Kapellsberg - folkmusik

Ansökan stängd
Skola:
Härnösands folkhögskola
Plats:
Härnösand - Västernorrlands län
Längd:
1-2 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: I din ansökan ska du beskriva din musikaliska erfarenhet och färdighet samt vilket/vilka instrument du spelar. Antagningsproven består av en video. Maila ett personligt brev samt en länk till videon till niklas.roswall@hfs.se. Mer info på hemsidan.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 26 aug 2024 - 13 jun 2025

Kostnader: Grundavgift 500 kr erläggs terminsvis och återbetalas inte. Det tillkommer kursspecifika kostnader för exempelvis böcker och studiebesök/resor. Mer information lämnas i välkomstbrevet.

Kontakt: Helén Lundquist-Dahlén

Telefon: 072-240 10 08

E-post:
helen.lundquist@hfs.se

Ett unikt tillfälle att studera för fem av de absolut främsta svenska folkmusikerna: Ulrika Bodén, sång, Emma Härdelin, sång, Daniel Ek, gitarr, Emma Ahlberg Ek, fiol, och Niklas Roswall, nyckelharpa.

Som kursdeltagare får du stora utvecklingsmöjligheter genom generöst med individuella lektioner och många renodlade folkmusikämnen. 

Spelar du något annat instrument och vill söka så kontakta oss, det finns en bred kompetens i Härnösand och Sundsvall med bl. a. Nordiska Kammarorkestern

Folkmusiklärare

Daniel Ek
Är född och uppvuxen i lappländska Vuollerim. Han började spela gitarr som åttaåring och har studerat klassisk gitarr på Framnäs Folkhögskola och Musikhögskolan i Piteå. Förutom det klassiska gitarrspelet har Daniel även ägnat sig åt både renässansluta och elgitarr och spelar dessutom svensk säckpipa. Daniel bor numera i Sundsvall och har utvecklat sin egen unika spelstil inom den svenska folkmusiken. Han är verksam som pedagog och musiker, i Ahlberg, Ek & Roswall och tillsammans med bla Sofia Karlsson, Ulrika Bodén, Göran Månsson Band och tidigare i Ranarim. Daniel har tillsammans med Göran Månsson i nio år lett ungdomsbandet Mittfolk i Sundsvall.

Emma Ahlberg Ek
Kommer från Sundsvall där hon också är bosatt nu. Hon är utbildad inom folkmusik och klassisk violin och har med sitt mångfacetterade musikerskap blivit en flitigt anlitad musiker och pedagog i en rad sammanhang. Hon framträder regelbundet med bl a Ahlberg, Ek & Roswall, Ulrika Bodén, Limbohofvet, Folk All-in Band och Lars Bygdén. Sedan 2016 har hon även turnerat med en folkmusikalisk föreställning om fiolspelkvinnan Hillevi Öberg som var verksam musiker från 1920-talet och framåt. Emma är utbildad vid Malungs Folkhögskola, Musiklinjen Kapellsberg och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Hon undervisar både individuellt och i workshopform. Sommaren 2010 blev hon riksspelman på medelpadslåtar.

Emma Härdelin
Är uppvuxen i Kluk i Jämtland och Delsbo i Hälsingland. Som född i en folkmusikfamilj och den härdelinska traditionen började Emma tidigt med vissång och fiolspel. Emma har studerat folksång för Maria Röjås på Malungs folkhögskola och tillhör nu en av våra allra mest uppskattade folksångerskor. Hon har varit verksam och turnerat runt om i världen i grupperna Garmarna och Triakel sedan tidigt nittiotal.

Niklas Roswall
Kommer från Norra Kverrestad i Skåne och bor i Sundsvall. Efter att ha börjat spela folkmusik på fiol blev det snart nyckelharpa som gällde för Niklas. Han blev riksspelman 1992 och världsmästare på kromatisk nyckelharpa 1996. Niklas har gått på Malungs och Forsa Folkhögskola. Sedan avslutade musikerstudier på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm är han verksam som folkmusiker i en rad olika sammanhang, bl a Ahlberg, Ek & Roswall, Nyckelharporkestern, duon Step on it med Ian Carr, Ralsgård & Tullberg kvartett, Ulrika Bodén med vänner och i duo med Mia Marine. Niklas var även en av originalmedlemmarna i Ranarim. Niklas är en erfaren pedagog och undervisar bl a på Erik Sahlström Institutet i Tobo sedan tjugo år, såväl i spel som i ensemble och arrangering. Niklas är också kursledare för folkmusikutbildningarna på Kapells.

Ulrika Bodén
Med rötterna i Helgum i Ångermanland bor hon nu i Sundsvall, en mångsidig musiker som räknas till en av de främsta folksångerskorna i landet. Ulrika var med och grundade bandet Ranarim och har letat fram en bortglömd skatt av visor från sina ångermanländska hemtrakter, vilka utgör grunden i hennes solorepertoar. Hon driver sina egna grupper, anlitas som solist samt samarbetar bl a med trion Ahlberg, Ek & Roswall, organisten Gunnar Idenstam, kompositören Karin Rehnqvist samt Nordiska Kammarorkestern. Senaste skivan Te berga blå är en djupdykning i vallmusik och har gjort Ulrika till en stark profil inom kulning och lockrop. Ulrika är uppskattad som pedagog, hon håller kurser och anlitas som gästlärare.

Kurserna i folkmusik är en utbildningssatsning av Härnösands folkhögskola i samarbete med studieförbundet Bilda region Mitt och Nord. 

Folkmusikkurserna samarbetar även med intilliggande Västernorrlands museum.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://hfs.se/course/folkmusik/

Fler kurser inom: Musik Visor Improvisation Folkmusik

Vi lärde oss att ta musikeryrket på största allvar

Det blev intensiva och utmanande år på folkhögskola för Isabel Neib. I dag är hon artist, producent och labelboss. Hon beskriver sin musik som kontrastrik och elektronisk ”happy/sad pop”. Foto: Loella Billner

Läs hela artikeln

Härnösands folkhögskola

Härnösands folkhögskola är en öppen mötesplats för lärande och personlig utveckling. På de långa kurserna går ca 300 studerande. Vi erbjuder behörighetsgivande kurser, musik-, opera- och dansutbildningar, teckenspråkskurser, kontakttolkutbildning, idéinriktade kurser och spännande sommarkurser.

Läs mer om skolan

Postadress:
Härnösands folkhögskola
Box 14
871 21 Härnösand

Besöksadress: Murbergsvägen 32 / Varvsbacken

Telefon: 0611-55 85 00
E-post: info@hfs.se
Webbadress: https://hfs.se/