Allmän kurs - högskoleförberedande år

Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
Skola:
Helsjön folkhögskola
Plats:
Horred - Västra Götalands län
Längd:
1 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Behörighetsgivande kurs
Ansök senast:
Löpande

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: För dig som behöver enstaka behörigheter och har minst två års gymnasieutbildning eller ett års arbetslivserfarenhet samt ett års gymnasiestudier sedan tidigare.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 19 aug 2024 - 3 jun 2025

Kostnader: Undervisningen är avgiftsfri men lunchen är obligatorisk för alla studerande på skolan. För kostnader avseende mat, boende, material och försäkring, se skolans webbsida.

Kontakt: Anna Aspegren

Telefon: 0320 - 20 58 30

E-post:
anna.aspegren@helsjon.se

Det här är en kurs för dig som behöver förbereda dig inför studier på högskola eller yrkeshögskola. Du har möjlighet att läsa in enstaka behörigheter.

På Allmän kurs på Helsjön folkhögskola kan du läsa in grundläggande behörighet för studier på högskola. Du kan också läsa in de behörigheter du behöver för att gå en yrkesutbildning. Om du redan har ett slutbetyg från gymnasiet eller saknar enstaka behörigheter kan du gå vårt högskoleförberedande år. Det finns också möjlighet att läsa in särskilda behörigheter i vissa kurser.

Vi är en skola som erbjuder både utmaning och trygghet. Här kan du gå på djupet i studierna samtidigt som du får möjlighet att stärka din självkänsla. För dig som behöver hjälp med läsande och skrivande erbjuder vi extra studietid och stöd. För dig som gillar en extra utmaning har vi bred kompetens på många områden.

Eftersom vi tycker att möten mellan människor är något av det finaste som finns arbetar vi mycket i grupp och ser till att skapa tillfällen där alla på skolan kan mötas. Vi arbetar ofta ämnesöverskridande eftersom vi tror att vi lär oss bäst när kunskap sätts in i ett sammanhang.

Allmän kurs – högskoleförberedande år
Det högskoleförberedande året på Allmän kurs är ett år för dig som vill förbereda dig för vidare studier och har någon eller några enstaka behörigheter som du behöver bli klar med. Året kan läsas separat eller som en påbyggnad till årskurs 1 och/eller 2. 

En stor del av tiden arbetar vi i projektform. Det innebär att undervisningen ägnas åt ämnesövergripande temaarbeten. Arbetssätten är varierade och innefattar föreläsningar, litteraturstudier, fackuppsatser, muntlig presentation, faktasökning och källkritik, studiebesök mm. Du får arbeta med aktuella och spännande ämnen både på egen hand och i grupp. Vårt mål är att du ska få prova på de arbetssätt som är vanliga inom högre studier så att du känner dig trygg med att påbörja en högre utbildning efter din tid hos oss. Några kurser kan läsas inom ramen för det högskoleförberedande året men engelska och matematik läser du separat. 

Profiler
Oavsett om du läser årskurs 1 och 2 eller det högskoleförberedande året kan du välja någon av våra profiler och/eller tillval: Foto och bildbehandling, japanska, konst, hållbarhet och friluftsliv samt psykologi. 

Välkommen till oss! 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Kunskaper motsvarande grundläggande behörighet för fortsatta studier på högskola eller yrkeshögskola. Vi vill också ge dig redskap och kunskaper som hjälper dig att påverka, inte bara din livssituation utan också det samhälle vi lever i.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) http://helsjon.se/utbildningar/allman-kurs/

Helsjön folkhögskola

En skola i naturskön avstressande miljö. Vi vill stimulera till möten och utveckla deltagarna till att våga göra sin röst hörd. Såväl kulturen som arbetet med hälsa, miljö och rättvisefrågor har en stor plats på skolan. Helsjön har en kristen grundsyn med öppenhet för alla, oavsett tro och livsåskådning. Vi har ungefär hundra studerande och plats för ett femtiotal på skolans internat.

Läs mer om skolan

Postadress:
Helsjön folkhögskola
Helsjön 1
519 90 Horred

Telefon: 0320-20 58 30
E-post: info@helsjon.se
Webbadress: https://helsjon.se/