Allmän kurs distans

Behörighetsgivande kurs, Distanskurs Västerås folkhögskola
Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1-3 år beroende på förkunskaper och kursval
 • Ansök senast:
  1 december 2023
 • Kurstyp:
  Behörighetsgivande kurs, Distanskurs

Allmän kurs på distans är utbildningen för dig som vill uppnå grundläggande behörighet för vidare studier eller arbete. Du studerar hemifrån med hjälp av dator och Internet.

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Grundskola eller motsvarande

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)

Internat: Nej

Kurstid: 8 jan 2024 - 7 jun 2024

Träffar:
Inga obligatoriska träffar

Kostnader: Själva kursen är kostnadsfri men du betalar en obligatorisk terminsavgift på 250 kr som används till studiematerial, försäkring och skolgemensamma aktiviteter.

Kontakt: Elin Ragnebro

Telefon: 076-671 30 87

E-post:
elin.ragnebro@vfhsk.se

 Du får en inledande introduktion i Ping Pong, kommunikationssystemet som används i kursen.

Utbildningen är anpassad för vuxna och ger en bred allmänbildning. Godkänd allmän kurs ger grundläggande behörighet för högskolestudier. Du läser gymnasiegemensamma ämnen som svenska, engelska, samhällskunskap, religion, matematik, naturkunskap och historia. Särskild behörighet kan i vissa fall ges. Tillsammans med lärarna utformar de studerande kursernas innehåll.

Tillsammans med din mentor planerar du din studiegång på folkhögskolan. Du som har tidigare studier på gymnasienivå gör din planering efter validering av dina tidigare studier. Du som på detta sätt kompletterar tidigare studier kan nå grundläggande behörighet på ett eller två år. Du studerar utifrån dina egna förkunskaper och förutsättningar. Kursen kräver god självdisciplin på grund av att det i hög grad är du själv som organiserar dina studier.

Grupparbete och gruppredovisningar är en del av arbetssättet. Som kursdeltagare upplever du påtagligt dina egna och gruppens framsteg, något som inte bara stärker självkänslan utan också gruppkänslan. Förutom ämnesstudierna läser vi också ofta i ämnesövergripande studier. Det kan handla om temaveckor, föreläsningar eller större projektperioder. Studier på folkhögskola leder inte bara till ökade kunskaper utan också till ökat självförtroende och ansvarstagande.

För att gå kursen behöver du:
* Dator med internetuppkoppling
* Headset med mikrofon
* Webbkamera
* Kunna vara uppkopplad minst två gånger per dygn, och minst fem dagar i veckan. Mycket av skolarbetet kan dock göras då man är nedkopplad.

Skolträffar och videomöten

Kursen har inga obligatoriska skolträffar, men frivilliga träffar förekommer, t.ex. museibesök. Videomöten kan förekomma i undervisningen.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
http://www.vasterasfolkhogskola.se/vfhsk/kurser/allman-kurs-pa-distans/

Västerås folkhögskola

Skolan är en samhällsengagerad och nytänkande folkhögskola mitt i Västerås. Vi har en stor allmän kurs där helhetstänkande, samarbete och personlig utveckling betonas tillsammans med möjligheten att skaffa behörighet för högskolestudier. 

Läs mer om skolan

Postadress:
Västerås folkhögskola
Kristinagatan 12
724 61 Västerås

Telefon: 021-14 07 05
E-post: info@vfhsk.se
Webbadress: http://www.vfhsk.se/

Nu kan jag stå och prata inför hela skolan utan att vara nervös

Sage Norrström, 22 år, går sitt tredje år på Allmän kurs på Region Uppsala folkhögskola. Men det var inte alls självklart att hon skulle söka sig till folkhögskolan. – I början satt jag ensam i ett grupprum under lunchen för jag vågade inte vara bland människor. Nu kan jag liksom stå och prata inför hela skolan. Alla stöttar varandra vilket jag tycker är jättehärligt.

Läs hela artikeln