Småskalig grönsaksproduktion

Profilkurs Hjo folkhögskola
Ansökan stängd
  • Studietakt:
    50%
  • Längd:
  • Ansök senast:
    Ansökan är stängd
  • Kurstyp:
    Profilkurs

Den här kursen syftar till att lägga grunden för hur man kan bedriva en småskalig, ekologisk och lönsam odling av grönsaker.

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Många söker till våra odlingskurser. Vid urvalet fäster vi stor vikt vid ditt personliga brev. Vi bedömer dina möjligheter att nå kursens mål, dvs. kunna ta steget från självförsörjning till att odla grönsaker för försäljning. Se mer på skolans hemsida!

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Nej

Kurstid: 7 nov 2022 - 24 mar 2023

Plats för kursen: Bossgården Tidaholm

Kostnader: Materialkostnad 500:- och bekräftelseavgift 200:-. Du får även stå för egen kurslitteratur.

Kontakt: Jonas Ringqvist

Telefon: 073-254 24 60

E-post:
jonas.ringqvist@hjofolkhogskola.se

Det finns ett växande intresse att starta företag inom småskalig grönsaksodling. För att lyckas med det krävs kunskap om tekniker, hur man arbetar effektivt, odlingsplanering och försäljning.

Med utgångspunkt i metoderna som används inom Market Gardening ger den här kursen de grundläggande kunskaperna i hur man tar steget från odling till husbehov till att odla för försäljning.

Kursen är uppdelad i fyra delar där vi börjar med grundförståelse om ekologisk odling, jord, jordhälsa och hur man hushållar med resurser och samarbetar med naturen för bästa odlingsresultat. I del två tar vi upp grundläggande odlingstekniker, såsom jordbearbetning, gödsling, sådd- och plantuppdragning, ogrässtrategier m.m. Därefter fördjupar vi oss i planering, försäljning, ekonomi och hur odlingen kan läggas upp på ett rationellt sätt. I den sista delen får deltagarna formulera en odlingsplanering för den egna odlingen, med utgångspunkt i deltagarens egna mål.
Utbildningen ges på distans med tre obligatoriska fysiska träffar på både Bossgården (Tidaholm) och på skolan i Hjo. På träffarna har vi föreläsningar, grupparbeten och diskussioner. Den första och andra träffen är två dagar och den avslutande sista träffen är en dag. Mellan de fysiska träffarna är det digitala träffar med föreläsningar, grupparbeten, redovisning samt eget arbete. För bästa studieresultat bör man delta på de digitala träffarna live, men de kommer också spelas in för att kunna ses i efterhand.
Kursen riktar sig till dig som redan har grundläggande erfarenhet inom grönsaksodling, men som är beredd att ta steget till att börja odla till försäljning.
Förkunskapskrav: Grundläggande odlingserfarenhet.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
http://folkhogskolan.com/odlingskurser/4776-2

Fler kurser inom: Ekologi Odling Växtkunskap Odling

Hjo folkhögskola

Hjo folkhögskola är en spännande mötesplats som integrerar flera olika kurser och bakgrunder i en utvecklande miljö präglad av mångfald. Här möts du av engagerade lärare som bryr sig om mer än bara studieresultat.

Läs mer om skolan

Postadress:
Hjo folkhögskola
Lundbyvägen 12
544 31 Hjo

Telefon: 0503-323 00
E-post: info.hjo@hjofolkhogskola.se
Webbadress: http://www.folkhogskolan.com/

Nu har jag hittat det som verkligen passar mig

Marta Schubert hade tidigare testat på flera olika utbildningar och yrken. Det var först när hon började på Utemiljökursen på Angered folkhögskola som hon kände att hon hittat rätt. Och utbildningen ledde till jobb direkt.

Läs hela artikeln