Kreativt bokbinderi, grundkurs

Ansökan stängd
Skola:
Mora folkhögskola
Plats:
Mora - Dalarnas län
Längd:
5 dagar
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Sommar/helg/veckokurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Ansökan öppnar 9 januari, sista ansökningsdag är 15 april. Antagning sker löpande.

Studiestödsnivå (CSN): Ej studiestödsberättigad

Internat: Ja

Kurstid: 24 jun 2024 - 28 jun 2024

Kostnader: Se hemsida

Kontakt: Mora folkhögskola

Telefon: 0250-94200

E-post:
info@morafhsk.se

Praktisk och teoretisk kurs för de som vill prova på en hantverksmässig riktning där utgångspunkten läggs vid bok- och pappershantverk.

Kursen, på Mora folkhögskola, vänder sig både till dig som är nybörjare och dig som provat på innan.

Kursen inleds med en teoretisk del där föredraget "Bokhantverkets egenskaper, metoder och inspiration" lägger en grund för kursen. Vi tittar närmare på bokens dialogiska egenskaper och på olika metoder som kan hjälpa till att driva en process framåt.

Vi fortsätter så med det fysiska utforskandet genom tillverkning av ett referensbibliotek som sammantaget utgör en bred teknisk och idémässig plattform.

Vi börjar med att häfta en- och tvåarkshäftningar i olika tekniker och material. Efter det går vi över till att häfta böcker med flera lägg och med olika typer av omslag. Efter det viker vi olika bok och albumstrukturer utan att använda lim eller klister.  Kursen avslutas med att vi gör en ask med fack för verktyg, sybehör eller kanske smycken.

Under kursens gång går vi igenom de olika verktygen och hur de ska användas. Jag kommer också att medvetandegöra vikten av materialets olika kvalitéer. En litteraturlista finns att köpa samt en lista på butiker/leverantörer där ni kan köpa material och verktyg.

Undervisningen går ut på att, förutom att göra vackra saker, bygga en plattform som ger dig en metod att kunna arbeta vidare med ditt eget skapande.

Allt material till kursen är förskuret för att ge deltagarna möjlighet att koncentrera sig på sitt eget skapande.

Att ta med

Material som du kan ta med om du har hemma:

  • Anteckningsmaterial
  • Vattenflaska med skruvkork
  • Två glasburkar- typ kaviar och sill  

Materialkostnad

Kostnad för förskuret material: 500:- inkl. moms och kopior på beskrivningar

Du kan på plats köpa lintråd, dekorerade papper samt boken ”Papper och stygn” till kurspris.

Om kursledaren

Monica Langwe bor och verkar i Mora där hon har sin ateljé. Hon rör sig i gränslandet mellan konst och hantverk och är utbildad inom både traditionellt och innovativt bokbinderi, såväl som inom konst och papperstillverkning.

Hon undervisar sedan många år i bokhantverk både i Sverige och utomlands på konsthögskolor, konstskolor och folkhögskolor. 2016 gav hon ut boken ”Papper och stygn” på Hemslöjdens förlag.

Facebook: monica langwe
Instagram: langwebokbinderi

 

Fler kurser inom: Hantverk Konsthantverk Papper

Det är en sådan häftig känsla att allt ligger framför fötterna

Att gå en konstkurs på folkhögskola kan vara både ett första steg mot en drömutbildning på konsthögskola och en tid då du växer som människa. Ida och Moa går andra året i bild och konst på Region Uppsalas folkhögskola i Wik. Ida vill söka till bildlärare efter utbildningen, medan Moa drömmer om att satsa på speldesign.

Läs hela artikeln

Mora folkhögskola

Mora folkhögskola är en mötesplats där allmänbildning och självförtroende står i centrum. Här kan du utvecklas och studera i en generös och inspirerande miljö nära Siljan och Mora centrum. Möjlighet till ett rikt friluftsliv. Mora folkhögskola har även utbildningar förlagda  i Skattungbyn, utanför Orsa.

Läs mer om skolan

Postadress:
Mora folkhögskola
Yvradsvägen 29
792 34 Mora

Telefon: 0250-942 00
E-post: info@morafhsk.se
Webbadress: https://www.morafolkhogskola.se/