Skulptur och keramik - fördjupningsår

Profilkurs Kyrkeruds folkhögskola
Ansökan stängd
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1 år
 • Ansök senast:
  Ansökan är stängd
 • Kurstyp:
  Profilkurs

Skulptur och keramik fördjupningsår är en utbildning för dig som vill arbeta inom det skulpturala området. Du får möjlighet att fördjupa dina färdigheter i hantverkstekniker i skulptur och keramik.

 

Lediga platser: Nej

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 21 aug 2023 - 7 jun 2024

Kontakt: Annika Saglien

E-post:
kyrkerud@regionvarmland.se

I skulpturklasserna får du arbeta med olika material – allt från klassiska som gips, lera, glas, textil och betong till nyare som silikon och acrystal. Under utbildningen ges du möjligheter att få en fördjupad kunskap i olika konstnärliga uttryckssätt samtidigt som ditt formspråk kommer att utvecklas.

Inom keramiken introduceras du till tekniker som drejning, kavling, ringling och gjutning. Skolan har ett flertal keramikugnar däribland en saltugn och en rakuugn.

Du får arbeta med både förbestämda uppgifter som till exempel modellskulptur eller friare egenvalda arbeten. I schemat ingår även analys, komposition, form och materiallära.

Under ledning av våra lärare, som är verksamma konstnärer/konsthantverkare, kommer du att jobba både individuellt och i grupp. Tillsammans med gruppen kommer du att få göra studieresor och besöka muséer, utställningar och konsthögskolor. Vårterminen avslutas med en stor gemensam utställning.

I våra vackra ateljéer finns gott om utrymme. Din egna insats är avgörande för vilka framsteg du gör under året.

Det här är en utbildning både för dig som senare vill söka dig vidare till konstnärliga och estetiska högskolor och dig som helt enkelt tycker att konst är underbart roligt och vill ge dig själv ett koncentrerat år med eget skapande.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Kursmål

Skulptur och keramik - fördjupningsår på Kyrkeruds folkhögskola ska leda till att kursdeltagarna har

 • ått ökad visuell medvetenhet samt utvecklat sina färdigheter inom de olika ämnena.
 • getts möjligheten att utveckla sitt eget konstnärliga språk.
 • stärkt sin självkänsla för att våga prova och lära sig nya material och tekniker.
 • fördjupat sina kunskaper om konst och kultur både teoretiskt och praktiskt, samt fått kunskap om konstens betydelse i det samtida kulturlivet och i samhället i övrigt.
 • utforskat sin kreativitet och fått kunskap om den konstnärliga processen från skiss och modellarbete till färdigt verk i olika material.
 • fått kunskap om presentation- och utställningsteknik, analys och tolkning av egna och andras konstnärliga idéer och arbeten.
 • fått en god förberedelse för ansökningar till vidare konstnärliga studier.

Kyrkeruds folkhögskola

Kyrkeruds folkhögskola  Konstskolan i Värmland  är skolan för dig som vill utvecklas konstnärligt inom olika konstformer i en kreativ miljö. Du kan även läsa allmän kurs som är behörighetsgivande för högre studier både i Årjäng och på vår filial i Säffle. 

Läs mer om skolan

Postadress:
Kyrkeruds folkhögskola
Kyrkeruds folkhögskola
672 91 Årjäng

Telefon: 010-83 31 340
E-post: kyrkerud@regionvarmland.se
Webbadress: http://www.kyrkerud.se/

Det är en sådan häftig känsla att allt ligger framför fötterna

Att gå en konstkurs på folkhögskola kan vara både ett första steg mot en drömutbildning på konsthögskola och en tid då du växer som människa. Ida och Moa går andra året i bild och konst på Region Uppsalas folkhögskola i Wik. Ida vill söka till bildlärare efter utbildningen, medan Moa drömmer om att satsa på speldesign.

Läs hela artikeln