Pris i civilkurage till Göteborgspräst

Inför kyrkovalet 2021 deklarerade prästen Lars Gårdfeldt att han kommer att sluta viga heteropar. Årets mottagare av Ljungskile folkhögskolas Antigonepris är en välkänd och långvarig aktivist för HBTQ-personers rättigheter.

Prästen och hbtq-aktivisten Lars Gårdfeldt växte upp i ett humoristiskt hem. Humorn har varit både tröst och redskap i kampen för homosexuellas rättigheter i kyrkan. Men han har också fått betala ett pris i form av sviktande hälsa och just nu är han långtidssjukskriven. Nu fyller han 55 år. Bild: Malin Lingnert

I över 25 år har Lars Gårdfeldt använt sin position för att markera mot orättvis behandling av HBTQ-personer inom Svenska Kyrkan. Det var Lars som uppfann “kyrktrappsbröllop”, där homosexuella par fick gå ut på trappan för att avge sina löften för att sedan fortsätta ceremonin inomhus.

“Kyrktrappsbröllop” fick genomslag i media och visade på det absurda i hur vissa inte tilläts avge sina löften inom kyrkans väggar. 

I höstas valde Gårdfeldt att återigen ge sin in i debatten gällande homovigslar och som protest mot att nyutexaminerade präster har fortsatt lov att vägra viga samkönade par. För detta har han utsetts som årets vinnare av Antigonepriset som ges ut av Ljungskile folkhögskola. 

Juryns motivering lyder som följande:

"Lars Gårdfeldt har under många år varit en stridbar förkämpe för HBTQ-personers rättigheter inom kyrkan. Hösten 2021 reagerade han på det orimliga i att Svenska Kyrkan fortsätter att prästviga personer som inte kan tänka sig att viga samkönade par. I protest mot detta deklarerade Lars Gårdfeldt att han inte längre tänker viga heterosexuella par. För sitt ställningstagande har han fått mestadels positiv respons, men han har även mottagit dödshot, vilket gör att han idag bär personlarm. 

Genom att vända på perspektiven sätter Lars Gårdfeldt fokus på en brännande fråga om likabehandling. Hans agerande är ett tydligt exempel på civilkuragets princip om att ta personlig ställning trots obehaget det vållar en själv."

Den 16 maj blir det prisceremoni på Ljungskile folkhögskola där både deltagare och allmänheten deltar. 

Antigonepriset har delats ut av Ljungskile folkhögskola sedan 2008 för att uppmärksamma och hylla personer som uppvisar civilkurage. 

Läs mer om Ljungskile folkhögskola och vad vi har för kurser.