Silversmide fortsättning

Profilkurs Hellidens folkhögskola
Ansökan stängd
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1 år
 • Ansök senast:
  Ansökan är stängd
 • Kurstyp:
  Profilkurs

Det här är en fortsättningskurs för dig som redan kan grunderna i silversmide. Du vill gå vidare och utvecklas som silversmed och smyckeskonstnär.

Du får en egen arbetsplats i vår verkstad och kan använda den dygnet runt.

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: personligt brev mer info www.helliden.se

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 25 aug 2021 - 25 maj 2022

Kostnader: Kursen är avgiftsfri men skolan tar ut avgifter för gemensamma kostnader. Kostnaderna är 820 kr/månad (försäkring, kultur, telefon och IT, kopiering och utskrifter, visst obligatoriskt material).

Kontakt: Bertil Lindgren

Telefon: 0502-178 00

E-post:
konsthantverk@helliden.se

 

Vi börjar antagningen den 3 maj och antar därefter löpande i mån av plats fram till kursstart. För bäst chans till plats bör din ansökan vara inne senast till 3 maj. Ansökningsperioden öppnar 15 februari.

Älskar du att från rå metall forma vackra föremål? Är du nyfiken på möjligheterna med att kombinera gamla hantverksmetoder med nytt och återvunnet material? Då kan Anna Hartelius Lagervall verkligen hjälpa dig till en bra start. Anna är en av våra mest erfarna lärare. När du träffar en smyckeskonstnär, ser smycken i ett modemagasin eller i en designbutik så är det stor chans att den som gjort smyckena började hos Anna. Vill du söka vidare på högskolor så kommer du även att träffa Annas deltagare bland kurskamrater och lärare.

Nogrannt arbete i verkstaden foto® Angelica Hvass 2019


Du får utveckla och fördjupa dina färdigheter i silversmidet och smyckeskonsten genom arbete i kortare projekt. Du får lära dig att tillverka gjutformar och slunggjuta föremål i silver. Du har även möjlighet att utveckla just dina intresseområden.

Tillsammans med din lärare planerar du dina studier, men du har även möjlighet att följa grundkursens lektioner i bla olika metoder att infatta stenar, emaljering och titanfärgning. Du är även med på lektioner i utställningsbygge och när vi bygger utställning. Dessutom brukar vi även göra olika studiebesök.

Varje vecka har alla konsthantverksdeltagare kroki för att träna samspelet mellan öga och hand. Du få kunskaper i att använda teckning och foto som naturliga delar i ditt skiss- och idéarbete men även för att använda som eget uttrycksmedel. Du får lära dig att ta bra foton på dina arbeten för att på bästa sätt presentera ditt hantverk på webb eller som utskrift. I bildämnet får du lära dig färglära och att arbeta med olika material och tekniker. Ungefär 20 procent av kursen är bild/foto och 80 procent av kursen är schemalagd till teknik men du kan använda verkstäderna efter lektionstid.

Varje läsår innehåller även fyra veckor där du själv väljer bland olika kurser: litografi, samhällsfrågor, måleri, handpapperstillverkning, bokbinderi, tusch, skrivande och friluftsliv. Dessa kurser läser du efter val och tillsammans med deltagare från alla skolans kurser, innehållet varierar mellan läsåren. Beroende för vilken kurs du väljer, kan vissa materialkostnader tillkomma för kursen.

Ansökan

För att skicka in din ansökan behöver du:
● Ett brev där du beskriver varför du vill gå kursen
● Kopior på dina betyg och intyg / sparade som pdf eller jpg
● 3-5 foton på egna arbeten inom tekniken och en kort text som beskriver varjebild, vad den föreställer, vilket material och teknik eller metod som du har använt
● Ett personbevis för studier /från Skatteverket

Spara dessa som .pdf filer.

Du klickar sedan på länken ansök.
Du kommer då till vår ansökningssida där du skapar en profil och sedan fyller i din ansökan och laddar upp bilagor. Har du tidigare ansökt digitalt till oss eller till en annan folkhögskola använder du samma inloggning. Kontrollera dina uppgifter noga eftersom de är de vi använder när du får besked. När du gjort din ansökan och lämnat in den kan du återvända senare, logga in igen och komplettera och ändra.

Du kan bo på skolan när du studerar här. Vi har ett internat med enkel och dubbelrum, och bor du där ingår frukost och lunch vardagar. Det kan även att bo här enstaka dagar för deltagare gäller särskilda priser men vårt vandrarhem finns på de vanliga bokningssidorna.

Tidaholm är en vänlig liten stad med mycket att uppleva Det finns bussförbindelser med både Falköping och Skövde. Från Falköping når du Göteborg efter drygt en timme på tåget. Från Skövde tar det cirka två timmar till Stockholm med tåg. Tidaholm ligger i gammal kulturbygd och du har flera småstäder i närheten. I kanten av Tidaholm börjar Hökensås med ( Outdoor Hökensås ) fiske, vandrings och cykelleder i en vild natur.

Tidaholm har ett rikt föreningsliv med stora möjligheter till sport och träning både enskilt och i lag. Staden har ett rikt kulturliv, många fik och ett flertal loppisar och second hand butiker Varje onsdag är det torgdag då alla “går fram” och det är fullt med foik överallt. Tidaholm är stan med runt 700 arrangemang varje år och där alla är med när det händer nåt på stan. Stora folkfester är Konstnatten och Kräftivalen.


Hellidens folkhögskola har sina lokaler i och runt Hellidens Slott. Folkhögskolan startade i början av 1950-talet och ägs av Blåbandsrörelsen. Vi har en tydlig policy mot alkohol och droger som inte är tillåtna på skolan. Vi vill vara en fristad för de som haft en uppväxt skadad av droger, eller själva behöver undvika dessa och de som helt enkelt vill ha en bra, trygg och säker studiemiljö.

 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs
Kursen förbereder för studier på högskolor för konsthantverk och design och ger grund för egen verksamhet.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
http://helliden.se/utbildningar/silversmide-1-och-2/

Hellidens folkhögskola

På Hellidens folkhögskola vill vi förbereda dig för vidare studier eller en yrkesmässig verksamhet. Du får tid att utveckla dig själv, dina kunskaper, tankar och ditt konst- och hantverksintresse. Vi är en mötes- och växtplats för människor i utveckling i en kreativ och utvecklande miljö. All verksamhet på Helliden utgår från principen om alla människors lika rätt och värde. Helliden är en helt alkohol- och drogfri skola. Skolan har cirka 185 deltagare.

Läs mer om skolan

Postadress:
Hellidens folkhögskola

522 94 Tidaholm

Telefon: 0502-178 00
E-post: helliden@helliden.se
Webbadress: http://www.helliden.se/

Förälskad i att måla med akvarell

Susanne, Maja och Annika går kurs i färg och form i inredning. Varje år får klassen i uppdrag att renovera ett av skolans rum som en del av kursen. Kök, klassrum och biosalong är bara några rum som fått ett lyft genom åren.

Läs hela artikeln