Allmän kurs gymnasienivå inriktning filmarbetare

Ansökan stängd
Skola:
Dalslands folkhögskola, filial Trollhättan
Plats:
Trollhättan - Västra Götalands län
Längd:
1-2 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Behörighetsgivande kurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Kunskaper som motsvarar den nioåriga grundskolan. Du som kommer från ett annat land bör ha kunskaper i svenska som motsvarar grundskolans svenska som andraspråk. Du behöver vara nyfiken på filmbranschen och vilja lära dig mer om den.

Studiestödsnivå (CSN): Ej studiestödsberättigad

Internat: Nej

Kurstid: 21 aug 2023 - 31 maj 2024

Kostnader: Undervisningen på Dalslands folkhögskola i Trollhättan är kostnadsfri, men du betalar 600 kr per termin i serviceavgift. Utöver detta betalar du själv för dina böcker.

Kontakt: Mattias Aldén

E-post:
mattias.alden@vgregion.se

Allmän kurs Filmarbetare är en kurs där du kompletterar gymnasiet samtidigt som du får grundkunskaper som är till nytta för dig som vill arbeta med film – till exempel mask, ljus och kostym.

Kursbeskrivning

Fyra dagar i veckan ägnar du dig åt att komplettera gymnasiebehörigheter som du saknar. En dag fördjupar du dig i filmarbetarinriktningen.

Om Filmarbetarinriktningen

Filmarbetarinriktningen uppkom genom ett initiativ av Film i Väst och Yrkesnämnden för TV och Film. Det skapas fler och fler dramaserier och andra produktioner – efterfrågan på personal inom filmbranschen som kan ta kortare och längre uppdrag växer.

Under inriktningen får lära dig mer om de många olika yrkesroller som behövs vid en större filmproduktion. Du kommer att få teoretiska och praktiska grundkunskaper inom ett antal olika områden som utgör nyttiga kunskaper för den som vill arbeta med film. Några exempel är:

  • Scenografi
  • Kostym
  • Plats
  • Ljus och ljud
  • Produktion
  • Mask
  • Arbetsmiljö och säkerhet

Om allmän kurs

De resterande vardagarna kompletterar du dina gymnasiebehörigheter i en lugn miljö. Det hålls lektioner i olika ämnen, men det finns också lärarledda studiepass där du väljer inriktning själv.

Du som saknar svenska som andraspråk, samhällskunskap och naturkunskap har möjlighet att läsa in dessa ämnen i ett tematiskt, sammanhållet block. När man studerar tematiskt så fördjupar gruppen sig i olika frågor – gränserna mellan klassiska skolämnen suddas ut.

Vilka kurser ska du välja:

Vilka kurser du väljer beror på dina mål och dina tidigare studieresultat. Om du vill söka till högskola eller universitet efter studierna behöver du uppnå grundläggande behörighet för högskolestudier.

Nedanför kan du se vilka kurser som ingår i den grundläggande behörigheten för högskola/universitet och yrkeshögskola.

OBS! Ibland behöver du även andra behörigheter för att komma in på utbildningen du vill gå. Därför är det viktigt att du redan från början tar reda på vad som krävs.

Grundläggande behörighet till högskola/universitet

  • Svenska 1, 2 och 3 eller Svenska som andraspråk 1, 2 och 3
  • Matematik 1 a, b, eller c
  • Samhällskunskap 1a1
  • Engelska 5 och 6
  • Naturkunskap 1a1
  • Religionskunskap 1
  • Historia 1a1

Grundläggande behörighet till yrkeshögskola

  • Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1
  • Matematik 1a, b, eller c 
  • Samhällskunskap 1a1
  • Engelska 5 
  • Naturkunskap 1a1
  • Religionskunskap 1 
  • Historia 1a1

För grundläggande behörighet krävs också tre år på gymnasienivå. Du kan räkna in tidigare studier om vi bedömer att de har varit på gymnasial nivå.

Om studier på folkhögskola

När du studerar på folkhögskola ligger ett stort fokus på att samtala och att arbeta i grupp. Att delta aktivt under lektionerna ses som en viktig del av lärandet. För att din tid på skolan ska bli så bra som möjligt har du regelbundet kontakt med en mentor. En mentor är en lärare som stöttar dig lite extra kring din studiesituation.

Tema för alla studerande

Några gånger per termin deltar de som studerar på skolan i olika teman. Temastudierna utvecklas genom ett samarbete mellan lärarna och deltagarna. Syftet är att hitta nya kunskapsfält, helt frigjorda från vanliga ämnesstrukturer. 

Foto: Gus Kaage

 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Efter utbildningen

Efter avklarade studier har du grundkunskaper som ökar chanserna för att få jobb eller bli antagen till utbildningar inom filmbranschen.

Om du läst de gymnasieämnen som behövs kan du söka till yrkeshögskola, högskola och universitet efter att ha fullföljt Allmän kurs Gymnasieinriktning.

Du får inte betyg i enskilda ämnen hos oss. Istället får du ett omdöme som visar vilka ämnen du har behörighet i och som beskriver dina framtida studieförutsättningar. Ett bra omdöme ger goda chanser att komma in på olika högskolor.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://www.dals.fhsk.se/kurser-thn/allman-kurs-filmarbetare/

Det har varit mycket eget ansvar och man har kunnat välja själv hur mycket man vill få ut av utbildningen

Matilda Hjerpe har gått en ettårig dokumentärfilmslinje på folkhögskola.

Läs hela artikeln

Dalslands folkhögskola, filial Trollhättan

Folkhögskolan i Trollhättan är en folkhögskola med en lugn och välkomnande miljö.

Läs mer om skolan

Postadress:
Dalslands folkhögskola, filial Trollhättan
Lasarettsvägen 9c
461 52 Trollhättan

Telefon: 0520-47 08 80
E-post: dalslands.folkhogskola@vgregion.se
Webbadress: http://www.dals.fhsk.se/