Eira Westrin är AT-läkare i Karlskrona till vardags, men under läkarstudierna tog hon ett års studieuppehåll för att läsa fri konst på Östra Grevie folkhögskola i Skåne. Det är något som hon inte ångrar.
Kursbeskrivning
På kursen går vi igenom hur man förbereder indigo för färgning utan skadliga kemikalier, sedan provar vi olika mönstringstekniker. Tyget viks, veckas eller sys för att ge unika mönster på tyget. Tekniken heter “shibori” på japanska. Vi går också igenom grunderna av japansk resevagetryckteknik.
Vi börjar med att titta på inspirationsmaterial relaterad till indigofärgning. Sedan förbereder vi några gemensamma indigobad. Badet behöver stå över en natt innan man kan färga. Medan vi väntar förbereder vi tygerna med olika shiboritekniker.
Till kursen kan du ta med egna garner, tyger eller kläder av naturmaterial, d.v.s. bomull, lin, viskos, siden eller ull. Det går bra att ta med återbrukstextilier. Tvätta gärna om du tar med nya garn, tyger eller plagg hemifrån.
Innehåll under veckan
- Genomgång av inspirationsmaterial och exempel
- Förberedelse av textilier för Indigofärgning
- Genomgång av olika typer av "Shiboritekniker"
- Färgningsteknik
- Gemensam sammanfattning av veckan och genomgång av allas arbeten
Bra saker att ta med
- Oömma kläder och skor
- Tvättade textilier (ca 600 gram)
- Egna sytillbehör om du har
Utöver det material som ingår i kursen finns det möjlighet att komplettera med nål, tråd, tyg och gärn som vi säljer på skolan.
Praktisk information
Du checkar in på expeditionen söndagen klockan 17:00 - 20:00. Vid incheckning får du information för kommande vecka och nyckel till ditt boende.
Första kursdagen träffas vi i skolans matsal klockan 09.00 för en kort introduktion. Kursen avslutas på fredag efter lunch. Du checkar ut vid frukost.
Du kan läsa mer om att bo på Grebbestads folkhögskolas internat här: Att bo på Grebbestads folkhögskola