• Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1-2 år
 • Ansök senast:
  1 april 2024
 • Kurstyp:
  Profilkurs

Ge dig tid att fokusera på musiken! Instrumentallinjen är till för dig som vill bli bättre på ditt instrument, få spela med andra i olika genrer och dig som vill satsa på en karriär inom musiken.

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: För att bli antagen till instrumentallinjen skall du ha: grundläggande behörighet och tillräckliga förkunskaper på ditt instrument för att du ska kunna tillgodogöra dig undervisningen. Antagningen sker med ledning av antagningsprov.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 26 aug 2024 - 6 jun 2025

Kostnader: V. g. se https://geijerskolan.se/avgifter-och-kostnader/

Kontakt: Niklas Lindström

Telefon: 0552-30250

E-post:
niklas.lindstrom@geijerskolan.se

Instrumentallinjen är lämplig för dig som vill satsa på en musikalisk yrkesutbildning, men passar också för dig som under ett eller två år vill ägna dig åt musik på heltid och få spela och utveckla dina kunskaper på ditt/dina instrument.

Du får individuell undervisning på ditt huvudinstrument och biinstrument och deltar i ensemblespel, musikteori och ensembleledning. Du deltar i gemensamma lektioner där man spelar upp för varandra och tar upp generella frågor om instrumentet och musiken.

Deltagarna bildar, tillsammans med deltagare från sång-, piano- och kompositionslinjerna, olika typer av ensembler, t.ex. duo, trio, jazzensemble, popgrupp, folkmusikgrupp eller vokal-/instrumentalensemble. Deltagarna har tillgång till många övningsrum med piano och förfogar även över en övningslokal med utrustning för elförstärkt ensemblespel. Ensemblegrupperna sätts samman utifrån de som för tillfället går utbildningarna. Möjligheterna till ensemblespel varierar därför beroende på vilka studerande som går på skolan och vilken inriktning de har.

Gemensamma ämnen och tillvalsämnen

Alla studerande på instrumentallinjen läser gehörslära, satslära, musikhistoria (klassisk, rock eller jazz), ensembleledning, körsång och scenisk kommunikation. Dessutom finns ett stort antal tillvalsämnen. Du kan välja bl.a. övning och utveckling, brukspiano, bruksgitarr, improvisation, kompositionsseminarium (klassiskt eller afro), inspelningsteknik, språk, måleri och fysisk träning.

På Geijerskolan har du många möjligheter att spela och uppträda, både som solist och i ensemble. Förutom att spela på gemensam lektion/masterclass medverkar du vid lunchmusik, på musikcaféer samt konserter på och utanför skolan.

Kursfakta

Studiemedel: 
Kursen berättigar till studiemedel. När du är under 20 år får du samma studiestöd som du fick på gymnasiet. För mer information se csn.se.

Antagningsprov instrumentallinje

Antagningsprovet genomförs inte på plats på Geijerskolan utan genom att de sökande spelar in filmer där de genomför provmomenten. Dessa filmer laddas sedan upp på skolans webbtjänst och utgör underlag för antagningen. Du som sökt till någon av skolans musikutbildningar får instruktioner om hur filmerna (som du kan spela in med en vanlig mobilkamera) ska spelas in, vad som ska ingå i inspelningen och hur de ska laddas upp.

Följande moment ingår i proven:

Huvudinstrument 
Du skall spela minst två musikstycken som du själv valt och förberett. Antagningen till Geijerskolan sker med utgångspunkt från provresultatet i huvudinstrument. Du behöver därför inte göra något prov i biinstrument.

Musikteori (gehörslära, musiklära och satslära) 
I antagningsprovet ingår även ett prov i musikteori. Detta prov är avsett som vägledning vid sammansättningen av de nivåindelade undervisningsgrupperna i musikteori och har ingen betydelse för antagningen till skolan.

 • Provet i gehör omfattar rytmminne, rytmläsning, rytmdiktat, melodiminne, melodidiktat, ackordidentifikation och ackorddiktat.
 • I provet i musiklära ingår tonnamn och oktavbeteckningar, skalor, intervaller, fasta förtecken och ackordnotering.
 • Provet i satslära omfattar ackord- och funktionsanalys, harmonisering och arrangering (fyrstämmig sats eller ackordbakgrund).

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Efter kursen förväntas deltagaren

 • ha utvecklat sin spelteknik och gestaltningsförmåga på sitt instrument
 • ha fått en breddad repertoar
 • ha utvecklat sin förmåga i ensemblespel
 • ha framträtt som solist och i ensemble
 • vara väl förberedd inför antagningsprov till musikhögskolor.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://geijerskolan.se/utbildning/instrumentallinje/

Fler kurser inom: Musik Klassisk Improvisation

Geijerskolan, folkhögskolan i Ransäter

Vi finns i sagans och diktens landskap i Ransäter i natursköna Värmland. Vi erbjuder en ovanlig bredd av olika utbildningar. Platsen inbjuder till att du kan fokusera på studier. Geijerskolan är en stimulerande studiemiljö och har en skön atmosfär. Cafékvällar, konserter med skolans ensembler och kulturmöten berikar fritiden. Vi har ett stort och trivsamt internat!

Läs mer om skolan

Postadress:
Geijerskolan, folkhögskolan i Ransäter
Allévägen 1
684 93 Ransäter

Telefon: 0552-302 50
E-post: info@geijerskolan.se
Webbadress: http://geijerskolan.se/

Jag blev omfamnad och pushad att bli mitt bästa jag

För Julia blev musikalutbildningen på Vimmerby folkhögskola en väg tillbaka efter en längre tids sjukskrivning på grund av psykisk ohälsa.

Läs hela artikeln