Konst - Måleri och Skulptur

Profilkurs Vårdinge folkhögskola
Ansökan stängd
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1 år
 • Ansök senast:
  Ansökan är stängd
 • Kurstyp:
  Profilkurs

Konstutbildning för dig som utforskar ditt konstnärskap.

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Fullständig ansökan

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 28 aug 2023 - 7 jun 2024

Kostnader: Material 1400 kr/månad. Lunch 90 kr/skoldag. Internat: rumskostnad 2100 - 3100 kr/månad beroende på rumsstorlek. Administrativ avgift på 500 kr/läsår.

Kontakt: Åsa Molin

Telefon: 0158-23058

E-post:
kontakt@vardinge.fhsk.se

Den här utbildningen riktar sig till dig som utforskar och vill utveckla ditt konstnärskap tillsammans med andra. Under ett helt år slussar vi dig mellan olika klassiska konstnärliga tekniker som du får möjlighet att utforska dig själv och ditt konstnärskap genom. Du får massvis med verktyg och kunskap för att kunna slipa just ditt konstnärskap. Vi arbetar individuellt men med gruppen som resurs där vi utbyter idéer, inspireras, peppar och samtalar om det konstnärliga arbetet. Med hjälp av gruppens kraft utforskar vi och lever med frågan vad är konst, vad är konst i samhället och vad är konst för mig. 

Du behöver inga förkunskaper men du behöver ett stort intresse för konst.

Konststudiernas upplägg

Utbildningen kommer att växla mellan skulptur och måleriperioder. Under dessa block får du lära dig flera olika tekniker, du får lära känna flera material och sätt att måla och skulptera på, liksom öva på modellteckning, formtagning och bildkomposition. Du får en egen ateljéplats i någon av våra stora ateljésalar, som du även har tillgång till på kvällar och helger. Vi som är lärare på utbildningen är själva verksamma konstnärer och finns till hands hela dagarna för att stödja och peppa dig i din utveckling som konstnär.

Vilka kurser har Konst-Måleri och skulptur:

 

Teckning: perspektiv, komposition, teckningstekniker, modellteckning.

Måleri: akvarell, akryl, tempera och oljefärg, färglära, grundering, materialkunskap och måleritekniker.

Skulptur: gipsgjutning, formtagning, modellering, grundläggande skulpturtekniker i lera, landart och assemblage.

Samtidskonst:  en praktikbaserad kurs kring samtida konstnärlig produktion, relationer och samtal.

Allmän kurs

Du har också möjlighet att gå Allmän kurs med inriktning Måleri och skulptur. Då läser du, förutom kursen Måleri och skulptur in de gymnasiegemensamma ämnen som behövs för grundläggande behörighet för högskolestudier. Mer information finns på allmän kurs.

Arbetsprover

(Arbetsprover är inte till för att bedöma skicklighet utan för att vi ska kunna skapa oss en bild av vad du som söker är intresserad av) Arbetsproverna är  2 teckningar, 2 målningar och 2 objekt/skulpturer som du laddar upp i din ansökan.

YouTube

Instagram

Hemsida

Facebook

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Utbildningen ger inspiration och kunskaper för en fortsatt konstnärlig verksamhet. Genom övning och utforskande av flera olika konstnärliga praktiker får du större möjligheter att vara verksam inom många olika kreativa fält, oavsett om du vill söka högre konstnärlig utbildning, arbeta själv i en ateljé eller använda dina kunskaper inom en annan yrkeskategori.

Om du vill söka vidare till konstnärlig högre utbildning du får hjälp och stöd av lärare med din ansökan. De skolor som kursdeltagarna på Måleri och skulptur söker vidare till efter avslutad kurs är till exempel Konstfack, Kungliga konsthögskolan och Konstskolan Idun Lovén, Gerlesborg, Hantverkspedagog – Nyckelviksskolan, Bildlärarlinjen – Konstfack, Visuell gestaltning – Filmdesign.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://vardinge.fhsk.se/konstutbildning-maleri-och-skulptur/

Vårdinge folkhögskola

Vårdinge folkhögskola med utbildningar inom Konst, Konsthantverk, Mathantverk och Ekologisk odling.

Läs mer om skolan

Postadress:
Vårdinge folkhögskola
Edesta 90
15396 Mölnbo

Besöksadress: Edesta 90, 153 96 Mölnbo

Telefon: 0158-230 58
E-post: kontakt@vardinge.fhsk.se
Webbadress: http://www.vardinge.fhsk.se/

Att pausa och läsa konst är det bästa jag gjort

Eira Westrin är AT-läkare i Karlskrona till vardags, men under läkarstudierna tog hon ett års studieuppehåll för att läsa fri konst på Östra Grevie folkhögskola i Skåne. Det är något som hon inte ångrar.

Läs hela artikeln