• Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1-3 år
 • Ansök senast:
  24 april 2024
 • Kurstyp:
  Profilkurs

Inriktningen är klassisk och innehåller förutom rena instrumentallektioner ensembleteknik, slagverksensemble, instrumentvård samt scenkunskap.

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Antagningproven äger rum måndag 13 maj. Under dagen får du möta vår slagverkslärare i en lektion. Du gör antagningsprov och provmomenten är: Uppspel där du spelar två stycken av olika karaktär. Prov i gehör, musik- och satslära.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 26 aug 2024 - 13 jun 2025

Kostnader: Grundavgift 500 kr erläggs terminsvis och återbetalas inte. Det tillkommer kursspecifika kostnader för exempelvis böcker och studiebesök/resor. Mer information lämnas i välkomstbrevet.

Kontakt: Helén Lundquist-Dahlén

Telefon: 072-240 10 08

E-post:
helen.lundquist@hfs.se

Instrumentallektioner

 • Teknikstudier på virveltrumma
 • Marimba- och vibrafonteknik
 • Soloslagverksrepertoar
 • Slagverksensemblerepertoar

  Du får individuella lektioner. Resurstid är 60 min per vecka till ditt huvudinstrument. Du kan välja ett bi-instrument med resurstid 20 min per vecka i 10 veckorsblock.

Övriga ämnen

 • Musikaliskt hantverk (gehör, musiklära, satslära)
 • Musikhistoria
 • Körsång (valbart)
 • Interpretation
 • Målbok

Ensemblespel

I undervisning ingår att du deltar i Härnösands slagverksensembles repetitioner och konsertverksamhet. Du spelar också i mindre slagverksensembler.

Härnösands slagverksensemble

I Härnösand finns en av Sveriges främsta slagverksensemble med studerande. Verksamheten har bl a belönats med Sparbankens kulturstipendium och Härnösands kommuns kulturstipendium.

”Sveriges bästa plantskola för slagverkare” benämns den av Leif Karlsson, en av Kroumatas grundare och numera chef för Musik i väst. Han har donerat sitt bibliotek till ensemblen. Av Kroumatas fyra nuvarande medlemmar är för övrigt en från Härnösand. Allt fler tidigare studerande återfinns i svenska orkestrar, senast 2010 fick en Härnösandsmusiker tjänsten som pukist i Göteborgs symfoniorkester.

Härnösands slagverksensemble ingår regelbundet i Musik Västernorrlands utbud:

Härnösands slagverksensemble (video)

Härnösands slagverksensemble (video)

Lärare

Johan Bodin Eriksson, flerfaldigt prisbelönad musiker och slagverkspedagog. Sedan 1991 arbetar han i Härnösand och är konstnärlig ledare för Härnösands slagverksensemble, en gymnasial ensemble som har utvecklats till en av Västernorrlands största publikmagneter för nutida musik.

I sitt eget musicerande rör han sig mellan det rent solistiska, och kammarmusik. Som exempel kan nämnas hans senaste solo-CD ”The Deliberate Marimba” (Courthouse Music), samt kritikerrosade duo-CD:n ”From Childhood to Eternity” Courthouse Music) där han tillsammans med pianisten Johan Fröst tolkar Stockhausen. Johan Bodin Eriksson använder ofta slagverksensemblen som klangkälla i sina kompositioner. ”Den där magiska ursprungliga upplevelsen av rytm är jag alltid på jakt efter, oavsett om jag komponerar, spelar eller undervisar.”

Antagningsprov

Antagningsproven äger rum måndag 13 maj 2024

Under dagen får du möta vår slagverkslärare i en lektion.

Du gör antagningsprov och provmomenten är:

 • Uppspel där du spelar två stycken av olika karaktär.
 • Prov i gehör, musik- och satslära.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://hfs.se/course/slagverk/

Härnösands folkhögskola

Härnösands folkhögskola är en öppen mötesplats för lärande och personlig utveckling. På de långa kurserna går ca 300 studerande. Vi erbjuder behörighetsgivande kurser, musik-, opera- och dansutbildningar, teckenspråkskurser, kontakttolkutbildning, idéinriktade kurser och spännande sommarkurser.

Läs mer om skolan

Postadress:
Härnösands folkhögskola
Box 14
871 21 Härnösand

Besöksadress: Murbergsvägen 32 / Varvsbacken

Telefon: 0611-55 85 00
E-post: info@hfs.se
Webbadress: https://hfs.se/

Ta chansen! Vill man skriva låtar, skriv låtar! Börja någonstans, alla måste börja någonstans.

Simon hann skaffa tre barn och jobba ett antal år inom läkemedelsindustrin innan han tog tag i sin dröm – att syssla med musik på heltid. Nu har det som skulle vara ett år på folkhögskoleutbildningen i musikproduktion förlängts till två.

Läs hela artikeln