök som fokuserar på olika perspektiv inom hållbarhet och där även sinnliga och estetiska aspekter betonas. Allt detta kombineras med lärarledda lektioner inom de gymnasiegemensamma ämnena där du som deltagare har stort inflytande över innehåll och upplägg. Dessutom får du stöd i förberedelser inför vidare studier, inklusive övning inför högskoleprovet och handledning i studieteknik. 

Dialog och samarbete är centralt i den typ av gemenskap som kännetecknar folkhögskolan och som vi anser främjar lärande och nyfikenhet. Vi lär oss av varandra och lägger stor vikt vid mötet mellan människor vilket gör att grupparbeten och diskussioner har en betydande roll i undervisningen. Att studera på en folkhögskola innebär att du som deltagare förväntas vara aktiv och ta eget ansvar för dina studier. En avgörande faktor för din framgång är din egen vilja att lära och din motivation. Till skillnad från gymnasiet och komvux utgår undervisningen från dig vilket kommer att främja din personliga utveckling samtidigt som den ökar din entusiasm för att utforska nya kunskapsområden!

I undervisningen används digitala läromedel och verktyg. Under skoltid använder du därför din egen bärbara dator eller chromebook. Om du saknar tillgång till bärbar dator eller chromebook har du möjlighet att hyra en av skolan för en depositionsavgift. Under läsåret finns även möjlighet till enskilda samtal med skolans studie- och yrkesvägledare. 

 

INNEHÅLL

 • Svenska 1 / Svenska som andraspråk 1

 • Svenska 2 / Svenska som andraspråk 2 

 • Svenska 3 / Svenska som andraspråk 3

 • Engelska 5

 • Engelska 6

 • Matematik 1a, b eller c

 • Religionskunskap 1

 • Samhällskunskap 1a1

 • Naturkunskap 1a1

 • Historia 1a1

 • Tematiska studier i kulturepoker (svenska, religion, samhällskunskap, historia och naturkunskap)

 

GRUNDLÄGGANDE BEHÖRIGHET PÅ FOLKHÖGSKOLA

På folkhögskola tilldelas inga betyg, gymnasiepoäng eller meritvärde. Istället får du ett behörighetsintyg som inkluderar ett studieomdöme. Detta intyg bekräftar att du har uppnått grundläggande behörighet och därmed är kvalificerad för fortsatta studier vid högskolor, universitet eller yrkeshögskolor. Mer information om detta finner du här. 

Hur lång din studietid blir hos oss baseras på din tidigare utbildning och bakgrund. Studietiden varierar mellan ett och tre år.  Mer information om detta finner du här. Under ett läsår måste du studera minst 4 behörighetsgivande ämnen och utöver de gymnasiegemensamma ämnena som ingår i den tematiska undervisningen studerar du de ämnen som saknas sen gymnasiet eller som du vill repetera. Vid kursstart utarbetas en individuell studieplan som tar hänsyn till dina unika behov, förutsättningar, tidigare erfarenheter och förkunskaper.

Information om inriktningen Konst & Hantverk

YouTube

 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

  • grundläggande behörighet till universitet/högskola och/eller yrkeshögskola

  • haft möjlighet att ägna dig åt din egen kreativitet och få en solid utbildning inom konst och konsthantverk

  • skaffat dig studievana och förbättrat din egen studieförmåga 

  • utvecklat din sociala förmåga genom kontakten med övriga deltagare

  • vidgat din allmänbildning och fyllt i de kunskapsluckor som fattades från gymnasiet

  • fått en bra utgångspunkt för yrkeslivet och/eller högskolestudier

  • fått en förståelse för vad folkbildning innebär samt utvecklats som människa och samhällsmedborgare 

  • fått kunskaper om kultur- och idéhistorien från forntiden till i idag

  • deltagit i kulturevenemang och breddat ditt intresse för kulturlivet

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://vardinge.fhsk.se/allman-kurs-med-inriktning/

Vårdinge folkhögskola

Vårdinge folkhögskola med utbildningar inom Konst, Konsthantverk, Mathantverk och Ekologisk odling.

Läs mer om skolan

Postadress:
Vårdinge folkhögskola
Edesta 90
15396 Mölnbo

Besöksadress: Edesta 90, 153 96 Mölnbo

Telefon: 0158-230 58
E-post: kontakt@vardinge.fhsk.se
Webbadress: http://www.vardinge.fhsk.se/

Det är en sådan häftig känsla att allt ligger framför fötterna

Att gå en konstkurs på folkhögskola kan vara både ett första steg mot en drömutbildning på konsthögskola och en tid då du växer som människa. Ida och Moa går andra året i bild och konst på Region Uppsalas folkhögskola i Wik. Ida vill söka till bildlärare efter utbildningen, medan Moa drömmer om att satsa på speldesign.

Läs hela artikeln