Skola:
Axevalla folkhögskola
Plats:
Axvall - Västra Götalands län
Längd:
1 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
31 maj 2024

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Gymnasiekompetens eller motsvarande Godkänd i matematik 1a

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 26 aug 2024 - 20 dec 2024

Kostnader: Studiebesök och praktik ingår i kursen Undervisningen är kostnadsfri. Materialkostnad ca 5000-7000 kr, kostnad för ev. boende och mat tillkommer samt externatavgift.

Kontakt: Anne Lunden

Telefon: 0703958585

E-post:
anne@axevalla.fhsk.se

Vill du lära dig ändra vintagekläder och använda secondhand tyger i nya kreationer. Detta är ubildningen där du får känna glädjen att lära dig konstruera och sy proffsiga designplagg.

  • Vill lära dig sy om vintagekläder, designa, konstruera och sy kläder i nya och second hand tyger, förändra ytor med hjälp av broderi och tryck
  • Vill lära dig om olika material och deras användningsområde och skötsel
  • Vill jobba i den textila branschen som t.ex. säljare i butik, inköpare, designer mm
  • Har gymnasiekompetens eller motsvarande, godkänd i matematik 1A
  • Vill få ökad förståelse för och deltagande i det demokratiska samhället

I utbildningen fördjupar man sig i ämnena sömnad, mönsterkonstruktion, materiallära. formgivning/design, dräkt- och modehistoria och broderi. Retro Design är en ny utbildning som ger en bred kunskapsbas att stå på inom design, materiallära, konstruktion och sömnad. Man får förutsättningar för att kunna bedöma konsekvenser av olika samband mellan design, konstruktion, material, funktion och kvalitet av det färdiga plagget.

I utbildningen syr vi allt från kjol, skjorta, byxor till ytterplagg och festkläder. Vi kan utgå från vintageplagg, tyger från second hand som vi med ett proffesionellt hantverk förändrar till önskad passform och utseende. Arbetsmarknaden för personer med hög textil kunskap är bred. Utbildningen skapar förutsättningar för många olika yrkesroller. Exempelvis: Egenföretagare i vintagebranschen, ändringsskräddare mönsterkonstruktör och designassistent. Utbildningen lämpar sig även mycket väl för vidare studier inom textil.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Du kan designa och konstruera kläder. Du kan arbeta eller studera vidare till exempelvis stylist, inköpare, designer, kostymör, försäljare, textillärare, teaterskräddare. Arbetsmarknaden för personer med hög textil kunskap är bred. Utbildningen skapar förutsättningar för många olika yrkesroller. Exempelvis: mönsterkonstruktör, designassistent, egenföretagare och ändringsskräddare. Utbildningen lämpar sig även mycket väl för vidare studier inom textil.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://axevalla.fhsk.se/retro-design/

Planerar att bli slöjdlärare

Amanda och Molly går en profilkurs inriktad på återbruk, design och hållbarhet. - Vi får testa massa olika tekniker. Vi har till exempel jobbat med papper och fått renovera och restaurera gamla möbler, säger Molly.

Läs hela artikeln

Axevalla folkhögskola

Axevalla är en politiskt och religiöst oberoende, 144 år gammal, folkhögskola, det vill säga en av de äldsta i Sverige. Vårt mål är att vara en välkomnande mötesplats för alla. Vårt kursutbud är brett, från till exempel Mode Design och Socialpedagog till Dataspelsutveckling.

Läs mer om skolan

Postadress:
Axevalla folkhögskola
Axevalla Folkhögskola
532 72 Axvall

Telefon: 0511-269 70
E-post: info@axevalla.fhsk.se
Webbadress: http://www.axevalla.fhsk.se/