Silversmide grund

Ansökan stängd

Den här kursen ger dig grunderna i silversmide. Du får upptäcka glädjen med smycken du själv gjort. Du får en egen arbetsplats i vår verkstad och kan använda den dygnet runt.

Redan någon vecka in i kursen använder du dina egengjorda silversmycken.

Kurstyp: Profilkurs

Studietakt: 100%

Längd: 1 år

Ansök senast: Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: personligt brev mer info www.helliden.se

Kostnader: Kursen är avgiftsfri men skolan tar ut avgifter för gemensamma kostnader. Kostnaderna är 820 kr/månad (försäkring, vissa obligatoriska studieresor, kultur, telefon och IT, kopiering och utskrifter, visst obligatoriskt material).

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 25 aug 2021 - 25 maj 2022

Kontakt:
Bertil Lindgren

Telefon: 0502-178 00
E-post:
konsthantverk@helliden.se


Vi börjar antagningen den 3 maj och antar därefter löpande i mån av plats fram till kursstart. För bäst chans till plats bör din ansökan vara inne senast till 3 maj.

Att smycka och pryda sig är något vi människor alltid gjort och gärna med blanka ädla metaller. Vill du vara en av de som formger och tillverkar nutidens smycken? Älskar du att från rå metall forma vackra föremål? Är du nyfiken på möjligheterna med att kombinera gamla hantverksmetoder med nytt och återvunnet material?

Då kan Anna Hartelius Lagervall verkligen hjälpa dig till en bra start. Anna är en av våra mest erfarna lärare och många av de silversmeder vars verk man ser i magasin och utställningar har börjat sin bana hos henne. Nu är det din tur.

Det här är vår grundkurs i silversmide. Vi söker dig som vet att smycken och silversmide alltid kommer att vara en viktig del av ditt liv. Din lärare är erfaren silversmed och lärare med lång erfarenhet. Du får möjlighet att gå vidare och samla på dig både erfarenhet och kunskap.

Dagarna i verkstaden blir både långa och många! Du har en egen fast arbetsplats i verkstaden och får lära dig tekniken från grunden.

 

Noggrant arbete i verkstaden. Foto: Angelica Hvass 2019®

 

Kursinnehåll
Du får en grundutbildning i silversmide där du lär dig såga, hamra, löda, slipa och polera på rätt sätt. Vi arbetar med olika metaller och du lär dig deras olika egenheter.

Dessutom går vi under året även igenom:
● Sandgjutning
● Olika metoder för steninfattning
● Emaljering
● Titanfärgning
● Utställningsteknik -bygge

Du får utveckla och fördjupa dina färdigheter i silversmidet och smyckeskonsten genom arbete i kortare projekt. Under året brukar vi även göra olika studiebesök.

Varje vecka har alla konsthantverksdeltagare kroki för att träna samspelet mellan öga och hand.Du få även kunskaper i att använda teckning och foto som naturliga delar i ditt skiss- och idéarbete men även för att använda som eget uttrycksmedel.

Du får lära dig att ta bra foton på dina arbeten för att på bästa sätt presentera ditt hantverk på webb eller som utskrift. I bildämnet får du lära dig färglära och att arbeta med olika material och tekniker. Ungefär 20 procent av kursen är bild/foto och 80 procent av kursen är schemalagd till teknik. När du har lärt dig grunderna har du tillgång till verkstaden även utanför lektionstid.

Varje läsår innehåller även fyra veckor där du själv väljer bland olika kurser: litografi, samhällsfrågor, måleri, handpapperstillverkning, bokbinderi, tusch, skrivande och friluftsliv. Dessa kurser läser du efter val och tillsammans med deltagare från alla skolans kurser, innehållet varierar mellan läsåren. Beroende för vilken kurs du väljer, kan vissa materialkostnader tillkomma för kursen.

Ansökan

För att skicka in din ansökan behöver du:
● Ett brev där du beskriver varför du vill gå kursen
● Kopior på dina betyg och intyg / sparade som pdf eller jpg
● Ett personbevis för studier /från Skatteverket

Spara dessa som .pdf filer.

Du klickar sedan på länken ansök.

Du kommer då till vår ansökningssida där du skapar en profil och sedan fyller i din ansökan och laddar upp bilagor. Har du tidigare ansökt digitalt till oss eller till en annan folkhögskola använder du samma inloggning. Kontrollera dina uppgifter noga eftersom de är de vi använder när du får besked. När du gjort din ansökan och lämnat in den kan du återvända senare , logga in igen och komplettera och ändra.

Du kan bo på skolan när du studerar här. Vi har ett internat med enkel och dubbelrum, och bor du där ingår frukost och lunch vardagar. Det går även att bo här enstaka dagar. För deltagare gäller särskilda priser men vårt vandrarhem finns på de vanliga bokningssidorna.

Tidaholm är en vänlig liten stad med mycket att uppleva Det finns bussförbindelser med både Falköping och Skövde från Falköping når du Göteborg efter drygt en timme på tåget, Stockholm tar ca två timmar med tåg från Skövde Stan ligger i gammal kulturbygd och du har flera småstäder i närheten. I kanten av Tidaholm börjar Hökensås med ( Outdoor Hökensås ) fiske, vandrings och cykelleder i en vild natur.

Tidaholm har ett rikt föreningsliv med stora möjligheter till sport och träning både enskilt och i lag. Staden har ett rikt kulturliv, många fik och ett flertal loppisar och second hand butiker Varje onsdag är det torgdag då alla “går fram” och det är fullt med foik överallt. Tidaholm är stan med runt 700 arrangemang varje år och där alla är med när det händer nåt på stan. Stora folkfester är Konstnatten, Kräftivalen och framförallt Cruisingen.


Hellidens folkhögskola har sina lokaler i och runt Hellidens Slott på sluttningen över staden. Folkhögskolan startade i början av 1950-talet och ägs av Blåbandsrörelsen. Vi har en tydlig policy mot alkohol och droger som inte är tillåtna på skolan. Vi vill vara en fristad för de som haft en uppväxt skadad av droger, eller själva behöver undvika dessa och de som helt enkelt vill ha en bra, trygg och säker studiemiljö.

 

 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Kursen förbereder för studier på högskolor för konsthantverk och design. Den ger också grund för egen verksamhet.

Länk till kursen på skolans webbplats
http://helliden.se/utbildningar/silversmide-1-och-2/